Ilegitimitatea democratică a PSD

Nici Dragnea, nici PSD nu vor putea evita la nesfârșit soarta tuturor celor care vor să guverneze ilegitim: blamul public tot mai larg și, în final, prăbușirea.

Andrei Cornea 24.01.2017
SHARE 11

De același autor

 

Prima reacție a lui Liviu Dragnea – de abia întors de la Washington – față de manifestațiile im­por­tante din București și alte orașe mari a fost: „în­ceput de lovitură de stat“, „mineriadă“; la asta s-au adăugat insinuări despre un complot al „ser­vi­ciilor“, bineînțeles susținut (sau întreținut) de președintele Iohannis, care, de altminteri, „ar fi co­mis o uzurpare de funcție“ atunci când a par­ti­cipat și condus ședința de guvern de miercurea trecută. Asta deși manifestațiile au fost perfect paș­nice, deși nicio instituție n-a fost atacată, deși dreptul la manifestații pașnice este prevăzut la art. 39 din Constituție, deși dreptul președintelui de a lua parte la astfel de manifestații (cum a fă­cut d-l Iohannis pentru câteva zeci de minute) nu are nimic nelegal, deși participarea și prezi­da­rea la ședințele guvernului ale președintelui e cons­tituțională. (Oare grațierea criminalilor și vio­latorilor nu ține de ordinea publică?) Dublă iro­nie: d-l Dragnea venea dintr-o Americă unde su­te de mii de cetățeni au „sărbătorit“ prin proteste de stradă pașnice instalarea la Casa Albă a unui nou președinte pe care-l contestă; președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, tocmai a fost pus sub învinuire de a fi instigat minerii în 1990.

 

Constatarea, deloc îmbucurătoare, este că PSD re­acționează la fel ca în anii ’90: are agende politice ascunse (în cazul de față, salvarea penalilor de la închisoare, fie și prin modificarea ad hoc a legilor în baza cărora ei au fost condamnați ori printr-o grațiere colectivă, a cărei generozitate aparentă să-i elibereze și pe „deținuții de lux“, rezolvând, chipurile, problema supraagromerării în­chi­so­ri­lor); încearcă să legifereze în ascuns, hoțește, fără dezbatere publică, punând societatea în fața fap­tului împlinit (așa cum au procedat și în „marțea neagră“ din 2013), adică prin ordonanță de ur­gen­ță, care își face imediat efectul; ignoră aver­tis­men­tele și opiniile unor organisme abilitate, precum asociațiile de magistrați, parchetele, unele curți de apel, CSM, societate civilă; tratează cu dispreț de­clarațiile unor ambasadori, precum cel ame­ri­can; și, în sfârșit, își diabolizează contestatarii paș­nici din stradă, susținând direct sau prin in­termediul televiziunilor arondate că participă la „lovituri de stat“, că „sunt plătiți“ și că există „un complot antiromânesc“.

 

Nimeni nu contestă PSD dreptul de a gu­ver­na, du­pă ce a câștigat alegerile din decembrie 2016. Dar un partid poate guverna legitim – adică în in­te­re­sul general, inclusiv al celor care nu l-au votat – sau poate guverna în folos propriu și mai ales în folosul unei clici de infractori sau de urmăriți penal. Iar în al doilea caz, el își pierde le­gi­ti­mi­tatea și transformă democrația într-o oli­gar­hie co­ruptă. Chiar votul popular masiv nu asi­gură le­gitimitatea, dacă legislația se adoptă în interes de grup și privat. Lucrurile sunt atât de clare încât nu mai au nevoie de ex­plicații. Atât e suficient: președintele PSD și al Camerei Deputaților este con­damnat penal cu suspendare, pre­ședintele Senatului e urmărit penal, patronul unui trust de presă prieten e condamnat la zece ani de în­chi­soa­re pentru corupție, patronul celuilalt trust de presă prieten e dispărut și urmărit internațional. Iar oamenii aceș­tia și alții ca ei vor grațiere și dezin­criminarea unor articole din Codul Penal! Cum să nu stârnești în acest fel indignarea legitimă a oa­me­nilor ceva mai informați?

 

Nu știm – luni dimineața – cum va reacționa PSD și, bineînțeles, gu­ver­nul-marionetă. Dar mă tem că sem­nele prevestitoare nu sunt bune. În cel mai simplu și mai probabil dintre cazuri, guvernul va promova totuși ce­le două ordonanțe, fie și cu mo­di­ficări minore. Nimic – nici mani­fes­tațiile, nici președintele – nu-i pot le­gal opri. Cât despre presiunile in­ter­naționale, mă tem că acestea vor fi mai modeste decât în trecut. Nici Uni­unea Europeană, nici Statele Uni­te nu mai vor sau nu mai pot să ape­se pe pedală ca în 2012 sau 2013. Si­tuația internă din Ungaria și Polonia o dovedește bine, iar Dragnea și PSD știu acest lucru. Era „democrațiilor iliberale“ a început.

