De același autor
Guvernul Dragnea a reușit o performanță greu de egalat: să recreeze din propria cenușă frontul anti-PSD. La nici două luni de la câștigarea alegerilor cu un scor zdrobitor, cele două ordonanțe de urgență prin care se urmărește grațierea și dezincriminarea unor fapte de corupție au produs un val de revoltă care a scos în stradă zeci de mii de oameni. Nu-mi amintesc ca vreun partid sau guvern să se fi confruntat cu asemenea proteste într-un timp atât de scurt de la instalarea la putere. Imaginile cu puhoiul umplând Bd. Magheru și Piața Victoriei i-au scos din minți pe pesediștii convinși că victoria le dă mână liberă să facă chiar orice și că bucureștenii nu se vor mobiliza pentru lucruri abstracte precum codurile penale, abuzul în serviciu sau instituția denunțului, din moment ce sacul promisiunilor fusese deșertat peste ei. Au mai fost convinși că televiziunile-ghioagă și echipele penale de zgomote și-au îndeplinit misiunea de compromitere a anticorupției și justiției. Ei bine, s-au înșelat amarnic! Un electorat pasiv, care fie n-a ieșit la vot, fie a votat mai mult din obligație, s-a trezit brusc la realitate, a înțeles pericolul și a dat năvală pe străzi. S-a produs marea dezmeticire. În această lună și jumătate, dezamăgiții, teoreticienii „aceleiași mizerii“, scârbiții de politică și partide, au redescoperit adevărata față a PSD. Au priceput că în spatele atitudinii conciliante din campanie se ascunde același partid-stat, fesenist până în măduva oaselor, care nu urmărește decât propriile interese, ale penalilor în cazul de față, dispus să calce în picioare orice îl impiedică să mențină statu quo-ul care îi permite să fure în totală impunitate. Redescoperirea n-are legătură doar cu ordonanțele, cu teama de reîntoarcerea la vremurile negre ale lui Năstase, sugrumarea anticorupției, ci și cu stilul acestui partid: mincinos, agresiv autoritar, obraznic și disprețuitor față de oponenți. Sunt lucrurile care au reușit mereu să recoaguleze și activeze frontul anti-PSD, acum mai rapid ca niciodată, spre stupefacția lui Dragnea și a „găștii penale“. Să le mulțumim. Ce n-au izbutit în alegeri partidele, președintele, apelurile patetice, societatea civilă - au reușit ei acum.
Dragnea și guvernul său de marionete au evaluat prost situația și au făcut greșeli, așa cum se întâmplă de regulă când ești cocoțat pe soclul victoriei și crezi că ai țara la degetul cel mic.
1) S-au grăbit. De înțeles, pentru că lui Dragnea și altora li se apropie ștreangul de gât în instanțe. Strategic, a fost însă o gafă să se suprapună peste serialul Ghiță, scandalul Coldea-servicii și să mute atenția spre „acțiunea Ordonanța“, care a dat sens și explicație întregii campanii antijustiție.
2) Au comis-o di granda, aşa cum le stă în obicei. În loc să etapizeze, mai întâi grațierea, apoi o dezincriminare-două, pe rând, le-au legat pe toate cu fundă roșie într-un singur pachet, devoalându-și toate intențiile dintr-o dată. N-au învățat nimic din „marțea neagră“ și au fost prea siguri pe ei.
3) Au mințit, au ignorat dezbaterea și au făcut-o pe șest. Asta a înfuriat cel mai mult.
4) S-au bazat prea mult pe forța manipulatoare a televiziunilor de casă. Agresivitatea și minciunile (apogeul a fost în seara protestelor) au produs, însă, ca și altă dată, efectul contrar, îndârjind și mai mult oamenii împotriva PSD.
Reacția lui Dragnea și a câtorva ciraci gen Codrin Ștefănescu față de proteste - „lovitură de stat“, „mineriadă“, „oameni plătiți și scoși de servicii“, „suspendare“ - arată că partidul rămâne prizonierul propriilor scenarii conspiraționiste și „legitimității“ date de vot, nu înțelege despre ce e vorba și nici nu pare dispus să cedeze în vreun fel. Probabil că OUG-urile vor fi promovate în următoarea ședință de guvern (25 ianuarie), poate cu modificări prin părțile neesențiale, în timp ce campania împotriva DNA, a lui Iohannis și societății civile va crește în intensitate. Dincolo de interesul personal, lui Dragnea îi va fi greu să cedeze, mai ales după precedentul Shaidehh, s-ar dovedi un lider slab, presiunea penalilor în partid e mare și nu va dura mult până când se va trezi contestat. Chiar dacă pe termen scurt PSD va câștiga partida pro-penali, va fi o victorie împotriva normalității, a propriilor cetățeni și intereselor României, care i se va întoarce împotrivă.
Cutez să spun că PSD și-a început deja declinul și a pierdut anticipat următoarele alegeri prezidențiale. Două lucruri vor conta în acest război care se va purta fără menajamente: președintele Iohannis și frontul anti-PSD. Dacă Iohannis se menține ferm pe poziția de adversar declarat al PSD, reacționează precum a făcut-o în ultima săptămână (prezidarea ședinței de guvern, participarea la proteste și fulminantul discurs de luni seara, când a anunţat un referendum pe tema graţierii şi amnistiei) și transmite mesaje radicale, după cum deja face, va reuși să fie un jucător redutabil pe scenă. Ba chiar va fi liderul informal al opoziției, mai ales dacă va avea iscusința și forța să coaguleze în jurul său acest redezmeticit front anti-PSD. Cu ajutorul neprecupețit al PSD nici nu va fi foarte complicat. Va trebui însă să-l țină treaz, să-l mărească și să dea totodată un impuls și mortăciunii numite PNL.Cred ca acesta este rolul referendumului declansat de presedinte, indiferent de rezultatul lui: recapacitarea electoratului anti-PSD, care depaseste cu mult, mai ales acum, electoratul celor doua partide de opozitie.
Desigur, e doar un început, să nu ne lăsăm îmbătați cu apă rece, PSD e puternic și bine organizat, dar suferă de boli fără leac care i-au fost fatale nu o dată. Retrezirea la care am asistat - repet, e un record ca în nici două luni ditamai câștigătorul să se trezească asediat de zeci de mii de oameni ieșiți în stradă - e temelia pe care acest front se poate reconstrui și crește. Mizez în primul rând pe PSD pentru asta și pe noul Iohannis.