Noua strategie a PSD: OUG pentru codurile penale, gratierea trimisa la Parlament (surse)

Iulia Mincu | 31.01.2017

Guvernul va adopta modificarile legate de codurile penale in sedinta de guvern de miercuri prin ordonanta de urgenta, iar schimbarile legate de gratiere vor fi trimise Parlamentul pentru dezbateri ca proiect de lege, anunta Hotnews, citand surse politice.

Pe aceeași temă

 

Conform Hotnews, modificarile la codurile penale vizeaza dezincriminarea mascata a abuzului si neglijentei in serviciu, a conflictului de interese si desfiintarea de facto a institutiei denuntatorului, acestea urmand sa fie aprobate maine prin ordonanta de urgenta. Conform sursei citate, gratierea ar urma sa fie trimisa spre dezbatere Parlamentului, urmand sa fie prezentata ca un proiect de lege.

 

Potrivit acelorasi surse, a fost eliminata conditia plangerii prealabile a institutiei pentru ca fapta de abuz in serviciu sa constituie infractiune si a mai scazut pragul prejudiciului, stabilit initial la 200 de mii de lei. Nu este clar daca a scazut sub 100.000 de lei, suma la care se ridica prejudiciul in dosarul lui Dragnea. Pe de alta parte, masura gratierii va fi propusa intr-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

 

 

Un semnal in acest sens a venit marti chiar de la seful PSD, Liviu Dragnea, care s-a prezentat la  Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru primul termen in dosarul in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu, asa numitul dosar ”Bombonica”.

 



Intrebat ce sfat ar da Guvernului in legatura cu modificarile din Justitie, Dragnea a recomandat sa se uite la ce au facut "inaintasii".

"L-as sfatui (pe Florin Iordache, n.red.) sa se inspire din experienta inaintasilor, a guvernelor precedente, daca sa se dea prin ordonanta de urgenta sau nu. Daca s-a mai dat vreo gratiere prin ordonanta de urgenta, poate sa o dea", a spus Dragnea in fata presei.

 


Dupa caderea comunismului nu s-au dat decat trei legi de gratiere, in 1990, 1997 si 2002, niciuna prin ordonanta de urgenta. In schimb, in toamna anului trecut Guvernul Ciolos a adus peste 150 de modificari Codului Penal si celui de Procedura Penala prin ordonanta de urgenta.

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a cerut ieri Guvernului Romaniei sa renunte la demersurile legate de gratiere si de modificarea codurilor penale. Iohannis a cerut actualei majoritati sa nu abuzeze de drepturile pe care le detine si a atras atentia ca tara noastra are doar de pierdut din aceasta criza: "Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă," a transmis presedintele.

 

 

Dezbaterea publica organizata luni de Florin Iordache nu a avut niciun rezultat, fiind de fapt un simulacru. La finalul ei, Florin Iordache a declarat ca se va ”sfatui” cu Liviu Dragnea si premierul  Grindeanu asupra formulei pe care se va merge.

 

 

Raluca Turcan, presedinta PNL, a declarat acum cateva zile ca partidul sau va depune o motiune de cenzura daca actualul guvern PSD/ALDE va adopta cele doua ordonante de urgenta pe justitie. Ea a precizat ca aceste doua ordonante nu fac parte din programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile. Turcan a anuntat de asemenea ca PNL va sustine demersul presedintelui Iohannis legat de organizarea unui referendum prin care romanii sa decida daca sunt de acord sau nu cu amnistia si gratierea.

 

USR a anunta de asemenea ca a inceput strangerea de semnaturi pentru depunerea unei motiuni simple contra lui Florin Iordache, ministrul Justitie.

 

Initiativa Romania a anuntat saptamana trecuta ca a depus la Direcția Națională Anticorupție un denunț penal împotriva lui Sorin Grindeanu, prim-ministru al Guvernului României, și Florin Iordache, ministru al Justiției în Guvernul României. Cei doi oficiali ai statului roman sunt acuzati de Initiativa Romania de "favorizarea făptuitorului" si de "prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister."

 

Membrii acestei organizatii afirma ca, in opinia lor, "demersurile lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache de promovare a grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin ordonanțe de urgență au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani."

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22