Referendumul lui Iohannis: președintele joacă pe o singură carte. Poate fi câștigătoare?

Klaus Iohannis are de partea lui dreptatea, capitalele din lumea civilizată și îi are alături mai ales pe entuziaștii statului de drept, pe cei dispuși să iasă în stradă indiferent de vreme pentru a susține instituțiile care apără țara de hoții care au parvenit în politică.

Sabina Fati 31.01.2017

De același autor

 

Klaus Iohannis nu a găsit antidotul pentru le­gi­le pe care PSD se pregătește să le dea cu de­dicație pentru propriii condamnați penali și pen­tru toți ceilalți care sunt anchetați pentru fapte de corupție și nu nu­mai. Singura modalitate a pre­ședintelui de a se opune tă­vă­lugului pornit împotriva jus­tiției este o alianță cu ale­gă­torii săi, deși pe termen scurt nici acest lucru nu-i va putea opri pe Liviu Dragnea și ai lui să scape de pedepsele pri­mi­te și să pună pe butuci Di­recția Națională Anticorupție (DNA) sau Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Prin tactica tăcerii și a neimplicării, pre­șe­dintele i-a pierdut în primii doi ani de mandat pe mulți dintre cei peste şase milioane de oa­meni care l-au votat în noiembrie 2014. Acum, Klaus Iohannis are nevoie de ei pentru re­fe­ren­dumul de „continuare a luptei îm­po­triva co­rupţiei şi asigurare a integrităţii func­ţiei pu­bli­ce“. Nu e clar încă ce fel de întrebare va fi pu­să la consultarea populară gândită de pre­șe­din­te. Electoratul ar putea fi chestionat în le­gătură cu cei care sunt condamnați pe­nal. Con­form legii, cetățenii sunt chemați să se pro­nun­țe prin „da“ sau „nu“ asupra ches­tiu­nii ca­re se află în discuție. Pentru ca pu­bli­cul să poată răspunde afirmativ, întrebarea de pe buletinul de vot al re­fe­ren­du­mului ar putea suna ast­fel: „Sun­teți de acord ca per­soa­ne­le con­damnate pen­tru co­rup­ție să nu ocupe funcții ofi­ciale?“.

 

Va fi greu pentru președinte să scoată la vot cel puțin 30% din totalul alegătorilor, așa cum cere legea pentru ca un referendum să fie valid. E ne­vo­ie de aproape şase mi­li­oa­ne, adică de votanții lui Io­hannis din 2014. Cum îi convinge? Cum va fi supravegheat în­tregul proces al re­feren­du­mu­lui? E loc de abu­zuri, de fraude? Va fi din nou nevoie de pro­curori ca să investigheze dacă lucrurile au fost făcute ca la carte? Și dacă va avea suc­ces, parlamentul va pune în aplicare ho­­tă­rârea populară? Sau va fi doar un exer­ci­țiu în gol, la fel ca referendumurile pentru re­du­ce­rea numărului deputaților și senatorilor la 300 și cel privind trecerea la sistemul uni­ca­meral?

 

PSD poate jongla cu aproape toate instituțiile și are o tradiție lungă de a le acapara atunci când se află la putere. Scopul este să se trans­forme într-un partid-stat, mai ales când are în spate o majoritate solidă, ca acum. În plus, de partea PSD joacă cele mai multe tele­vi­ziuni, care l-au pus deja pe Iohannis la colț și care susțin grațierea și modificarea legilor anticorupție în favoarea infractorilor. Spe­cia­liștii în dezinformare și manipulare ai social-democraților au mai multe strategii, de la ce­le mai vulgare la cele mai sofisticate. În trena minciunilor spuse deja, începând cu aceea că Dacian Cioloș ar fi fiul nelegitim al mi­li­ar­da­ru­lui Soros, până la aceea că Iohannis a de­clan­șat o nouă mineriadă sau chiar o lovitură de stat prin susținerea protestelor împotriva gra­țierii, lucrurile vor continua într-un ritm din ce în ce mai alert până la referendum.

 

Președintele nu are cum să reducă propa­gan­da de acest fel, difuzată permanent la așa-zisele te­leviziuni de știri. Întreaga lui putere stă în per­se­verența de a face opoziție unei majorități ca­re tinde să derapeze fără să țină cont ab­so­lut deloc de recomandările Comisiei Europene. Apoi, premierul Grindeanu s-a întrebat de­ja cu voce tare: ce se va întâmpla dacă rezultatul re­ferendumului va fi negativ, adică dacă po­pu­lația se va opune continuării luptei anti­co­rup­ție? Un astfel se scenariu le-ar da apă la moară celor de la putere. Liviu Drag­nea se va putea arun­ca în modificări și mai drastice. Va putea mo­di­fica legile DNA și ANI pretextând că așa vrea „poporul“, care s-a săturat de anticorupție. 

 

Referendumul lui Iohannis e cu două tăișuri - dacă nu reușește, s-ar putea transforma în ar­mă letală în mâinile PSD și ale grupului de in­­fractori politici. Ei nu se vor mulțumi doar cu ciopârțirea justiției, ci vor folosi o victorie de acest fel și pentru a scăpa de președinte, pen­­tru a-l demite într-un exercițiu ulterior.

 

Dacă referendumul reușește însă, legile an­ti­co­rupție ar trebui să rămână neatinse, majo­ri­ta­tea își va pierde orice legitimitate, iar po­zi­ția lui Iohannis se va consolida. PSD va în­țe­le­ge că electoratul a evoluat, că nu mai poate fi manipulat la nesfârșit, că nu mai poate fi cumpărat cu pensii și salarii mărite pe datorie și că victoria de la 11 decembrie este fragilă.

 

Klaus Iohannis are de partea lui dreptatea, capitalele din lumea civilizată și îi are alături mai ales pe entuziaștii statului de drept, pe cei dispuși să iasă în stradă indiferent de vre­me pentru a susține instituțiile care apără ța­ra de hoții care au parvenit în politică. Pre­șe­din­tele joacă pe o singură carte, care poate fi câș­tigătoare, dacă știe cum să-și mobilizeze elec­toratul care l-a votat în 2014.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22