Conditiile referendumului: 30% prag de participare , 25% trebuie sa spuna DA sau NU

Fara Autor | 23.01.2017

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, ca va initia demersurile pentru organizarea unui referendum pe tema gratierii si amnistiei.

Pe aceeași temă

 

 

Conditiile referendumului au fost modificate ultima oara in 2013 dupa referendumul pentru suspendarea lui Traian Basescu si prevad pentru validare o participare a 30% ( de la 50%) dintre alegatorii inscrisi pe listele elecorale, iar validarea rezultatului depinde de raspunsul DA sau NU a 25% dintre cei care s-au pezentat.

 

 Pentru a putea declansa referendumul, presedintele trebuie sa ceara consultarea Parlamentului, insa poate organiza referendumul chiar daca nu primeste un punct de vedere de la parlament in termenul de 20 de zile stabilit de lege, potrivit HotNews.ro. Totodata, stabilirea temelor de interes national pentru referendum este la latitudinea exclusiva a pesedintelui ca urmare a unei decizii a Curtii Connstitutionale.

 



Ce spune Constitutia la Art. 90:
     
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Potrivit Legii 341/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului:

 

  • "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
  • Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente".
  • Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate."


Cateva cifre relevante:

  • 18.935.857 alegatori (inscrisi la data de 11 decembrie 2016)
  • 30% din acestia inseamna: 5.680.757 alegatori
  • 25% din acestia inseamna: 4.733.965
  • La alegerile din 11 decembrie au votat: 7.323.368

Ce spune legea in privinta organizarii referendumului pe o tema de interes national. Vezi aici textul actualizat al legii privind organizarea si desfasurarea referendumului

Art. 11:
(1) Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

(2) Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret.

(3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Preşedintelui.

(4) Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit la alin. (3), Preşedintele României emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.


ATENTIE! Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul 12 din lege, cel care stabilea ce probleme sunt cele de interes national.

Redam mai jos articolul respectiv:

Art. 12:

(1) Sunt considerate probleme de interes naţional în sensul art. 11:

A. Adoptarea unor măsuri privind reforma şi strategia economică a ţării

B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:

a) regimul general al proprietăţii publice şi private;

b) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;

c) organizarea generală a învăţământului;

d) structura sistemului naţional de apărare, organizarea armatei, participarea forţelor armate la unele operaţiuni internaţionale;

e) încheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internaţionale pe durată nedeterminată sau pe o perioadă mai mare de 10 ani;

f) integrarea României în structurile europene şi euroatlantice;

g) regimul general al cultelor;

 "Se deduce, fără echivoc, că art.90 din Constituţie stabileşte competenţa exclusivă a Preşedintelui în determinarea problemelor de interes naţional ce se supun referendumului, chiar dacă consultarea Parlamentului este obligatorie. Numai Preşedintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes naţional şi, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema concretă ce se supune referendumului şi data desfăşurării acestuia."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22