PSD da lovitura de gratie statului de drept. Dezincriminare cu dedicatie pentru penali

Vlad Toma | 01.02.2017

Noua forma a OUG care modifica codurile penale este, conform primelor reactii aparute in spatiul public, mult mai rea decat cea veche, schimbarile aprobate de PSD fiind fatale luptei anticoruptie.

Pe aceeași temă

 

Nu e de mirare ca PSD a decis sa aprobe aceasta ordonanta dupa caderea serii si sa o publice in Monitorul Oficial extrem de rapid, la 1 noaptea. Exista totusi 10 zile in care lucrurile ar mai putea fi blocate, considera unii specialisti in domeniu.

 

Confom unei analize facute de Liviu Avram pe Adevarul.ro,  noutatea absolută a modificarilor legiferate prin noua OUG consta in faptul că Guvernul a inclus un articol prin care exclude de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative, asigurandu-se astfel ca nu va putea fi acuzat de abuz in serviciu si de favorizare a faptuitorului pentru aprobarea acestor OUG.

 

Abuzul in serviciu

 

In cazul abuzului in serviciu, guvernul a scazut mult pedepsele, a lasat un prag de 200.000 de lei sub care nu există infracţiune si a renuntat la conditia ca punerea în mişcare a acţiunii penale să fie făcută la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, scrie Adevarul.

 

 

Text actual: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. 

 

 

Text OUG:Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. 
 

 

Conflictul de interese

 

Guvernul Grindeanu a eliminat din definitia conflictului de interese incriminarea unor relatii dintre funcţionarul public şi persoanele pentru care a lucrat în ultimii 5 ani sau din partea cărora a beneficiat de foloase, mai arata Adevarul.

 

 

Text actual:Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 

 

Text OUG: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. 

 

 

OUG prevede de asemenea o schimbare importanta legata de denunt, acesta putand fi depus doar la 6 luni de la comiterea faptei. (Cititi analiza integrala pe Adevarul.ro)

 

 

Presedintele Iohannis: E o zi de doliu pentru statul de drept

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur, intr-o postare pe facebook, la adoptarea de catre guvernul Dragnea a ordonantei de urgenta care dezincrimineaza abuzul in serviciu. 

 

 

”Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției”, scrie Iohannis. Presedintele spune ca incepind de azi misiunea sa este să restabileasca statul de drept. ”Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

 


"Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.


Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă. Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.


 

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției. Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

 


Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!", a transmis presedintele.

 

 

Judecatorul Cristi Danilet: OUG pot fi blocate de CCR sau de CSM

 

 

Judecatorul Cristi Danilet afirma ca mai exista doua posibilitati ca modificarile aduse de PSD la codurile penale sa nu intre in mod efectiv in vigoare. Danilet afirma ca modificarile decise de guvernul PSD/ALDE intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial: 

 

Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG,” transmite judecatorul.

 

El afirma ca, in aceste zece zile, CCR ar putea sa se pronunte daca ordonanta va fi atacata de Avocatul Poporului iar CSM ar putea de asemenea sa declare existenta unui conflict constitutional intre puterile statului:

 


„Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil și asta...”, mai transmite Danilet.

 

 

Proteste la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Iasi si in alte orase

 

 

Mii de oamenii s-au adunat aseara in Piata Victoriei din Bucuresti si in alte cate orase din tara in semn de protest fata de ordonantele de urgenta adoptate de PSD. Astazi au fost anuntate de asemenea proteste in toata tara.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22