În timp ce sute de mii de oameni protestau în stradă, Dragnea transforma OUG 13 în lege

Dora Vulcan | 05.02.2017

In paralel cu abrogarea OUG 13, guvernul Grindeanu a cuprins prevederile contestate din ordonanța abrogată duminică sub forma unui proiect de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi discutat în Guvern și trimis apoi Parlamentului. In timp ce zeci de mii de oameni manifestau în continuare în stradă, în București și în toată țara, duminică seara, Liviu Dragnea a recunoscut la România TV existența proiectului care a preluat prevederile ordonanței abrogate, despre care în esență spune că este foarte bună și că doar dintr-o greșeală de comunicare aceasta nu a fost înțeleasă de oamenii care au ieșit în stradă. Dragnea se face că uită faptul că nicio instituție cu statură juridică din țară nu a fost de acord cu OUG 13.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul de lege, spun surse citate de Hotnews, ar fi preluat modificarea la regimul denuntului, care face aceasta institutie juridica practic inoperabila. Astfel, denuntatorii nu vor mai scapa de raspundere penala daca nu depun denuntul in termen de sase luni de la savarsirea faptei.

 

 

Conditia de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune a fost elminiata din proiectul de lege, insa au ramas pedeapsa scazuta de la 7 ani de 3 ani la abuz in serviciu, ceea ce determina reducerea termenului de prescriptie. Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibila arestarea preventiva in caz de abuz in serviciu chiar daca prejudiciul comis este foarte mare.

 

 

Un alt detaliu de ordin tehnic, dar care l-ar puta ajuta pe Liviu Dragnea in proces si pe toti cei acuzati de abuz in serviciu (Alina Bica) este mentirea in proiectul de lege a unor conditii mai grele pentru dovedirea infractiunii, favorabile infractorilor. Astfel, se pastreaza in definirea abuzului in serviciu prevederea ca fapta sa fie savarsita “cu stiinta” (care inseamna intentie calificata prin scop) sau ca “dispozitie expres prevazuta in lege” (care adauga la decizia CCR).

 

 

Celalte dispozitii ale ordonantei 13 abrogate duminică au fost preluate in proiectul de lege inregistrat la Secretariatul General al Guvernului.

 

Potrivit legii, un proiect de lege poate fi promovat de guvern numai dupa consultare publica si interministeriala. Proiectul de lege nu a fost discutat in sedinta de guvern de azi, dar a fost deja inregistrat la SGG. Daca Guvernul va adopta intr-o sedinta viitoare proiectul de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22