Chirica, primarul Iaşului şi lider al PSD, cere abrogarea OUG şi demisia ministrului Justiţiei

E.b. | 02.02.2017

Mihai Chirica, Primarul municipiului Iași şi liderul organizației județene PSD Iași, a declarat joi, într-o conferință de presă, că solicită abrogarea OUG 13/2017 adoptată marți seara de Guvern cu privire la modificarea Codurilor penale, demisia ministrului Justiției, Florin Iordache.

Pe aceeași temă

 

Totodată, el susţine  că îi solicită și președintelui PSD, Liviu Dragnea, să corecteze greșelile comise pentru că "are puterea și responsabilitatea să o facă".

 

Declaratia lui Mihai Chirica, conform bzi.ro.

 

Intr-un mod aproape nejustificat am ajuns intr-o situatie complet tensionata similara celei de la Revolutia din 1989 in care sute de mii de oameni din zeci de orase au iesit in strada pentru a-si face auzita vocea. Este foarte multa tensiune in ceea ce s-a intamplat in aceste zile, dar si foarte multa confuzie, o confuzie creionata probabil din 27 de ani de democratie la fel de confuza care a ridicat o clasa politica si probabil a deformat oarecum si perceptia cetatenilor despre necesitatea unei clase politice responsabile.
 

 

As pleca de la ceea ce s-a intamplat pe 11 decembrie, atunci romanii au ales, au ales si au propus un parlament care in cele din urma prin aplicarea Constitutiei si-a propus un guvern. Dar la cateva saptamani de la investirea guvernului vedem ca se discuta foarte putin despre programul de guvernare, un program in care cred si care cred ca este potrivit Romaniei de astazi, si foarte mult despre nevoile unor legi care vizeaza Justitia. Guvernul in momentul de fata este aproape paralizat, temele importante ale romanilor, cele legate de bugetul acestui stat. Ce remarcam in acest moment este ca Romania are nevoie de stabilitate atat economica cat si legislativa. Daca ne uitam in jurul nostru vedem o Europa ravasita, vedem SUA care au oamenii in strada si mai ales ne uitam si din perspectiva in care Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene in anul 2019. Romania are nevoie de stabilitate mai mult ca niciodata. Romania are nevoie de consens, Romania are nevoie sa se puna la munca.

 


 

PSD este cel mai mare partid din Romania si asta au spus-o cei peste trei milioane de alegatori care ne-au votat si ne-au trimis sa guvernam. Noi credem in continuare in valorile social-democratiei europene si valorile democratiei europene. 
 

 

Nu aceasta este politica pe care vrea sa o duca politica PSD. Avem nevoie ca oamenii sa isi adune in jurul lor profesionisti, ca oamenii de partid sa isi adune in jurul lor profesionisti, specialisti, oameni care gandesc cu sufletul pentru aceasta tara si care trebuie sa puna umarul ca aceasta tara sa mearga mai departe. 
 

 

Am ales de la inceputul carierei mele politice sa spun adevarul si sa nu-mi fie rusine sa ma uit in ochii iesenilor, a membrilor de partid si a propriei constiinte. De aceea astazi voi incerca sa transmis un mesaj in calitate de PSD Iasi si sa propun Guvernului Grindeanu si domnului presedinte Liviu Dragnea urmatorul lucru - sa abroge la fel de urgent Ordonanta de Urgenta 13/2017, sa propuna un proiect de lege Parlamentului Romaniei ales pe 11 decembrie, sa faca dezbatere publica, sa consulte specialistii, societatea civila si sa lasam Parlamentul, ca entitate democratica acestui stat, sa decida. Sa se refaca pactul social si politic cu romanii. Nu avem voie sa esuam in increderea pe care le-am cucerit-o. Trebuie sa le demonstram ca putem face guvernare, ca putem sa ne respectam cuvantul pe care l-am dat inainte de 11 decembrie, ca Romania poate sa detina un guvern puternic cu oameni responsabili si care fac tot ceea ce trebuie pentru ca majoritatea legitima sa se exprime in acest stat. De aceea, cer public demisia domnului ministru Florin Iordache, ministrul Justitiei, pe care il vad singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat in aceste zile. Avem nevoie de oameni competenti, de oameni care sa priveasca cu demnitate in ochii romanilor. 
 

