Cristina Tarcea, sefa ICCJ, despre graţiere: Proiectele de ordonanţă par cu dedicaţie

E.b. | 18.01.2017

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a declarat, miercuri, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie "cu dedicaţie".

Pe aceeași temă

  

 

Tarcea spune că ia în considerare ce s-a discutat în spaţiul public şi mult mai sănătos ar fi fost ca ele să ajungă în Parlament, printr-un proiect de lege.

 

"Primul aspect pe care l-am discutat este dacă termenul care ni s-a pus la dispoziţie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucrătoare, este suficient pentru a răspunde exigenţelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea justiţiei", a spus Cristina Tarcea, după şedinţa CSM, conform News.ro.

 

Preşedintele instanţei supreme a adăugat că, în privinţa graţierii, trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracţiunile cu un pericol social redus şi în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupţiei.

 

"Am trimis deja materialul, spre studiu, Direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate", a precizat Tarcea.

 

Ea a mai spus că se îndoieşte că foarte mulţi miniştri sunt absolvenţi ai dreptului şi, prin urmare, ar fi normal ca, în şedinţa de Guvern, să ţină cont de avizul dat de oameni cu specialitate în drept .

 

Întrebată dacă proiectele de ordonanţă au fost făcute "cu dedicaţie", şefa instanţei supreme a răspuns: "Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare a fi".

 

Preşedinta ICCJ s-a arătat îngrijorată de modul în care îşi vor face efectul ordonanţele.

 

"Asta mă întreb şi eu. Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt pronunţate săptămâna trecută, sunt pronunţate unele chiar de acum un an şi jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispoziţiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conţinutul acestor ordonanţe de urgenţă nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanţă pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile", a spus Cristina Tarcea.

 

Ea a adăugat că o soluţie mai bună ar fi fost ca modificările să fie făcute printr-un proiect de lege, nu prin ordonanţe de urgenţă.

 

"Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară", a precizat Tarcea.

 

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

 

Al doilea act normativ vizează "hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate".

 

Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22