Peste 20.000 de oameni protesteaza fata de gratiere si amnistie. Iohannis, in Piata

Fara Autor | 22.01.2017

Romanii au iesit din nou in strada, duminica dupa-amiaza, pentru a protesta fata de proiectele pentru ordonantele de urgenta privind gratierea si Codul Penal. Protestele au loc in mai multe orase din tara: Bucuresti, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Brasov, Iasi, Sibiu, Timisoara.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Multimea din fata sediului PSD incepe sa se imprastie. Au mai strigat: "De la Casa Alba la Poarta Alba!", "Dragnea, nu uita, asteptam si cartea ta!", "La inchisoare, nu la guvernare!", "PSD, nu uita, tara asta nu e a ta!". Mai multi jandarmi au asigurat ordinea publica in zona. Manifestatia s-a desfasurat fara incidente. Dupa ora 21,00, protestatarii au inceput sa paraseasca zona din fata sediului PSD.

 

UPDATE Peste 20 000 de oameni sunt in Piata Victoriei, o parte din multime a ajuns la sediul PSD care este inconjurat de jandarmi.

Corespondentul Ziare.com transmite ca sunt 30.000 de oameni in Capitala. In fata sediului PSD se scandeaza "Dragnea, nu uita, Asteptam si cartea ta".


 Cand a trecut pe langa Ambasada Rusiei, multimea a scandat: "Rusia, Moldova nu-i a ta!"

 

UPDATE: Zeci de mii de oameni protestează, duminică seară, şi în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei. La Cluj-Napoca au ieşit în stradă peste 5.000 de persoane, care au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, în timp ce la Sibiu şi Iaşi sunt peste 2.000 de manifestanţi.

 

UPDATE  O noua estimare HotNews evalueaza pariciparea la peste 20.000 de oameni. Circulatia in Piata Victoriei e blocata total, piata e plina complet, asa cum nu am mai vazut demult. Se scandeaza "Dragnea, nu uita/Asteptam si cartea ta! Protestatarii au ajuns la Guvern. Pe drum, alte persoane s-au adunat coloanei.

 

Un jandarm i-a dat portavocea unei fetite sa cante "Un elefant se legana pe o panza de paianjen", potrivit corespondentului Ziare.com din mijlocul manifestatiei. De altfel, elefantul este unul dintre simbolurile protestului (aluzie la declaratiile lui Iohannis, care a vorbit in sedinta de guvern despre 'elefantii din incapere'").

 

UPDATE Numarul protestarilor a ajuns la 15.000, iar coloana a plecat spre Guvern. Bulevardul Magheru dintre Universitate si Guvern este plin de oameni care scandeaza impotriva celor doua odonante.

 

UPDATE

Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la protestul din centrul Capitalei, la care participa zece mii de oameni. Presedintele a stat aproximativ un sfert de ora in mijlocul manifestantilor si a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

"Romanii pe buna dreptate sunt indignati. Am venit aici, în Piața Universității, asemeni miilor de români, ca să-mi arat indignarea că o gașcă de oameni politici vrea să schimbe legislația, vrea să slăbească statul de drept. Sunt zeci, sute de politicieni cu probleme penale. Oamenii pe bună dreptate sunt indignați. Este inadmisibil", a spus Iohannis în Piața Universității.

 

 

UPDATE  Presedintele Klaus Iohannis a venit in Piata Universitatii printre manifestanti.

Se striga "Iohannis e cu noi", "La guvern", Bucurestiul cere "Fără gratiere!"

Coloana de peste 10.000 de oameni a plecat spre Guvern . Numarul protestatarilor a ajuns la 10.000, potrivit mai multor reporteri HotNews.ro aflati la proteste.

 

 

.

 

 

Protestatarii au ocupat si scuarul din fata Teatrului National, dupa ce umplusera deja piateta de la fantana. Numarul lor e de peste 5.000

 

Protestatarii scandeaza "Dragnea nu uita, pușcăria e a ta", "Fără amnistie, va vrem la pușcărie", "Jos Iordache",
"PSD si Antena 3, sunteti niste debedei".

 

 

La manifestatie - ce a fost organizata pe Facebook sub sloganul "NU Legii Gratierii Si Amnistiei" - si-au anuntat participarea peste 8.000 de persoane.

 


RTV a adus in mijlocul manifestantilor o doamna care urla isteric ca vrea gratiere. Manifestantii huiduie puternic echipa RTV, condusa de Corina Dragotescu, iar emisia postului e insotita de o burtiera pe care scrie "Bani si instigare in strada".
 

 

Proteste in toată tara si in  străinatate

 

 

UPDATE ORA 19:15 Romani stabiliti la Bruxelles si la Paris au protestat, de asemenea, fata de masurile anuntate de guvernatii de la Bucuresti.