 

 

Despre domnul presedinte Liviu Dragnea, este un om puternic care a reusit sa se organizeze intr-un mod exemplar incat a putut in cele din urma sa castige aceste alegeri intr-un mod profesionist, legat intr-o organizatie politica la fel de politica. Ce pot sa-i reprosez, pot sa-i reprosez intr-un mod la fel de responsabil ca nu stie sa-si aleaga oamenii. Nu stie sa puna oameni competenti in jurul lui si nu stie sa asculte de sfaturile oamenilor care conteaza. Eu personal nu mi-am propus sa fiu presedinte al PSD. Eu personal ii cer domnului presedinte Liviu Dragnea sa corecteze greselile comise, are putere si are si responsabilitatea sa o faca. Eu vreau ca acest partid sa poata merge mai departe, sa-si poata duce programul de guvernare si sa poata sa faca pace sociala in acest stat. 

 

Nu cred ca domnul Sorin Grindeanu trebuie sa plece de la guvernare. Nu trebuie sa creem haos in acest stat. Nu trebuie sa ajungem la alegeri anticipate. Nu trebuie sa manipulam populatia si sa o intoarcem pe una impotriva celeilalte, astfel incat de fiecare data acest stat sa fie dominat de haos si neincredere. Trebuie sa ne imbunatatim imaginea la nivel international, trebuie sa recapatam increderea celor care vor sa investeasca in noi. Sorin Grindeanu trebuie si poate sa mearga mai departe cu oameni responsabili care pot sa faca ca orice proiect de lege al acestei tari sa ne reprezinte pe toti. 
 

 

Domnul presedinte Klaus Iohannis, a venit momentul in care trebuie sa aratati ca ne reprezentati pe toti, ca nu slujiti niciuneia dintre formatiunile politice si trebuie sa-i chemati la masa negocierilor pe toti cei care reprezinta democratia acestui stat. Nu trebuie sa provocam pe nimeni, trebuie sa lasam ca actul de justitie sa fie corect si sa ne implicam in masura competentelor pe care le avem. Este dreptul manifestantilor, a romanilor, sa protesteze atunci cand ceva nu functioneaza. Este un act al democratiei reale in care ne aflam. Dar totodata condamn cu maxima responsabilitate pe cei care au provocat in noaptea trecuta, prin acte de violenta, impotriva organelor de ordine. Au venit sa-i compromita, au venit sa distruga visul lor de a trai intr-o tara demna, democratica, cu o justitie corecta. Nu trebuie sa-i primim printre noi si trebuie sa facem in asa maniera incat Justitia sa isi spuna cuvantul. 



Vreau sa ii multumesc colegului meu Florin Jianu pentru actul de demnitate personala pe care l-a facut, este un bun profesionist de care avem nevoie si nedajduiesc ca in continuare guvernarea Grindeanu il va atrage pentru a-si putea duce la proiectele pe care le-a inceput pana la capat. In concluzie, nu este neaparat un act de curaj ci este un act de demnitate ceea ce v-am spus in momentul de fata, vreau sa fiu cat se poate de responsabil fata de cei pe care i-am determinat sa ma voteze si sa voteze acest partid. Cred in actul de justitie, cred ca aceasta Romanie nu trebuie sa fie nici Romania penalilor, dar nici Romania procurorilor.

 

 

Trebuie sa fie o Romanie demna in care institutiile statului sa-si faca treaba pe masura competentei pe care o au, fara sa slujeasca nici unui interes politic, motiv pentru care am tinut sa ma exprim public fata de acest lucru, motiv pentru care imi voi continua proiectul politic in PSD si in PSD Iasi indeosebi, si voi incerca sa raman afiliat pe deplin la tot ceea ce am spus si anul trecut, si in vara anului trecut, si in iarna acestui an, in incercarea de a face oamenii sa inteleaga ca Romania are nevoie de oameni responsabili care pot sa se pronunte si in spatiul public cat si cel privat cu demnitate si fara a-si compromite niciodata personalitatea. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22