Transparency International: Romania, pe locul 57 intr-un clasament al coruptiei

E.b. | 26.01.2017

Romania se afla pe locul 57 in lume din punct de vedere al coruptiei, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2016, lansat de Transparency International.Documentul cuprinde un clasament al gradului de coruptie in sectorul public, asa cum este perceput de mediul de afaceri si experti independenti din cele 176 de state incluse in analiza.

Pe aceeași temă

 
 
    
 

  

 

Totodata, Romania este pe locul 24-25 in Uniunea Europeana, la egalitate cu Ungaria, cu 48 de puncte din maxim 100, conform Transparency International

 

La nivel global valoarea medie a IPC este de 43 de puncte, iar la nivelul UE - de 65 de puncte, releva un comunicat de presa al TI.

 

In raportul similar elaborat de TI in 2016 pentru anul 2015, Romania ocupa locul 58 in acest clasament, cu 46 de puncte, conform ziare.com.

 

 

Situatia din 2015

 

 

Singurele tari din UE care au punctaje mai mici decat Romania sunt Italia (47 puncte), Grecia (44 puncte) si Bulgaria (41 puncte). Scorul obtinut de tara noastra a fost intocmit prin utilizarea a 10 surse independente care au oferit date privind perceptia coruptiei in sectorul public.

 

"Locul Romaniei in clasamentul international si european si orice punct in plus obtinut trebuie analizat in context mai larg, inclusiv din prisma rezultatelor IPC la nivel global, care in valoare absoluta inregistreaza un regres, cele mai mari punctaje la acest moment fiind de 90 de puncte, fata de anii anteriori in care se inregistrau si rezultate de 98 de puncte. O analiza obiectiva asupra modului in care a variat perceptia asupra coruptiei in sectorul public din tara noastra din 1997, cand a fost inclusa in IPC global, si pana in prezent, releva ca Romania a facut pasi importanti spre integritate.

 

Desi imbunatatirea IPC nu a fost una liniara, din 1997 si pana in prezent se constata un avans de 18 puncte. Aceasta imbunatatire a IPC este rezultatul eforturilor anticoruptie ale institutiilor nationale, fie ele de prevenire, de combatere sau de sanctionare a coruptiei, dar si eforturilor societatii civile care a contribuit substantial la efortul de aliniere a acestora la standardele internationale", mentioneaza raportul TI.

 

Documentul cuprinde un clasament al gradului de coruptie in sectorul public, asa cum este perceput de mediul de afaceri si experti independenti din cele 176 de state incluse in analiza.

 

Clasamentul este intocmit prin acordarea de puncte, pe o scala de la 0 la 100, in care 0 inseamna "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt". Pentru fiecare stat sunt utilizate intre trei si 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International, pentru a se asigura ca indeplinesc standardele de calitate ale TI.

 

In 2016, pe primul loc la nivel global se afla Danemarca si Noua Zeelanda, fiecare cu cate 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) si Norvegia (87 de puncte). Dintre statele Uniunii Europene, peste 80 de puncte au mai obtinut Olanda (83 de puncte), Germania, Luxemburg si Marea Britanie, fiecare cu cate 81 de puncte.

 

 

Inegalitatea sociala si coruptia sistemica se sustin reciproc

 

 

Anul 2016 a demonstrat peste tot in lume ca inegalitatea sociala si coruptia sistemica se sustin reciproc, ceea ce duce la nemultumirea publicului fata de clasa politica si ofera un teren fertil pentru aparitia politicienilor populisti.

 

In 69% dintre cele 176 de state cuprinse in raportul privind IPC in 2016 scorul inregistrat este sub 50, pe o scala de la 0 ("foarte corupte") la 100 ("deloc corupte"), demonstrand astfel cat de masiva si raspandita este coruptia din sectorul public in toata lumea, noteaza sursa citata.

 

In acest an, mai multe tari au scazut in clasamentul indicelui fata de cele care si-au imbunatatit aceasta pozitie, ceea ce arata necesitatea unor actiuni urgente pentru remedierea situatiei.

 

Coruptia si inegalitatea se intretin reciproc, creand un cerc vicios intre coruptie, distributia inegala a puterii in societate, precum si distributia inegala a bogatiei. Dupa cum a demonstrat cazul Panama Papers, este inca foarte usor pentru cei bogati si puternici sa exploateze opacitatea sistemului financiar global pentru a se imbogati in detrimentul binelui public.

 

"In prea multe tari, oamenii sunt privati de satisfacerea majoritatii nevoilor de baza si se duc la culcare, in fiecare seara, flamanzi din cauza coruptiei, in timp ce aceia puternici si corupti se bucura de un stil de viata opulent, beneficiind de impunitate", a declarat Jose Ugaz, presedintele Transparency International.

 

"Noi nu ne permitem luxul amanarii. Coruptia trebuie combatuta de urgenta, astfel incat viata oamenilor din intreaga lume sa se imbunatateasca", a adaugat Ugaz.

 

Raportul TI mai releva ca "oamenii sunt satui de promisiunile false ale prea multor politicieni de a combate coruptia si multi dintre acesti oameni se indreapta catre politicienii populisti care promit sa schimbe sistemul si sa rupa cercul coruptiei si privilegiilor".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22