De același autor
Mai sunt mai puțin de trei luni (23 aprilie - prima rundă) până la alegeri și ultimul sondaj (Odoxa) arată că majoritatea electoratului francez (61%) și-ar dori ca fostul premier François Fillon să iasă imediat din lupta pentru Palatul Elysée. Și alte institute de sondare – Ifop și BVA – arată că, în lumina ultimelor evenimente, Fillon ar pierde încă din primul tur, cu maximum 20% din voturi, în fața unei Marine Le Pen care ar obține 25%, și a lui Emmanuel Macron (fost ministru al Economiei, acum centrist independent), care ar lua 20-22%. Potrivit acelorași analize, Macron ar câștiga turul al doilea, cu 63%, contra 37% pentru lidera extremei drepte franceze.
Ce s-a întâmplat în decurs de câteva zile? Nimic atât de neobișnuit pentru Franța. Poliția anticorupție a făcut o razie la biroul senatorial al lui Fillon după dezvăluirile din presă că fostul premier și-ar fi plătit cu sute de mii de euro membri ai familiei. Nepotismul e o meteahnă veche și extrem de răspândită a aleșilor francezi - cel puțin 20% dintre parlamentarii francezi își angajează membri ai familiei. Și, de multe ori, cei care beneficiază de joburile privilegiate nici nu se obosesc să facă ceva pentru banii publici care le sunt puși pe tavă. Aparent, conform acuzațiilor din presă, este exact ce s-a întâmplat în cazul soției și al copiilor lui Fillon.
Sunt două chestiuni aici: prima, a ilegalității - dacă se dovedește că joburile erau doar o ficțiune, prin urmare că familia lui Fillon a primit bani pentru o muncă pe care n-a făcut-o. O anchetă preliminară caută acum să stabilească dacă Penelope Fillon, soția fostului premier (de unde și numele scandalului, Penelopegate), a lucrat într-adevăr ca asistent parlamentar pentru banii primiți. Poliția judiciară a ridicat deja documente din sediul Parlamentului. Autoritățile judiciare au cerut, de asemenea, documente de la Senat, unde ar fi fost angajați doi dintre copiii lui François Fillon - Marie și Charles (acum avocați). Povestea datează de acum zece ani, pe vremea când Fillon era senator. Fillon insistă că e nevinovat, că nu a făcut nimic ilegal și acuză forțe din umbră că ar încerca să-l strivească. Totuși, recunoaște că sumele implicate ar putea să nască îngrijorări unora.
A doua chestiune, cu bătăie mult mai lungă și implicații mult mai adânci, este cea a imoralității nepotismului (încă legal). Ura față de o elită coruptă, față de ideea de caste privilegiate e înscrisă în ADN-ul omului de rând de la Revoluția Franceză încoace. Iar François Fillon, tocmai cel care trebuia să reprezinte idealurile republicane, se dovedește a fi un membru al unei aristocrații politice care consideră că toate privilegiile i se cuvin din oficiu.
Nepotismul e un obicei practicat pe scară largă și e perfect legal în Parlamentul francez să îți angajezi soția, fiul sau sora. Electoratul francez bombăne în surdină de ani la rând contra modului de operare al clasei politice. Acum, murmurul se transformă treptat în furie. Cultura imunității și a privilegiilor – de la bilete gratuite de avion și până la șoferi și sedii luxoase – a stârnit o revoltă tăcută pe care populiștii o speculează ingenios. Ideea de privilegii, de castă de neatins nu mai este acceptabilă pentru francezi. Nepotismul și impresia că totul li se cuvine e o moștenire a culturii monarhice din Hexagon, cred istoricii. Până la penalizarea ei prin lege mai e drum lung. Și totuși, vechea ordine, l’Ancien Regime, se zdruncină.
La ora asta, pare improbabil ca viitorul lider al Franței să mai fie un reprezentant al dreptei conservatoare. Partidul nu mai are pe cine să trimită-n primul rând. Fillon a fost prezentat electoratului drept un politician integru, cu norme morale înalte – în opoziție cu foștii săi rivali la nominalizarea din partid pentru candidatură. (Alain Juppé avea handicapul unei condamnări de acum zece ani pentru folosirea de fonduri publice ca să creeze joburi fictive pentru prieteni, în timp ce Sarkozy e încă anchetat la rândul lui pentru suspiciune de finanțare ilicită a campaniei electorale.)
Aduce Penelopegate puncte în plus pentru Marine Le Pen? Se prea poate. Dar culmea este că Marine Le Pen, cea care pozează în apărătoarea clasei muncitoare, un fel de Ioana d’Arc în luptă cu elitele lacome, e și ea investigată pentru că ar fi folosit fraudulos 300.000 de euro din fondurile Parlamentului European pentru a-și plăti stafful din propriul partid, precum și un bodyguard propriu. I s-a cerut să returneze banii și a refuzat. Diferența dintre ea și Fillon, totuși, este că Frontul Național nu a ajuns până acum să guverneze și să fie considerat castă. Dar asta nu a scutit-o de ironiile celuilalt candidat, independentul Emmanuel Macron. „Trădează libertatea prin faptul că ne îngustează orizontul, trădează egalitatea pentru că se comportă de parcă alții sunt mai egali ca alții, trădează fraternitatea pentru că urăsc fețele care nu seamănă cu ale lor“, a acuzat Macron, făcând aluzie la motto-ul Revoluției, „Liberté, Égalité, Fraternité“, invocat frecvent de Marine Le Pen. Emmanuel Macron pare că rămâne în acest moment cu cele mai bune șanse, chiar dacă în trei luni situația se mai poate răsturna de câteva ori.