Guvernul a ratat puciul

Dupa toate aparentele, Guvernul pregatise un puci de toata frumusetea.

Cristian Preda 23.01.2017

De același autor

 

De data asta, nu era vorba despre suspendarea presedintelui, ca in 2007 sau 2012. Planul pesedistilor a fost altul. Si anume sa ierte, prin ordonanta de urgenta, vaste categorii de infractori. Mai precis: ucigasi, pedofili, politicieni corupti. Printre cei din urma: Dragnea, Piedone, Oprea sau Voiculescu.


Tehnic vorbind, s-ar fi recurs la amnistie, gratiere sau dezincriminarea unor delicte. Totul, prin ordonanta de urgenta. Asa cum s-a petrecut si-n urma cu cinci ani, cand acest instrument a fost folosit pentru a bloca functionarea CCR.


Atmosfera publica a semanat, de altfel, cu cea de la puciurile anterioare. Principalul punct comun: denigrarea DNA si apararea condamnatilor sau a suspectilor. O anumita imprejurare a creat si ea impresia ca e reluat un scenariu.
 

 

Intr-adevar, daca in "martea neagra" din decembrie 2013, Ponta mergea la inmormantarea lui Mandela, pentru o poza cu Obama, acum, Dragnea a luat avionul ca sa se fotografieze cu Trump.


Absenta din tara a premierului de facto nu a pacalit prea multa lume. De scris, textul gratierii a fost scris la cabinetul lui Dragnea.


A fost, totusi, ceva nou acum. Si anume sefia Executivului e asigurata de un om foarte slab. Prin definitie, o marioneta nu se misca singura.


Asa ca presedintele a descins la Guvern. Iohannis a oprit masinatiunea. Explicand ca o modificare a Codului Penal impune discutii publice. Grindeanu a ratat lovitura. Asa ca a negat. Iertareanu-i pe agenda. Nu e amnistie. Nici gratiere. Politicienii nu sunt vizati. Bla, bla, bla.


A venit, apoi, reactia strazii. Care a parut iar mai puternica decat partidele de opozitie. Mii de oameni au protestat. Aparatorii lui Grindeanu au diminuat importanta mobilizarii. Unii, activisti precum Mungiu-Pippidi sau Ciuvica, au mers pana la a sugera ca iesirea in strada e suspecta.


Un vicepresedinte ALDE a zis ca e "manifestatie nazista". Seful lui de partid, Tariceanu, l-a atacat pe presedinte, spunand ca vizita la Palatul Victoria "excede cadrul constitutional". Adrian Nastase a reformulat: a fost "violare de domiciliu"! Cand un puci esueaza, se spun multe prostii...

 

Citit in continuare peziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22