Melescanu, sub tirul ambasadorilor. Marea Britanie: OUG ar putea reduce anticoruptia

E.b. | 02.02.2017

Paul Brummell, ambasadorul britanic la Bucuresti, impreuna cu alti ambasadori, s-au intalnit ieri cu ministrul de Externe Teodor Melescanu si i-au transmis ingrijorarile partenerilor externi ai Romaniei fata de ordonanta de urgenta care modifica Codul Penal, potrivit unui comunicat al ambasadei Marii Britanii.

Pe aceeași temă

 

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, impreuna cu alti ambasadori, s-au intalnit ieri cu ministrul de Externe Teodor Melescanu si i-au transmis ingrijorarile partenerilor externi ai Romaniei fata de ordonanta de urgenta care modifica Codul Penal, potrivit unui comunicat al ambasadei Marii Britanii, potrivit HotNews.ro.

 

Reamintim ca Teodor Melescanu este unul dintre cei trei ministri care au avizat Ordonanta de Urgenta care dezincrimineaza, in folosul politicienilor corupti, mai multe infractiuni prevazute in Codul Penal.

 

Ambasada Marii Britanii a anuntat in acelasi comunicat ca ambasadorul si-a exprimat ingrijorarile fata de OUG-ul adoptat noaptea de guvernul Grindeanu.

 

Ieri, alte sase tari partenere cu Romania (SUA, Franta, Germania, Belgia, Olanda si Canada) au criticat guvernul in cei mai duri termeni intalniti in ultimii 20 de ani.

 

 

Comunicatul integral al Ambasadei Marii Britanii



Marea Britanie este unul dintre susținătorii de cursă lungă ai României în eforturile acesteia de a întări statul de drept și în lupta sa anticorupție. Dintotdeauna am avut un dialog productiv pe acest subiect cu guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Am colaborat cu România pe parcursul multor ani pentru a o ajuta să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Cel mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la MCV, publicat pe 25 ianuarie, a subliniat progresele înregistrate de România în ultimii 10 ani în reforma justiției și în lupta anticorupție, dar a și avertizat că ‘modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate.’  

Deși este prerogativul Parlamentului și al Guvernului României alese democratic să stabilească legislația țării, respectând Constituția, suntem îngrijorați că ordonanța de urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție. De asemenea, suntem îngrijorați cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părțile implicate.  

 Ambasadorul britanic, împreună cu alți șefi de misiuni diplomatice partenere din București, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în cursul zilei de 01 februarie. Această conversație va fi urmată de alte discuții pe care Marea Britanie le va avea cu partenerii săi români.

 

****************

 

 

Paul Brummell, a afirmat vineri, la Alba Iulia, întrebat fiind despre proiectul de ordonanță privind grațierea și organizarea unui referendum pe această temă, că este o problemă internă a României, diplomatul arătând că ar putea fi împărtășită experiența britanică în această privință și că este important ca toate părțile interesate să aibă o discuție transparentă, în care să-și expună punctele de vedere.           

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22