Mișcare cu tâlc. Procurorul General îi retrage pe Sima și Hăineală de la Ministerul Justiției

Iulia Mincu | 02.02.2017

Procurorii Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima, detasati la Ministerul Justitiei si care ocupau functia de seretar de stat, au fost retrasi, joi, de catre Parchetul General, in contextul in care DNA ancheteaza modul in care a fost adoptata ordonanta Iordache.

Pe aceeași temă

 

 

Urmeaza ca CSM sa dea un aviz solicitarii Parchetului General. Conform cadrului legal in vigoare, un procuror sau judecator nu poate activa in afara sistemului judiciar, deci nici in Ministerul Justitiei, fara un aviz din partea Consiliului. In cazul in care avizul e retras, cum se solicita in cazul de fata, magistratul revine la parchetul sau judecatoria la care activa anterior.

 

 

Ministrul Florin Iordache isi delegase atributiile lui Constantin Sima, secretar de stat, pana pe 7 februarie.

 

Despre Oana Schmidt Haineala se vehicula informatia ca ar fi urmat sa ocupe functia de sef al institutiei care  ar fi rezultat din comasarea DNA cu DIICOT,  dupa ce acestea ar fi fost desfiintate de PSD prin ordonanta de urgenta.

 

 

Comunicatul Parchetului General

 

"Avand in vedere necesitatea derularii in conditii de impartialitate a unei cauze instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse, astazi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala si a domnului procuror Constantin Sima", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Public.

 

In presa au aparut informatii pe surse potrivit carora Guvernul Grindeanu ar fi intentionat ca tot prin ordonanta de urgenta sa comaseze DNA si DIICOT pentru a scapa de sefii incomozi ai celor doua institutii, urmand sa o numeasca pe Oana Schmidt Haineala sef peste viitoarea structura.Haineala a dezmintit informatia.

 


DNA a deschis o ancheta ca urmare a plangerii depuse de Initiativa Romania pe tema ordonantelor pe justitie. Sunt vizati Iordache si Grindeanu, care sunt acuzati de favorizarea faptuitorului, una din infractiunile  dezicriminate de ordonanata.  In cadrul anchetei  a os  depus un denunt si pe numele lui Liviu  Dragnea, iar DNA a cerut  documentele referitoare la ordonanta de la Ministerul Justitiei.

 


Procurorii incearca sa afle daca a fost incalcata in vreun fel legea prin initierea si modul de adoptare al ordonantei si proiectelor de lege care vizeaza gratierea colectiva si modificarea Codurilor Penale, despre care au existat acuzatii ca servesc intereselor unor persoane condamnate sau cu procese pe rol.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22