Oana Schmidt-Hăineală, audiata la DNA in dosarul OUG de modificare a codurilor penale

Vlad Toma | 07.02.2017

Oana Schmidt-Hăineală, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, este audiata de procurorii DNA in dosarul in rem in care este cercetat modul in care a fost elaborata OUG 13 legata de modificarea codurilor penale, anunta televiziunile de stiri.

Pe aceeași temă

 

Constantin Sima, fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, a fost audiat ieri la DNA in acest dosar. El a sustinut, in urma audierilor, că nu a contribuit la redactarea acestui act normativ.

 

DNA a ridicat zilele trecute de la ministerul Justiției mai multe documente legate de elaborarea ordonantei de urgenta privind codurile penale. Ministerului Justitiei i-au fost cerute toate documentele care au avut legatura cu elaborarea celor doua ordonante care modifica legislatia penala.

 

 

CSM a admis, vineri, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Hăineală si-a dat insa demisia din functie inainte de aceasta decizie a CSM.

 

DNA a deschis acest dosar in urma unei sesizari de mai multi membri ai asociatiei Initiativa Romania.

 

Initiativa Romania a depus acum cateva zile la Direcția Națională Anticorupție un denunț penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, și Florin Iordache, ministru al Justiției în Guvernul României. 

 

In denuntul depus, cei doi oficiali ai statului roman sunt acuzati de comiterea următoarelor infracțiuni:

 

"1. Favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 alin (1) din Codul penal - „Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate [...]”

 

2. Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială."


Membrii acestei organizatii afirma ca, in opinia lor, "demersurile lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache de promovare a grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin ordonanțe de urgență au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani."

 

 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22