Trump: Puterea s-a reintors de la Washington la popor. America va fi pe primul loc

Vlad Toma | 20.01.2017

Miliardarul Donald Trump va deveni astazi cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Trump va depune juramantul si va sustine discursul de învestitură în fața Capitoliului, în Washington.

Pe aceeași temă

 

.

 

21.25 In jur de 95 de persoane care manifestau la Washington, teatrul unor ciocniri intre protestatari si fortele de ordine in contextul investirii in functie a noului presedinte american Donald Trump, au fost arestate, a precizat un purtator de cuvant al politiei din capitala federala, potrivit AFP.

21.16 Noi ciocniri intre politie si manifestantii anti-Trump in centrul Washingtonului

Potrivit corespondentilor AFP, circa 400-500 de protestatari au aruncat cu proiectile inspre fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

 

 

 

Cititi desfasurarea evenimentelor in format live text:

 

19 10 Presedintele Trump sustine discursul de investire in functie:

 

Noi, cetatenii americani, ne-am adunat intr-un mare efort national pentru a ne reconstrui tara. Impreuna vom determina soarta Americii si a lumii pentru anii urmatori.

 

Ceremonia de astazi este foarte speciala pentru ca nu e vorba de un transfer de putere de la o administratie la alta ci de un transfer de putere de la Washington DC catre popor. 20 ianuarie va ramane in istorie drept ziua in care puterea s-a reintors de la Washington la poporul american.

 

Pentru prea mult timp un grup mic de la Washington s-a bucurat de favorurile puterii in timp ce poporul a platit costurile. Politicienii au prosperat dar fabricile s-au inchis.

 

Totul se va schimba acum si aici pentru ca acesta este momentul vostru.

 

Americanii vor scoli si orase sigure. Am imbogatit alte tari in timp ce America a saracit. Fabricile noastre sunt in alte tari. 

 

Am aparat granitele altora si nu le-am aparat pe ale noastre, am cheltuit miliarde in strainatate in timp ce infrastructura noastra se prabusea.

 

Clasa mijlocie a ramas fara bani, acestia fiind distribuiti in alte tari. De azi inainte, o noua viziune ne va guverna tara. De azi inainta America va fi pe primul loc.

 

Orice decizie legata de comert, granite, politica externa va fi in favoarea poporului american. Protectia va duce la mai multa putere. America va incepe sa castige din nou. Vom aduce inapoi slujbele noastre.

 

Vom face porturi, drumuri, peste tot in tara noastra. Ne vom construi tara, prin munca americanilor. Vom urma doua reguli: angajeaza cetateni americani, cumpara produse americane.

 

Pace cu tarile lumii, dar e dreptul fiecaruia sa isi urmeaza interesele. Nu le impunem altor tari modul nostru de viata.

 

Vom eradica terorismul islamic de pe fata pamantului.

 

Vom redescoperi loialitatea fiecaruia dintre noi pentru ceilalti. Nu e loc pentru prejudecati. E nevoie de solidaritate, cand America e unita, nimic nu ne poate opri.

 

Vom fi protejati de armata noastra si in primul rand de Dumnezeu.

 

Nu vom mai accepta politicieni care doar vorbesc si nu fac nimic. Nu mai e timp pentru vorbaria goala. Trebuie sa actionam. 

 

Tara noastra va deveni din nou prospera.

 

Americanii nu vor mai fi uitati. Impreuna vom face America puternica, mandra, bogata, sigura si impreuna vom face America mareata din nou.

 

 

19 00 Donald Trump a depus juramantul de investitura in functie

 

In campania sa electorala Trump a facut mai multe declaratii care au surprins intrega lume, cele mai neobisnuite fiind cele legate de NATO si de presedintele Vladimir Putin, ambele fiind intr-o contradictie totala cu pozitia adoptata pana in prezent de Statele Unite ale Americii. 

 

La fel de surprinzatoare  a fost si solicitarea lui Trump de a interzice accesul musulmanilor in SUA pana cand autoritatile vor intelege aceasta problema si vor putea controla amenintarea serioasa reprezentata de acestia.

 

NATO este perimată. Doar cinci țări plătesc cât ar trebui

 

Trump a declarat recent ca NATO este perimata, deoarece nu a reusit sa asigure protectia necesara in cazul atacurilor teroriste care au lovit lumea occidentala. Presedintele SUA a mai afirmat ca doar cinci tari NATO platesc cat ar trebui pentru Alianta, restul platind mult prea putin pentru protecția SUA

 

Trump a declarat in campania sa electorala ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru NATO. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.

 

Intrebat despre un posibil atac al Rusiei impotriva tarilor baltice, Trump a spus ca Statele Unite vor sari in ajutorul acestor state doar dupa ce va verifica daca acestea si-au indeplinit obligatiile fata de SUA.

 

Vladimir Putin este "foarte destept"

 

Noul presedintele al SUA l-a laudat zilele trecute pe Vladimir Putin, afirmand ca acesta este "foarte destept" pentru ca nu a raspuns cu aceeasi moneda sactiunilor impuse de presedintele Obama, care a decis sa expulzeze 35 de posibili spioni rusi pe fondul acuzatiilor legate de implicarea Rusiei in campania electorala pentru alegerile prezidențiale din SUA.

 

Putin a transmis atunci ca Rusia va lua o decizie in privinta relatiilor cu SUA, ca reacție la decizia președintelui Obama, doar dupa instalarea presedintelui Trump in functie.

 

Donald Trump a atacat serviciile secrete americane, dupa ce acestea au amanat cu cateva zile raportul pe tema implicarii Rusiei in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din SUA, acuzandu-le pe acestea ca vor sa fabrice un caz pe tema Rusiei.

 

Presedintele rus a declarat de asemenea despre Trump ca este un om inteligent si s-a declarat sigur ca acesta se va ridica la inaltimea responsabilitatilor pe care le va avea ca presedinte.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22