 

Desigur, manifestațiile ar putea con­tinua și lua tot mai multă amploare. E clar pentru mine că PSD are o spai­mă atavică de mișcări de stradă îm­potriva sa, pe care nu le înțelege și nu le poate tolera. Teoria complotului și a „loviturii de stat“ e o minciună; dar mulți din PSD cred în ea. Vor în­cer­ca atunci să-l suspende pe pre­ședinte, considerat „creierul“ opo­zi­ției; ce-i drept, președintele parcă și-ar dori o suspendare, sperând, cu destul temei în acest moment, că va reveni în funcție la referendum. Nu­mai că, în perioada interimatului, o nouă legislație va distruge orice amin­tire de stat de drept; probabil că vor fi fi demiși șefa DNA, procurorul ge­neral, va fi reorganizat și CSM, nu va fi lăsată neatinsă nici Înalta Curte, cu alte cuvinte, se va instaura cu ac­te în regulă „republica penalilor“. Cu toate astea, nici Dragnea, nici PSD nu vor putea evita la nesfârșit soar­ta tuturor celor care vor să gu­verneze ilegitim: blamul public tot mai larg și, în final, prăbușirea.

Comentarii 11

B. - 01-30-2017

judecatorul italian de la CEDO, Guido Raimondi, trebuie sa taca si sa nu se mai amestece neinvitat in problemele Romaniei, altfel ar trebui sa iesim din UE sau macar din sectiunea de tratat care acopera Curtea asta de ridicola justitie, ca a devenit penibil! Nu degeaba au plecat britanicii din UE! In orice caz, judecatorul italian de la CEDO e inconstient, iar orice opinie sau decizie CEDO in chestiunea asta nu ar trebui aplicata de justitia romaneasca, care e suverana, numai un gentlemen's agreement permite judecatorilor romani sa aplice o decizie a judecatorilor astia de la Strasbourg, iar de data asta nu este cazul, ca nu sunt gentlemeni sau justiabili! Inchisorile romanesti nu-s asa de aglomerate ca in Italia, si oricum ne lipsim de exemplul Italiei in materie de eficienta a justitiei (din cate stiu un italian a primit castig de cauza la CEDO dupa 50 de ani in care n-a fost bagat in seama de justitita italiana!) Nu vrem modelul italian de justitie in care mafiotii prefera sa stea la puscarie, de unde conduc mafia, ca e mai sigur decat in libertate, unde pot fi lichidati de alti mafioti! Adica cam cum face Nastase si Voiculescu la noi (chiar ma intreb in ce relatii sunt "italienii nostri" Nastase, Ponta si alti juristi politici eminenti cu Raimondi asta!), si o fac inca multi altii : din inchisoare, in numele drepturilor omului, inclusiv al dreptului uman la blog, ei marii nasi politici fac campanii de presa pe blog impotriva justitiei, trag sfori politice, numesc guverne si dau ordonante de urgente! Drepturile omului si Valorile europeni nu inseamna uciderea justitiei in numele unor abstracte....drepturi ale omului si valori europene

Răspunde

Imreh Istvan - 01-30-2017

Sunt de acord cu punctul 2 din observatia Dvoastra. Dl Cornea face o mare manipulare atunci cand sc rie urmatoarele:"d-l Dragnea venea dintr-o Americă unde su­te de mii de cetățeni au „sărbătorit“ prin proteste de stradă pașnice instalarea la Casa Albă a unui nou președinte pe care-l contestă"-numai manifestari pasnice nu pot fi numite demonstratiile antiTrump. Poate iiliberalii europeni nici nu sunt asa de negri precum vrea sa demonstreze de o vreme Dl Cornea. Daca cineva nu esteal, nu inseamna ca este aliatul diavolului. Cred ca in afara de liberalism, comunism, socialism si fascim exista si alta modalitate de a exista pt Europa si lume. Numai ca liberalii ii fac fascisti, extremisti pe cei care nu sunt liberali sau mai rau sunt iiliberali. Asta credeti ca este democratia?

