Protestul de la Guvern deturnat de ultrași. Intervenție în forță a trupelor speciale

Dora Vulcan | 01.02.2017

Zeci de mii de oameni protestează miercuri seară în întreaga ţară faţă de modificarea codurilor penale. Protestele față de ordonanța lui Iordache au început din zorii zilei de miercuri. Indignarea oamenilor este atat de mare ca nu au mai tinut cont ca miercuri e zi lucratoare si au iesit in strada inca din zori. Protestele de la București sunt completate de cele din încă 30 de orașe printre care: Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Focșani, Galați, Hunedoara, Iași, Mediaș, Oradea, Petroșani, Ploiești, Sibiu, Sighișoara, Piatra Neamț, Timișoara. Numărul protestatarilor crește de la o oră la alta, iar după orele 18.00 de la un minut la altul, după tiparul de cu o noapte în urmă. Și românii din străinătate au ieșit în stradă și protestează la: Dublin, Helsinki, Viena, în Luxemburg, Belfast. Ceea ce i-a înfuriat pe oameni este atât conținutul ordonanței care pune în brânci Justiția dar și modul în care a fost dată: noaptea, pe furiș, cu ignorarea avizului instituțiilor statului. Vocalul și omniprezentul Dragnea, care avea opinii despre orice, autor moral și beneficiar al ordonanței, nu a fost văzut miercuri la niciun eveniment la care-și confirmase prezența. La fel și premierul Grindeanu. Situația din România va fi pusă joi în discuția Parlamentului European.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Ministrul de Interne Carmen Dan și Bogdan Despescu - șeful IGPR au fost informați în cursul zilei de SRI cu privire la intenția ultrașilor de a interveni în Piața Victoriei, potrivit unui comunicat al SRI remis Realitatea TV  la ora 1, în noaptea de miercuri spre joi. Cu toate acestea, ministrul de Interne Carmen Dan a spus în cursul serii trecute că ea nu a avut nicio informație de la SRI cu privire la intențiile ultrașilor pentru a putea să-i apere pe manifestanți de pericolul intervenției ultrașilor.

 

 

UPDATE - Dovadă de pe pagina unui ultraș, ștearsă între timp, că intervenția lor a fost orchestrată din timpul zilei, pentru a ”zăpăci oile”, adică pentru a împrăștia manifestanții din fața Guvernului. 150 000 de oameni pașnici care au manifestat pentru un principiu și în apărarea statului de drept au fost spulberați de niște borfași. Mircea Rusu spune la Realitatea TV că sunt aceiași ultrași care, plătiți de PSD, au dat jos guvernul Mihai Razvan Ungureanu.

 

 

 

 

UPDATE Purtatorul de cuvint al Jandarmeriei, Georgian Enache, spune ca sunt 4 jandarmi raniti, 2 civili si s-au facut 6 retineri. In zona respectiva s-au gasit sticle incendiare. La reținerea lor au fost confiscate cuțite și cocktailuri Molotov.

 

UPDATE Carmen Negoita, fosta sotie a patronului FC Dinamo Bucuresti, Ionut Negoita, a scris pe contul sau de Facebook ca "Fratii Negoita au strans galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel si i-au adus cu autobuzele la protest inarmati cu petarde si lacrimogene ca sa strice protestul din aceasta seara, Fratii Negoita sunt membri PSD cu dosare penale care beneficiaza de legea gratierii!"

 

 

UPDATE Potrivit informatiilor Hotnews, cei care au initiat violentele la protestul pasnic de miercuri seara, atuncand cu petarde si cu sticle in jandarmi, dar si in multime, sunt membri ai galeriilor Rapidului si ale lui Dinamo, care veneau de la un meci de handbal din apropiere. Fiecare galerie numara 300 - 350 de membri.

 

23.12 - Realitatea TV spune că provocatorii ultrași au fost instruiți de clanul Niro-Negoiță pentru a sparge manifestația în baza unui plan pentru care s-au făcut pregătiri întreaga zi. În aceste momente, Jandarmeria intervine împotriva ultimilor manifestanți. Protestul a fost spart.

