Parchetul General cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR si îi dă o lista de argumente

Iulia Mincu | 03.02.2017

Parchetul General a cerut oficial, joi seara, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pe tema ordonantei prin care au fost modificate codurile penale.

Pe aceeași temă

 

 

 Potrivit unor  surse citate de HotNews, Victor Ciorbea  ar putea ataca  vineri la Curtea Constitutionala controversata ordonanata  de urgenta.

 

Intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se precizeaza ca Avocatului Poporului i-a fost trimisa astazi solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, punandu-i-se la dispozitie o analiza care cuprinde mai multe "critici de neconstitutionalitate" pe care le poate invoca, relateaza ziare.com.

 

 

Textul integral al sesizarii Parchetului General adresate Avocatului Poporului

 

Printre acestea figureaza incalcarea art.115 din Constitutie, conform caruia "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". Acelasi articol prevede si ca "ordonantele de urgenta (....) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile (...) prevazute de Constitutie".

 

De asemenea, Parchetul General reaminteste ca tot potrivit Constitutiei, statul "se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca", iar "respectarea Constitutiei a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

 

"Pentru a ilustra, de asemenea, dificultatile pe care le implica transpunerea in practica a celor doua ordonante adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecatorului delegat cu executarile penale care vor deveni imposibil de realizat in cele 10 zile prevazute de noul act normativ, context in care nici judecata nu poate avea loc de urgenta.

 

Astfel, prezenta dispozitie este de natura sa aduca atingere dreptului la libertatea individuala, in ipoteza acelor persoane care ar trebui, de indata, puse in libertate ca urmare a dezincriminarii faptelor pentru care au fost condamnati definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executarii deja a unei pedepse egale cu maximul special prevazut de legea noua (art. 6 din Codul penal) ", se mai arata in comunicat, apreciindu-se ca punerea in practica a ordonantei este "lipsita de realism".

 

Concluzia Parchetului General este ca "toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept", fiind vorba despre "legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului".

 

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, care ocupa functia de Avocat al Poporului, si i-a cerut acestuia sa isi exercite atributiile si sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta Iordache.

 

In prima instanta, Victor Ciorbea a respins ideea, sustinand ca nu poate ataca ordonanta pentru ca o parte din ea nu intra in vigoare decat peste 10 zile, insa seful statului l-a contrazis, oferindu-i ca exemplu o situatie din trecut, in care CCR a fost sesizata in circumstante similare, iar decizia data a fost una favorabila petentului. Victor Ciorbea a declarat ca va analiza cazul cat de curand si va lua o decizie.

 


"Știu că s-a vehiculat mai de dimineață, în această zonă, că Avocatul Poporului nu poate să intervină fiindcă anumite articole încă nu intră în vigoare. Împreună cu juriștii de la Administrația Prezidențială am căutat documente și am găsit.

 

Există un precedent din octombrie 2013 când Avocatul Poporului de atunci a atacat o OUG pe insolvență, pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare în 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci se poate fără niciun fel de problemă și făcând uz de acest precedent să se atace această Ordonanță de urgență", a spus Klaus Iohannis, după ce s-a întâlnit cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, conform Agerpres.


El a arătat că a pus aceste date la dispoziția Avocatului Poporului, arătând că acesta a promis că va analiza cu "celeritate" situația.

 

Situatia la care se refera presedintele contine insa o diferenta majora: la vremea respectiva, octombrie 2013, Avocatul Poporului era Anastasiu Crisu si nu Victor Ciorbea.

 

Pana acum au mai sesizat CCR pe tema ordonantei Iordache atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintele Klaus Iohannis.

 

De asemenea, si DNA a cerut Tribunalului Militar sa sesizeze CCR prin intermediul instantei, in dosarul Colectiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22