Răspunde

ion - 01-29-2017

Calin Popescu Tariceanu este un criminal politic, pur si simplu! N-are rost sa ne mai mintim, omul asta ar trebui batut in piata publica - nu cred ca a facut cineva mai mult rau, cu staif, Romaniei, mintit si promovat un populism desantat al coruptilor si imbogatitilor ca nesimtitul asta! Omul tipa ca nu vrea razboi civil, el omul care in 2008 a lasat Romania cu un deficit de 5,1%, care a facut ca salariile din administratia publica sa fie cu 100% peste privat, pensiile crescute iarasi peste orice limite, nu mai zic de credit accelerat si dat fara reglementare - si asta totul in numele prosperitati fara limita care va veni de la integrarea europeana in care el cica ne-a bagat! Cand a venit insa criza, si deficitele uriase facute de el, au de venit de-a dreptul gigantice, omul a dat vina pe imprumuturile de la FMi! In tot acest timp, a continut cu politica de sustinere a hotilor imobogatiti ai tranzitiei, prin afaceri dubioase cu statul, privatizari funeste, import-export la preturi manipulate si speculate pe cursuri reglementate si alte,e printre care s enumara si el, mare importator Citroen in Romania! Tariceanu e un criminal, cand cineva va analiza activitatea lui politica si economica, serios, isi va da seama ca are de-a face cu un populist de lumea a treia si un veritabil infractor! omul trebuie eliminat rapid de pe scena politica, ca e extrem de nefast si de inconstient! habar n-are economie, la fel ca toti inginerii astia, hidrotehnici si energetici, de la Iliescu, la Roman, la Vacaroiu care au dus in saracie, comparat cu alte tari din regiune Romania, prin nestiinta si hotia lui populista, mascata sub staif frantuzit de oameni glazurati care iti face sila! l-or gasi gospodinele fermecator, dar e dezastru omul!

Răspunde

Mircea Ordean - 01-29-2017

„Nici Dragnea, nici PSD nu vor putea evita la nesfârșit soarta tuturor celor care vor să guverneze ilegitim: blamul public tot mai larg și, în final, prăbușirea.” Dl Cornea scrie foarte savant. Bănui că și îmbrobodește mulți. Pe mine nu-a reușit. Cam orice guvernare se prăbușește. Se uzează, cum ar fi zis înaintașii, iar la viitorul scrutin maturul (pasămite) electorat se va arunca în brațele contracandidaților politici. Căzut-a dl Cioloș pentru că a guvernat ilegitim? Ori (între alte exemple) echipa dirijată de PNȚCD în 1996-2000? E neserios, dl Cornea...

Răspunde

bogdan - 01-28-2017

e comic grupul de ilustri imbecili, toata floarea pseudopresei corupte de la noi, si alti ilustri anonimi cu pozitii si titluri academice care comteaza la tv, pe Trump, coruptia, serviciile secrete etc!...cand il auzi pe unul ca Gusa vorbind de antisistem, te ia rasul; la fel cand un barbos aparent important desi mai necunoscut, vorbeste despre Kansas si Trump - orice crezid espre Trump, te ia rasul; nu mai zic de Bogdan Chiriac care plange "persecutia" lui Adamescu pe mana procurorilor stalinisti; cu cateva zile in urma, era un istoric cica respectat al serviciilor secrete, profesor la Academia de Informatii a SRI, care - conspirativ, asa, si paranoic - explica ca Sebastian Ghica este de fapt in custodia unei statii a unor servicii secrete straine si serviciile noastre stiu de asta, de asta nu-l gasescu, sub protectia careia face videoclipurile lui si le da la tv?!.....e un universus paralel, nu mai se distinge realitatea de fantezie, opinia rezonabila de gandirea conspirationista - si astia sunt oamenii care conduc, care conduc televiziuni, ziare, universitati,institutii publice, care fac lucrurile in tara asta! sunt la tv si dau opinii, creeaza opinie publica, educa intr-un sens poporul...te sperii!

