Eduard Hellvig, dupa audieri: SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica si justitie

Vlad Toma | 25.01.2017

Eduard Hellvig, directorul SRI, a declarat dupa audierile la Comisia de Control a parlamentului ca SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica si justitie. Hellvig a sustinut ca exista interesul de a destabiliza SRI si ca ”demonizarea” institutiei prin atragerea sa in ”zona speculatiilor” ii afecteaza activitatea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Eduard Hellvig  a mai  spus ca SRI nu se va implica in nicun joc de putere, nu a organizat si nu va organiza proteste sau miscari de strada asa cum fals s-a afirmat.

 

Cei care ne ataca stiu ca nu vom intra  in acest joc, de aceea continua. Am speranta ca a aceste lucruri se vor opri”, a spus seful SRI.

 

Eduard Hellvig a  spus ca a fost elaborat un cod etic care va stabili clar care sunt incompatibilitatile  in cazul ofiterilor de informatii.

 

"SRI, impreuna cu SIE si Directia de Informatii a Armatei, este al doilea contributor pe analiza la NATO dupa Statele Unite ale Americii", a declarat miercuri la Parlament directorul SRI, Eduard Hellvig.


"Ca sa suplinim ceea ce alte servicii fac cu tehnica avansata, SRI o face cu angajati. Asta presupune costuri", a mai spus Hellvig, explicand astfel dimensiunile bugetului SRI.


"Exista interesul de a destabiliza o institutie puternica si serioasa a statului roman. Le spun tuturor ca SRI are instrumente validate in timp sa se apere atat pe el, dar mai ales pe cetatenii Romaniei. Un SRI slab ar insemna o Romanie dezarmata in fata inamicilor", a mai spus Hellvig. 

 

Conform Hotnews, Hellvig ar fi venit la audieri cu mai multe documente clasificate. Directorul SRI a afirmat de asemenea ca serviciile nu au avut nicio implicare in protestele de duminica legate de cele doua ordonante de urgenta legate de gratiere si de modificarea codurilor penale.

 

Serviciul Roman de Informatii a anuntat acum cateva zile ca, in urma anchetei interne desfasurate in cazul informatiilor prezentate de Sebastian Ghita despre primul-adjunct al directorului SRI, s-a stabilit ca generalul SRI Florian Coldea nu a incalcat legea, acesta fiind repus in functie.

 

SRI arata insa ca Florian Coldea a solicitat trecerea in rezerva, prezentand "motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei."

 

Florian Coldea, numarul doi din SRI, a fost anchetat de o comisie speciala a Serviciului ca urmare a acuzatiilor aduse de Sebastian Ghita.

 

Coldea fusese chemat inainte de presedintele Iohannis pentru a raspunde la intrebari in ce priveste acuzele aduse de Sebastian Ghita, disparut din 21 decembrie si pus sub urmarire internationala. Potrivit lui Ghita, intre el si Coldea ar fi existat o relatie strinsa de prietenie, care ar fi mers pina la vacante facute impreuna si vizite.  Reactia SRI vine dupa dezvaluirile de miercuri seara ale lui Sebastian Ghita,  transmise de Romania TV.

 

La nivelul SRI, conform unui comunicat transmis de institutie, a fost formata o comisie speciala "de verificare a  eventualelor incalcari ale legii sau deontologiei profesionale".

 

"În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

 

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

 

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern," anunta SRI intr-un comunicat.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22