 

UPDATE ORA 18.08 Cluj-Napoca; aproximativ 2.000 de persoane și-au arătat nemulțumirea față de proiectul grațierii

Participanții la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: ''Nu amnistie, hoții la pușcărie'', ''În democrație, hoții stau la pușcărie'', ''Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare'', ''Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni'', ''PSD — nu uita, țara asta nu-i a ta'', ''Jos Ciorbea''.

De asemenea, protestatarii au scandat ''Demisia'', ''Rușine, rușine, rușine să vă fie'', ''Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta'', conform Agerpres.

 

''Dl Ciorbea nu și-a dat demisia săptămâna trecută și trebuie să-i reamintim și asta pentru început. Clujul n-are amnezie. Ne-am adunat iarăși aici pentru că miercurea trecută Guvernul a insistat să dea pe ascuns, într-un mod complet netransparent și fără consultare publică, o ordonanță de urgență pentru promovarea grațierii și a amnistiei mascate. Amnistie mascată pentru că presupunea o serie de modificări aduse Codului penal, în urmă cărora ar fi scăpat foarte mulți inculpați, cercetați penal, fără plata prejudiciilor și fără să-și execute pedepsele. (...) Considerăm că ordonanța respectivă aduce o gravă atingere independenței justiției din România și nu lasă instituțiile abilitate, cum e DNA, să-și facă treaba'', a spus, în fața mulțimii, la portavoce, unul dintre participanții la miting.

 

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii, iar apoi au făcut un tur al zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca. 


 

UPDATE 19.06 Iași: Peste 600 de persoane protestează în Piața Unirii față de proiectul privind grațierea

 

Aproximativ 600 de persoane protestează duminică seara în Piața Unirii din Iași, în semn de nemulțumire față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Protestatarii au venit în Piața Unirii după ce s-au mobilizat în cursul acestei zile pe rețelele de socializare.

Ei scandează lozinci precum "Nu grațierii! Nu amnistiei!" și cer demisia ministrului Justiției și a Avocatului Poporului. Protestatarii cer "Guvern pentru popor", precum și transparență în guvernare.

 

O parte dintre manifestanți au urcat pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, având asupra lor pancarte cu mesaje precum "Legea grațierii e rușinea țării", "Dragnea, vino la Poarta Albă", "DNA, DNA, curăță politica", "DNA să nu ne lași, vino și la Iași".

 

UPDATE  18.57 Baia Mare; peste 400 de persoane au ieșit în stradă

 

Peste 400 de persoane au protestat duminică seara, în fața Instituției Prefectului-Județul Maramureș din municipiul Baia Mare, fiind nemulțumite de o posibilă modificare a legislației penale.

Persoanele care au venit în fața Prefecturii Maramureș s-au mobilizat pe rețele de socializare, iar unele site-uri locale au anunțat desfășurarea protestului cu câteva zile înainte.

Strânși pe platoul din fața Prefecturii, protestatarii au scandat: "Dragnea nu uita, România nu-i a ta!" , " Nouă ne pasă, nu vom sta acasă!" și "Corupția ucide!" De asemenea, pe unele pancarte se putea citi: "Nu grațiere, nu amnistie".

Protestarii urmează să pornească într-un marș din fața Prefecturii Maramureș până în Piața Millenium, fostul centru vechi al municipiului Baia Mare.

Potrivit echipajelor de jandarmerie și poliție prezente la protest, nu au fost incidente pe durata manifestării.

 

UPDATE ORA 18.55 Protest la Pitești față de proiectele de ordonanță privind grațierea și modificarea Codurilor penale

 

Aproximativ 100 de persoane au protestat duminică, la Pitești, față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Mitingul autorizat s-a desfășurat în Piața ''Vasile Milea'' din centrul municipiului, în fața sediului Instituției Prefectului Argeș.

Manifestanții au scandat "În democrație, hoții stau la pușcărie" și "DNA să vină să vă ia" și au purtat pancarte cu mesaje precum "Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați".

Unii dintre inițiatorii mitingului, organizat prin intermediul rețelelor de socializare, a explicat că protestele sunt îndreptate împotriva unor inițiative legislative pe care cetățenii le consideră abuzive și nu au ca scop înlăturarea actualilor guvernanți de la putere.

 

UPDATE ORA 18.53 Sibiu: Aproape 3.000 de persoane la protestul față de proiectul legii grațierii

 

Aproape 3.000 de sibieni protestează în centrul orașului față de proiectul legii grațierii.

Majoritatea dintre cei prezenți nu sunt membri de partid. Protestul se desfășoară calm, fără incidente, manifestanții strigă lozinci anti PSD.

Primăria a autorizat acest protest pentru a se desfășura în intervalul 18,00-20,00 în Piața Mare din oraș și pe principala arteră pietonală. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22