Răspunde

Petru - 01-28-2017

" VRETI SA CONTINUE LUPTA ANTICORUPTIE ? " De ce nu "VRETI SA FIE BINE SI SA NU FIE RAU"?" sau "VRETI SA VA ASIGURATI UN LOC IN RAI? Evident ca marea majoritate a poporului doreste sa continue lupta anticoruptie. De cand asteptam sa-i vedem dupa gratii pe Basescu, Boc, Udrea, Videanu, Berceanu, etc. Am dat exemple de corupti din partea dreapta deoarece din partea stanga i-ati dat dv. Mi-e frica de un vot masiv pentru NU, sau o prezenta la vot foarte redusa, dar acest lucru nu inseamna ca poporul este pentru coruptie ci doar ca poporul este impotriva celui care pune intrebarea. Pentru Johannis este simplu sa lupte impotriva coruptiei atat timp cat este aparat de imunitatea totala datorata functiei. Ar trebui eliminata total imunitatea si atunci sa se lupte cu coruptia, a celor de stanga, a celor de dreapta si a lui. Am mari indoieli asupra solutiei primite in dosarul incompatibilitatii, cand din vreo 40 de primari trimisi in judecata pentru aceleasi fapte singurul compatibil a fost JOHANNIS si asta amanata pana cand a devenit presedinte. Am indoieli asupra "recursului in anulare" acceptat de catre instanta lui JOHANNIS (a fost al doilea de care am auzit ca s-a aprobat dupa cel al doamnei LIVIA STANCIU sefa ICCJ). Am indoieli legat de obtinerea celor sase case "din meditatii" de catre un primar care sustinea "ca un primar nu se poate imbogati din salarul de primar decat daca este corupt". Asa ca si daca intrebarea ar fi "sa fie bine ca sa nu fie rau?" nu m-as putea duce la vot ca sa girez activitatea unui presedinte asupra activitatii caruia am atatea indoieli. Cum sa mergi sa zici DA sunt pentru anticoruptie unui om despre care crezi ca este el insusi corupt. Si astea sunt putine fata de zvonurile care circula prin, ziarele din Sibiu, legate de retrocedarile facute catre Forumul German -urmas legal al Grupului Etnic German miscare fascista interbelica- si catre Biserica Evanghelica, atunci cand domnul Johannis era atat primar al Sibiului cat si sef al Forumului.

Răspunde

Liviu - 01-26-2017

1. Autorul descrie cu acuratete peisajul actual, totul e bine pina la prezicerea prabusirii; poporul PSD ii va sprijini pina in pinzele albe. 2. Ce e rau in Ungaria si Polonia ? Faptul ca au terminat cu "ideologia" paguboasa de stinga ? In logica asta, si SUA si in curind Franta, Germania si Olanda vor fi niste tari blestemate. Nu mai uitati popoarele !

Răspunde

ion - 01-25-2017

toate bune si frumoase, pacat ca atunci cand sunt la putere "ai nostri", toti dreptacii, cu problemele lor de atitudine, de la incontentinanta verbala a lui Mihail Neamtu, agitatia lui Avramescu, aerele profesorale ale altora care au dus in pamant sistemul universiar romanesc, si altii, cu capacitatea lor de a guverna si bruma de idei aproape indinstisa de cea a PSD, nu iese nimic mai bun, sau se sfarsite imediat prost, de asta nici nu ii valideaza electoral publicul

Răspunde

Democratia nu se exercita doar 5 minute odata la patru ani - 01-24-2017

Eu am citit articolul, domnia voastra l-a citit ? "...un partid poate guverna legitim – adică în in­te­re­sul general, inclusiv al celor care nu l-au votat – sau poate guverna în folos propriu și mai ales în folosul unei clici de infractori sau de urmăriți penal. Iar în al doilea caz, el își pierde le­gi­ti­mi­tatea și transformă democrația într-o oli­gar­hie co­ruptă. Chiar votul popular masiv nu asi­gură le­gitimitatea, dacă legislația se adoptă în interes de grup și privat."

Răspunde

?????? - 01-24-2017

'mneta nu consideri totuși că din punctul de vedere al "legimității" sau "nelegitimității" guvernării ,capitalul este acela care și dorește să guverneze de cele mai multe ori așa cum zici "ilegitim" ,în cele mai multe ocazii neavând și susinerea votului popular , așa cum propune democrația și regementează societățile cu obiective democratice ?

Răspunde

MIHAI 2 - 01-24-2017

Dar oare un referendum cu o intrebare retorica - VRETI SA CONTINUE LUPTA ANTICORUPTIE ? - este legitim ? La cat de cetzos si lipisit de har este domnul Iohannis o astfel de intrebare este chiar periculoasa , deoarece creeaza o puternica ispita de a vota NU ! doar pentru a-i face in ciuda. Sunteti de acord ca dupa noapte sa vina ziua ? Nu ! *** In ceea ce priveste NELEGITIMITATEA celor votati de o majoritate relativ confortabila, este vadit ca autorul ne face din vorbe. Realitatea obiectiva este ca avem un rezultat matematic care arata ca CEILATI AU PIERDUT si daca au pierdut trebuie sa se supuna jocului amar al opozantului care are de asteptat 4 ani. Potrivit opiniei autorului in realitate alegerile au loc in fiecare zi , totusi fara cabine de vot si buletine bagate in urna, inlocuite eventual cu like uri date de niste nick names si cu articole de ziare - dar nu din toate ziarele. *** Seamana teribil cu cealata vrajeala / aia ca nu trebuie admisa TIRANIA MAJORITATII. Care ar trebui probabil inlocuita cu INFAILIBILITATEA MINORITATII - adica - iarasi - a celor care AU PIERDUT. Acum o luna. O luna !

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22