Tariceanu vrea ca Romania sa renunte unilateral la MCV: E un ”tratament discriminatoriu"

Fara Autor | 25.01.2017

Tariceanu sustine ca mentinerea MCV reprezinta un "tratament discriminatoriu" aplicat de Comisia Europeana Romaniei "din considerente politice".

Pe aceeași temă

 

 

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, miercuri, ca le va cere lui Dragnea, premierului Grindeanu si ministrului de Externe "ca Romania sa transmita un punct de vedere clar Comisiei Europene: nu mai dorim sa cooperam in cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania".

 


"O sa deschid o discutie si cu presedintele Camerei Deputatilor pe acest subiect, si cu premierul Grindeanu, si o sa-l invitam si pe ministrul de Externe, sa facem o consultare la care eu va spun de pe acum ca le voi propune ca Romania sa transmite un punct de vedere clar Comisiei ca nu mai dorim sa cooperam in cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare si care practic stabileste un tratament discriminatoriu pentru Romania. Daca un astfel de mecanism de verificare a institutiilor puterii judecatoresti se va hotara pentru toate tarile europene, atunci n-o sa facem nota discordanta. Insa daca acest mecanism este destinat sa continue numai in ceea ce priveste Romania - nu discut de Bulgaria, ca nu e treaba mea - atunci eu propun ca in cadrul Comisiei Europene sa se ia nota de acest punct de vedere, pentru ca asa cum spuneam si inainte nu facem decat sa aplicam un tratament discriminatoriu, sa avem niste tinte in miscare si din considerente politice pe care le stim...Va pot da exemple concrete: anul acesta vor fi alegeri in Germania, in Franta; nu vor sa deranjeze climatul politic din acele tari.", a declarat presedintele Senatului, intr-o coferinta de presa sustinuta miercuri in Parlament.

 


Presedintele Senatului a mai spus ca "in mod normal" concluzia finala a raportului ar fi trebuit sa fie o recomandare de ridicare a mecanismului. El a opinat ca MCV este "o poveste fara sfarsit" si ca ultimul raportul contine "aberatii".


"In mod normal, concluzia finala, simpla si concisa sa fie ca se recomanda ridicarea MCV. Evident, nu. Asa cum am spus si in trecut aici este o poveste fara sfarsit. Tintele sunt in miscare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva facut. Tot timpul se mai gaseste ceva de facut. Trebuie sa imbunatatim un aspect sau sa modificam altul. Sunt aberatii in raport. M-am uitat putin la chestiunea care priveste Parlamentul si am sa va citesc si din acest pasaj. (...) O sa va citez din memorie. Se recomanda parlamentului sa isi motiveze deciziile. Nu stiu cum sa facem. Sa invit fiecare senator sa isi motiveze votul? Nicaieri, in nicio tara Parlamentul nu motiveaza deciziile. E un vot, votul poate sa fie deschis sau secret. Nu se motiveaza aceste decizii. Nu facem noi in Romania reguli altfel decat sunt in alta parte. Nu functioneaza imunitatea in Romania altfel decat functioneaza in alta parte. Imunitatea in Romania nu este nici mai cuprinzatoare, nici mai putin cuprinzatoare decat in alte parti. Acest gen de recomandari mi se par total neavenite", a mai declarat Tariceanu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22