Dragnea persiflează avertismentele ambasadelor: nu au citit cu atenție ordonanța

Dora Vulcan | 02.02.2017

Liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu nu par impresionati de avertismentele primite de ambasadele mai multor tari care au somat in mai multe randuri Guvernul sa renunte la ordonanta Iordache.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dragnea a declarat, joi dupa-amiaza, ca urmareste cu atentie tot ce spun acesti oficiali, precizand insa ca nu crede ca in vreuna din tarile respective se pune problema ca o decizie a CCR sa nu fie respectata:

 

"Urmarim cu atentie tot ce spun acesti oficiali. I-am spus si dl ambasador Klemm. Eu nu cred ca in vreuna din tarile respective se pune problema ca o decizie a CCR sa nu fie respectata.

 

Am citit cu atentie acele lucruri, am vazut ca ieri guvernul a trimis o scrisoare CE, cred ca odata citite cu atentie textul OUG incet, incet acesti oficiali vor intelege ca nu e niciun atac impotriva justitiei", a spus Dragnea dupa sedinta Comitetului Executiv National de la Palatul Parlamentului, in care liderii social-democrati au vorbit despre ordonanta de urgenta ce a amputat Codurile Penale si care au dus la cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie.

 

Intrebat daca el a fost cel care a cerut sa se intalneasca cu ambasadorul Hans Klemn, Dragnea a spus ca "Nu, dl ambasador acum vreo doua saptamani. Am avut o discutie destul de asezata, destul de corecta, destul de buna cu ambasadorul Klemm".

 

Totodata, liderul PSD a spus ca informatia aparuta in presa potrivit careia a lipsit de la intalnirea cu 6 ambasadori, joi, nu este corecta "Nu am avut nicio intalnire programata".

 

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca nu s-a prezentat la intalnirea cu cei 6 ambasadori, pentru ca a avut alt program.

 

"La intalnirea cu cei 6, de fapt mai multi ambasadori, o intalnire informala, a fost prezent dl ministru al Afacerilor Externe, care m-a reprezentat. Pentru ca am avut al program cu colegii din Parlament legat de ce vom face in zilele urmatoare. Am inteles ca s-a depus motiune de cenzura, sunt lucruri care trebuie gestionate", a spus Grindeanu.

 

La final, intrebat inca o data cum comenteaza pozitia acestora, Dragnea a repetat acelasi mesaj: "Ne uitam cu foarte mare atentie si preocupare la aceste declaratii. Dar sa nu pierdem fondul temei: punerea in vigoare a unei decizii a CCR".

 

 

Șase țări partenere ale României - Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii – avertizează Guvernului României să se intoarca din ”acest parcurs nefericit” care submineaza lupta impotriva coruptiei si risca sa ”puna in pericol  parteneriatele” Romaniei”, se arată într-un comunicat comun trimis AGERPRES de misiunile diplomatice. Actiunile Guvernului, atrag atentia cele sase tari partenere, au subminat progresele in ce priveste statul de drept si lupta impotriva  coruptiei. Cabinetul de la Bucuresti este acuzat ca a ignorat opinia unanima exprimata de comunitatea judiciara, de societatea civila, precum si ingrijorarile exprimate de cetateni.

 

"Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani", se arată în documentul redactat în limba engleză.

 

Potrivit documentului citat, acțiunile menționate riscă "să pună în pericol" parteneriatele României.

 

"Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO", declară semnatarii scrisorii.

 

"Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit", se arată în document.

 

Mai mult, adaugă reprezentanții misiunilor diplomatice, "în contextul în care amendamente la legi și proceduri existente sunt necesare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor celor implicați".

 

Statele membre ale UE care semnează această declarație atrag atenția asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene.

 

"Acest raport stabilește condițiile unui cadru în care progresul luptei împotriva corupției nu poate fi oprit. A identificat un număr de recomandări-cheie, pentru atingerea obiectivelor tehnice și ulterior încheierea procesului MCV", se mai arată în scrisoare.

 

"Statele UE semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va pemite Consiliului UE să lucreze în această direcție", mai arată sursa citată.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22