 

 

23.11 - Jandarmeria a intrat în dispozitiv și sparge manifestația. Protestatarii scandează FĂRĂ VIOLENȚĂ!

 

 

 

 

23.05 - Manifestanții fac un cerc în jurul ultrașilor provocatori ca să-i izoleze. Trupele speciale, Jandarmeria și Pompierii trimit trupe și mașini speciale pentru dispersarea manifestanților.

 

 

22.46 - Provocatori ai galeriilor de fotbal au deturnat protestul și au aruncat cu petarde și rachete incendiare. Jandarmii au intervenit împotriva lor și au dat cu gaze lacrimogene. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Georgian Enache a transmis prin Digi 24 ca toți oamenii să părăsească Piața pentru că Jandarmeria va interveni în forță.

 

 

 

 

Protestatarii s-au delimitat de grupurile de huligani și în tot acest timp au fost extrem de pașnici. Întreaga piață striga ”NU AȘA!” Întrebat cum anume vor afla oamenii nevinovați de intenția Jandarmeriei, Enache a dat înapoi și și-a reformulat mesajul dând să se înțeleagă că a vrut să spună, de fapt, că oamenii trebuie să se ”delimiteze” de huligani.

 

 

21.20 -  La Sibiu şi la Timişoara sunt câte 20.000 de oameni în stradă, la Cluj-Napoca 30.000, la Constanţa - 5.000, la Bacău - 6.000, la Braşov - 8.000, Craiova - 3000, Galaţi - 3000, Iaşi - 10.000. Au ieșit oameni în stradă și la Mediaș, Focșani, Petroșani, Ploiești, Sighișoara, Piatra Neamț.

 

 

Călin Andrei Tuns, fost trezorier al PSD Maramureș și consilier local și-a dat demisia din partid”Nu aşa se guvernează în anul 2017! Dragnea, Grindeanu şi Iordache nu sunt liderii mei! Prin modul în care au încercat să bage pumnul în gura poporului român mi-au semnat demisia din PSD! Ei!”

 

 

imagini de la Cluj, unde au ieșit în stradă peste 30 000 de oameni

 

 

 

Brașov

 

 

 

 

21.07 -  150 000 de protestatari în PIața Victoriei și arterele din jur. Protest la metrou, în subteran, unde oamenii au fost blocați și strigă de acolo împotrva Guvernului. În restul țării, în zeci de orașe, alți 200 000 de oameni în stradă, transmite Digi 24.

 

Piața Victoriei (foto Laurențiu Colintineanu)

 

 

Prezența copiilor în Piață a avut un rol educativ: ”ORICE COPIL ȘTIE: DACĂ FURI, LA PUȘCĂRIE!”

 

 

 

 

20.48 - în București și restul țării sunt în stradă peste 200 000 de oameni - anunță Digi 24.

 

 

 

 

 

 20:41 Pe strazile adiacente este un du-te vino constant. Grupuri de oameni pleaca, in timp ce altele abia vin. Toate cafenele si localurile din zona sunt pline. Lumea cauta sa se incalzeasca. In Bucuresti sunt -5,-6 grade. Oamenii scandeaza "Alta intrebare: Mars la inchisoare", "Javra cu mustata / Ne fura pe fata", "Noi de aicea nu plecam nu plecam acasa / Pana nu veti abroga Ordonanta voastra" , transmite Hotnews.ro.

 

 

 

20.15 - 100 000 de oameni în toată Piața Victoriei și pe arterele din jur și 75 000 de manifestanți în țară, anunță Digi 24.,Realitatea TV și ziare.com


  

 

 

19.50 - 10 000 de oameni în Piața Mare din Sibiu, care vor pleca în marș pentru a aduna și mai mulți oameni, după tiparul de la Timișoara, transmite corespondentul Digi 24. 

 

19.50 - 8 000 de oameni în fața Operei din Timișoara, care vor pleca în marș prin toate punctele importante ale orașului, pentru a aduna și mai mulți oameni pe care-i va aduce în Piața Operei.

