Proteste masive dupa abrogarea ordonatei: 500 de mii de oameni in tara; 250.000 la Guvern

E.b. | 05.02.2017

Guvernul a decis sa abroge ordonanta de urgenta privind codurile penale, dar strada nu pare a avea de gand sa cedeze: Azi este anuntat, in toata tara, cel mai mare protest de pana acum impotriva ordonantei de modificare a codurilor penale. Protestele fata de ordonanta 13 privind codurile penale continua si duminica. Se preconizeaza ca in Bucuresti si in tara va avea loc ce mai ampla manifestatie din seria inceputa marti, dupa adoptarea OUG.

Pe aceeași temă

 

Sute de mii de oameni sunt în stradă, în toată ţara, în ziua în care Guvernul a abrogat OUG 13. Ei spun că nu mai au încredere în Guvern şi cer demisia.
 

  

UPDATE:21.30 Moment de reculegere ţinut de cei 250.000 de oameni din Piaţa Victoriei, când pe un bloc din apropiere o instalaţie laser a proiectat mesajul #Colectiv 64

 

 

 

 

UPDATE: 21.25 Număr record de români în stradă: 500.000 de oameni protestează în toată ţara. Oamenii spun că nu pot să renunţe acum, când atâta lume s-a unit pentru un scop comun şi că vor veni la protest şi în zilele următoare. 

 

 

 

 

UPDATE: 21.15 Gest exemplar, la protestul de la Timişoara. O persoană a pierdut o sumă importantă de bani. Cineva a găsit banii şi i-a predat jandarmilor aflaţi în piaţă. Organizatorii au anunţat că acela care a pierdut banii poate să îi recupereze de la jandarmi

 

UPDATE: 21.00 Moment emoţionant la această oră în Piaţa Victoriei, când cei 250.000 de oameni au vrut să transmită că au ieşit la lumină şi au ridicat spre cer telefoanele cu bliţul aprins sau alte surse de lumină, apoi au cântat imnul. Peste 400.000 de oameni sunt în stradă în toată ţara.. conform adevarul.ro.

 

Protestele faţă de OUG privind codurile penale continuă duminică, 250.000 de oameni fiind în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe.

 

UPDATE: 20.55. Sunt 250.000 de oameni la Guvern.

 

Sunt probleme la metrou, în Piaţa Victoriei trenurile nu mai opresc, motivul invocat fiind aglomeraţia. Oamenii au ales soluţia de a coborî la Piaţa Romană şi de a merge pe jos spre Victoriei.

 

UPDATE 20.45. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 220.000. 

 

 

La Timişoara sunt 37.000 de oameni, la Craiova 6.000, la Braşov 9.000, Cluj-Napoca 40.000, la Sibiu 33.000, la Iaşi 30.000.

 

Sibiu

 

UPDATE 20.20. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 150.000

 

La Timişoara sunt 37.000 de oameni, la Craiova 6.000, la Braşov 9.000, Cluj-Napoca 40.000, la Sibiu 33.000.

 

Timisoara

 

 

UPDATE În fața clădirii Guvernului sunt peste 10.000 de oameni. Se strigă „PSD, ciuma roșie”

 

La această oră mai au loc proteste în Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Alba Iulia, Vaslui, Buzău, Baia Mare, Brăila, Satu Mare, Focşani, Târgu-Jiu, Slatina, Braşov, Turnu-Severin, Craiova, Piteşti, Zalău, Târgovişte, Bistriţa, Călăraşi, Arad, dar și în alte localități.

 

UPDATE 17:30 - Peste 8.000 de oameni protestează, în Piaţa Victoriei şi scandează:

 

„Vrem să ne-auziţi, nu să ne minţiţi”, „Ne-am săturat, cât ne-aţi furat”, „Jos Guvernul” şi „Jandarmeria, jos pălăria”. Mai multe persoane au venit la protest cu un banner foarte lung pe care scrie „Aţi reuşit ...Ne aţi unit!”. În Piaţa Victoriei a venit şi Gigi Becali, un protestatar spunându-i că hoţii trebuie să plătească, printre care şi el, conform Digi 24.ro.

 

Bucuresti

 

 

Numărul oamenilor care vin în Piaţa Victoriei continuă să crească, unii dintre aceştia fiind din alte oraşe, printre care Cluj, Iaşi, Teleorman şi Călăraşi.

 

Au avut loc si incidente. Un tanar a fost lovit de trei persoane si a avut nevoie de ingrijiri medicale, anunta Realitatea TV. Cei trei au fost ridicati de jandarmi, transmite Digi 24.ro.

In Piata Victoriei sunt asteptati oameni din toata tara. Inca de la prima ora a zilei zeci de studenti din Cluj au ajuns in Gara de Nord, pentru a participa la proteste.

 

Manifestantii vor fi in piata in timp ce la Palatul Victoria este programata sa se desfasoare sedinta de Guvern in care se va decide abrogarea actului normativ. Executivul nu a anuntat o ora oficiala pentru sedinta, dar potrivit unor surse aceasta va incepe la ora 14:00, conform ziare.com.

 

 


 

 

Conform anunturilor facute pe pagina de Facebook a evenimentului, duminica, la ora 20.00, atat in tara, cat si in diaspora, in piete va fi intonat imnul de stat, iar o ora mai tarziu "fiecare participant la manifestatiile din toate orasele tarii si din diaspora va ridica spre cer propria lumina aprinsa".

 

Manifestantii vor veni in Piata Victoriei in conditiile in care premierul a anuntat o sedinta de guvern pentru "abrogarea, prorogarea" actului normativ, conform HotNews.ro.

 

10.20  Pe situl Guvernului inca apare, la ziua de 5 februarie, mesajul "nu exista evenimente publice programate in aceasta zi."

 

Televiziunile de stiri vehiculeaza informatii ca sedinta de guvern ar putea avea loc dupa pranz, in jurul orei 14.00.

 

10.05 In fata guvernului sunt cateva zeci de persoane. Unii dintre ei fac miscare, alergand sau dand la pedale

 

09.58 Pictati pe fata in culorile drapelului national, tinerii clujeni veniti in capitala au oprit prima data la DNA, unde au scandat "Dragnea, nu uita, te asteapta Laura", apoi s-au indreptat spre Piata Victoriei. 

 

09.13 Zeci de protestatari, care au plecat sambata noapte cu trenul din Cluj-Napoca, au ajuns in Bucuresti, potrivit imaginilor difuzate de Digi 24. Tinerii au fost primiti cu ceai si mancare de cativa bucuresteni, api au plecat spre Piata Victoriei, scandand "DNA, sa vina sa va ia!"

 

 

*******************

 

 

Mitingurile pro-Justitie din Capitala au continuat si sambata, a cincea zi consecutiv, cu un nou record de participare: 170.000 de oameni au manifestat la Guvern in cursul serii. Protestatarii nu au tinut cont de anuntul premierului Grindeanu potrivit caruia, duminica, "va abroga sau proroga" (amana) OUG 13 care modifica Codul Penal, si au scandat in continuare "Hotii!" sau "Anulati si apoi plecati!". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22