De același autor
Au fost minunați. Au îndurat frigul nopților de ianuarie, au strigat din toți rărunchii, au sărit, au dansat, au cântat, au aprins lumini, s-au indignat, au scris pancarte – unele emoționante, altele naive, multe ironice, pline de umor. Au mărșăluit în număr tot mai mare nu doar în Capitală și în câteva orașe mari, cu tradiție „revoluționară“, precum Timișoara, Sibiu sau Cluj, ci și tot mai mult în alte locuri, considerate „roșii“ până la ei – în Craiova și Iași, în Galați și Bacău, la Bistrița și Suceava ori la Ploiești și Constanța, în peste 60 de localități din toată România. În câteva zile au invadat piețele, arterele principale, în mod pașnic, cu inscripții, cu tobe; și-au luat copiii cu ei, ca să le dea experiența civismului. Ei înșiși au făcut experiența civismului, dacă n-o aveau. S-au organizat pe Facebook, și-au stabilit trasee, sloganuri. La sfârșitul demonstrațiilor, după miezul nopții, au adunat gunoaiele din Piața Victoriei. Pe alocuri, demonstrațiile lor, pline de culoare și voioșie, păreau o sărbătoare populară; dar seriozitatea, gravitatea, încordarea erau întotdeauna prezente în fundal. În final, PSD și Guvernul Grindeanu au început să cedeze, ca o corabie putredă care ia apă pe la încheieturi. Nu s-a scufundat încă, dar naufragiul e aproape. Căci se confruntă cu mareea de neoprit a unui fel de revoluție „de catifea“, așa cum ea ne-a lipsit în 1989 și 1990.
Cele mai mari demonstrații de la Revoluție (ba pentru multe orașe de provincie, cele mai mari dintotdeauna) au scos, pentru moment, România de pe buza prăpastiei: aceea de a redeveni un stat „iliberal“, un stat la discreția unei oligarhii de mafioți, care pretind în chip nelegitim că o victorie la urne le dă dreptul „să facă ce vor“. Duminică la prânz guvernul a abrogat nefasta Ordonanță 13 și lor, sutelor de mii din străzile orașelor țării, le datorăm aceest rezultat în primul rând.
E drept să spunem însă că la această victorie de etapă au contribuit și procurorii, dintre care surpriza extrem de plăcută a fost d-l Augustin Lazăr, procurorul general al României. A contribuit esențial și CSM, unit într-o rară unanimitate împotriva Ordonanței 13. A contribuit corpul magistraților și președinta Înaltei Curți; au fost facultățile de drept din câteva mari universități. Și, bineînțeles, a fost esențial rolul președintelui Iohannis, care, într-un fel, e cel care a ajutat la declanșarea reacției populare prin descinderea sa intempestivă la ședința de guvern de acum aproape două săptămâni; președintele și-a îndeplinit cu asupră de măsură rolul de apărător al Constituției și al statului de drept. Esențiale au fost și presiunile internaționale, politice și economice; dacă gruparea Dragnea și-a închipuit că nici America lui Trump, nici Europa cu problemele ei curente nu se mai sinchisesc de ceea ce se întâmplă în România și că ei pot să-și facă de cap, iată că s-au înșelat grav. Și totuși, fără imensa ridicare civică, nimic n-ar fi fost posibil. România adevărată a găsit – ca și-n alte câteva dăți din istoria ei recentă – resursa paradoxală și de ultim moment a unui elan popular major, care nu doar c-a scos-o din letargie, dar – cel puțin pentru moment – a eliberat-o de jugul la care o bandă de oligarhi corupți voiau s-o înhame pe vecie.
Și totuși, să nu ne înșelăm. Unfinished business. N-am scăpat de ei. Fiara a început să sângereze, dar trăiește și va mușca, dacă nu continuăm. Ordonanța 13, oricât de abjectă, e numai un efect. Chiar aruncată la gunoi, ea, sau alta ca ea, poate reveni peste noi ca un spectru, atâta vreme cât cauza rămâne. (În plus, să nu uităm de restaurația din educație, sănătate etc.) Iar cauza profundă e stilul bolșevic de guvernare asumat de clica lui Dragnea. Secretomania, deciziile arbitrare, fără consultarea nici măcar a partidului său, aroganța de vechil, clientelismul, conspiraționismul, disprețul pentru demonstranți calificați drept „soroșiști“ și „iohanniști“, minciuna pe față – atâta vreme cât acest om va avea putere, lucrurile nu vor fi în ordine. Iar „strada“ a priceput bine. Manifestațiile vor continua și trebuie să continue, fiindcă nu mai poți avea încredere în actualii guvernanți. Guvernul Grindeanu, după abrogarea ordonanței și adoptarea bugetului, trebuie, deci, să plece. Demisia anunțată (cu jumătate de gură) a ministrului Justiției e prea puțin. Servilismul lui Grindeanu nu mai poate fi și nu va mai fi tolerat. El nu mai trebuie să rămână la cârma Executivului. La mai puțin de două luni de la învestire, nu se mai bucură de încrederea unui foarte mare număr de cetățeni. Nu se mai bucură de încrederea mediului de afaceri și nici de aceea a partenerilor internaționali. Și – aș zice – nici de încrederea partidului său. Tuturor le-a apărut drept o marionetă, o parodie. Mandatul său e ruinat și trebuie să se încheie cât mai repede. PSD, care are deocamdată majoritatea în parlament, are datoria să găsească un nou premier care să formeze un guvern ceva mai capabil și mai onest.
Oricum, deja PSD e cu cel puțin un pas în urma cerințelor societății. Trebuie să se grăbească. Dar oare a înțeles, măcar în ultimul ceas, despre ce e vorba? Nu sunt deloc sigur. Săptămâna care începe ne-o va arăta.
Deocamdată însă, neuitând să arătăm gratitudinea noastră acelora, mulți la număr, care tremură, dar și cântă în continuare în străzi și piețe nopți de-a rândul, ne putem îngădui să ne bucurăm un moment. Da, e adevărat: mulțumită lor, Fiara sângerează!