 

19.48 - Cluj Napoca, 20 000 de oameni în marș de pe Eroilor spre Dorobanți.

 

19.43 - 60 000 de oameni în Piața VIctoriei. Toate arterele Capitalei care duc în PIața Victoriei, dinspre Piața Romană, Ștefan cel Mare, Lascăr Catargiu, Aviatorilor, străduțele din jur sunt blocate de mulțimi de oameni care vin în valuri spre guvern. Nu se cere demisia guvernului ci retragerea ordonanței. Jandarmeria și-a suplimentat forțele cu cele de la Ploiești, s-au tras gratiile de la guvern.

 

19.32 - 50 000 de oameni în fața Guvernului, transmite Digi 24.

 

Aurelia Cristea, fost ministru în guvernul Ponta și-a dat demisia din partid, reclamând faptul că nu vrea să grieze ”grupul infracțional” care a dat ordonanța.

 

19.20 - 30 000 de protestatari în fața Guvernului, transmite Digi 24

 

 

 

 

19.00 - 15.000 de oameni în Piața Victoriei.

 

 

 

 

18.50 - metrou Piața Victoriei

 

 

 

 

 18:55 - Jandarmii au blocat caile de acces in cladirea Guvernului cu masini speciale de interventie. Fortele de ordine au inconjurat cladirea si sunt dispuse pe trei randuri, iar pe langa jandarmi sunt prezenti in Piata Victoriei si trupe speciale, anunta Digi24.

 

18:44 - Si la Timisoara romanii au iesit in numar mare pentru a cere revocarea Ordonantelor date de PSD cu dedicatie pentru politicienii corupti: 6.000 de oameni s-au strans in centrul orasului.    

 

 

18.35 - 10 .000 de protestatari în Piața Victoriei, numărul lor crește uluitor. Piața a și fost blocată pentru circulație de Jandarmerie după ce mulțimea a ocupat banda destinată circulației autoturismelor. Trupele de jandarmi sunt în alertă. Clădirea guvernului a fost înconjurată de un cordon al Jandarmeriei. Se simte o oarecare nervozitare comparativ cu noaptea anterioară. Protestatarii au dat deja două tentative de rupere a rândurilor. Aceștia sunt mult mai bine organizați.

 

 

18.30 - Și la Hunedoara au început să se strângă protestatari, transmite Digi 24.

 

 

18.28 - Cca 6 000 de protestatari s-au adunat în fața Guvernului. În Brașov - 2 000, Iași - 3 000, Timișoara - 2 5000 - transmite Digi 24. Inna, Tudor Chirilă, Smiley dau mesaje de susțnere pe Facebook pentru protestele din Piață, transmite Hotnews.ro.

 

 

Parlamentarilor opoziției le-a fost stinsă lumina de angajații instituției. Cu umor, aceștia au spus că ”e mai intim așa”. Înainte, parlamentarul USR Cătălin Drulă a postat imaginea de mai jos pe pagina sa de Facebook.

 

-  

 

 

 

18.17 - 5000 de persoane sunt deja în fața Guvernului. Circulația pe porțiunea Kiseleff-Muzeul Țăranului Român, blocată - anunță Digi 24.

 

 

17:17 - Protestul unor parlamentari din Opozitie continua. "Sit-in la tribuna Parlamentului. Deputatii USR au ocupat tribuna Parlamentului in semn de solidaritate cu oamenii din Piata", a scris pe Facebook Cristian Ghinea.

 

 

 

 

 

,17:12 - Si in Campina este anuntat un protest incepand cu ora 18:00. "Hai afara tot poporul/Ca sa dam jos infractorul!!!", se arata pe pagina de Facebook Jos Guvernul! - Campina Protesteaza, transmite ziare.com.

 

17:01 - Creste numarul oamenilor din Piata Victoriei. "Hotii! Hotii!" si "Jos Guvernul Mafiot", striga acestia.

 

16:43 - In Piata Victoriei au venit oameni care au adus mancare si apa celor care protesteaza de ore in sir in fata Guvernului.   

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22