Ponta a pierdut la Curtea de Apel anularea ordinului de retragere a titlului de doctor în drept

Dora Vulcan | 07.02.2017

Curtea de Apel București a respins marți cererea prin care fostul premier Victor Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educației prin care i-a fost retras titlul de doctor în drept. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Ponta nu a fost marți la Curtea de Apel București, el fiind reprezentat de un avocat.

Pe aceeași temă

 

 

Avocatul lui Ponta le-a spus judecătorilor că actul administrativ prin care fostului premier i-a fost acordat în 2003 titlul de doctor nu putea fi revocat printr-un alt act administrativ, mai ales că primul și-a produs efectele în circuitul civil, anunță Agerpres.

 

Avocatul a mai spus că demersul fostului ministru al Educației Mircea Dumitru a fost lipsit de imparțialitate și obiectivitate, iar decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost luată în baza unor sesizări nelegale.

 

Foarte interesant este că avocatul lui Ponta a folosit aceleași argumente și la solicitarea inițială de suspendare a ordinului de ministru, pierdută și ea în instanță, o prostie din punct de vedere procedural pentru că suspendarea unui ordin nu duce la dispariția efectelor sale ci doar întreruperea pentru o perioadă. Ceea ce arată o oarecare blazare și din partea avocaților lui Ponta.

 

Pe 1 august 2016, ministrul Educației la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului științific de doctor în drept în cazul lui Victor Ponta.

 

"Se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului Educației, Cercetării și Tineretului nr. 5663 din 15.12.2003", se arăta în ordinul emis de Mircea Dumitru.

 

Ordinul ministrului Educației a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

 

Ponta a deschis două procese la Curtea de Apel București, în care a cerut suspendarea, respectiv anularea ordinului ministrului Educației, însă acțiunile sale în instanță au fost respinse. În acest moment, cererea de suspendare a ordinului și cea de anulare au fost respinse.

 

După deschiderea proceselor, Baroul București a suspendat discuțiile privind excluderea fostului premier din avocatură, care a fost cerută de europarlamentarul Monica Macovei.

 

 

 

***

 

 

CNATDCU a decis, in luna iulie a acestui an, ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat iar ministrul Educatiei i-a retras titlul de doctor. Au fost 34 de voturi pentru si o abtinere.

 

 

În iunie 2012, Premierul Ponta a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută la Universitatea Bucureşti, în 2003, sub îndrumarea științifică a premierului Adrian Năstase. După mai multe manipulări marca Ponta, acuze la adresa lui Traian Băsescu şi discuţii sofisticate despre aşa-zisa introducere a ghilimelelor în 2003, CNATDCU, Comisia de Etică a Universității din București şi o comisie formată din trei profesori de drept de la Universităţile din Sorbona, Strasbourg și București au decis ca lucrarea ar fi plagiată, în timp ce Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea ministerului Educaţiei, a decis că nu este plagiată. Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a reorganizat CNATDCU tocmai în zilele în care trebuia să delibereze în privinţa plagiatului lui Ponta, numărul membrilor acestui Consiliu ajungând, din raţiuni de majoritate, de la 20 de membri cât avea iniţial, la 45 de membri. În cele din urmă, ministerul a luat în considerare doar verdictul de neplagiat dat de CNE. În ciuda imensului scandal apărut în jurul său, cazul a rămas lipsit de orice consecinţe, până în noiembrie 2014 când, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Ponta a anuntat ca renunţa la titlul de doctor.

 

 

***

 

 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, pe 30 iunie 2016, că Victor Ponta a plagiat şi a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

 

 

După ce a primit decizia de plagiat, Victor Ponta poate contesta în zece zile hotărârea CNATDCU, iar în acest caz se constituie o nouă comisie din trei membri ai CNATDCU. Dacă verdictul anterior este validat, se înaintează ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, propunerea de retragere a tezei de doctorat. Ministrul emite un ordin de retragere a titlului.

 

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității din București, în iulie 2003, cu teza Curtea Penală Internațională. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, premier în funcţie la data obţinerii titlului. Ponta era secretar de stat în guvernul condus de Năstase.

 

Plagiat devoalat în presa internaţională

 

Pe 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature publică știrea că Victor Ponta a plagiat. Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate.“ Lucrarea a fost republicată cu mici modificări într-un volum în 2004 şi, de asemenea, formează baza unei cărţi din 2010, al cărei coautor este o fostă studentă a lui Ponta, Daniela Coman. Părţi din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte apărute în volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Curtea Penală InternaţionalăIstorie şi RealitateEditura All Beck, 1999) şi Vasile Creţu (Drept Internaţional PenalEditura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri în română ale unor părţi dintr-o carte publicată în limba engleză de profesorul Ion Diaconu (The International Criminal Court: A New StageNicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002), scria Nature.

 

Concomitent, informaţia despre plagiatul lui Ponta a fost publicată și de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Știrea din Nature a fost apoi preluată în toată presa internațională: Financial Times DeutschlandThe Guardian, săptămânalul Die Zeit, Il Messaggero (Italia), El Mundo (Spania), The Hindu (India), Le MondeBBC. Un document publicat de TVR Info a prezentat pasajele copiate din teza de doctorat în paralel cu textele sursă. S-a putut observa că mare parte din lucrare a fost copiată, cuvânt cu cuvânt, din lucrările amintite anterior. Au fost preluate până şi greșelile de ortografie din lucrările plagiate.

 

Ponta a negat permanent acuzaţiile de plagiat şi a minimalizat impactul dezvăluirii făcute de Nature. După anunţul făcut joi de CNATDCU, Ponta a postat pe pagina personală de Facebook un text în care minimaliza gravitatea informaţiei, atacând actualul guvern de tehnocraţi care i-a „luat“ doctoratul, făcând o trimitere demagogică la problemele cu care se confruntă ţara. El a anunţat că intenţionează să-şi „facă“ o nouă teză de doctorat pe tema guvernării tehnocrate, plasând în derizoriu întregul eveniment.

 

 

 

Efectele juridice ale retragerii titlului

 

Cariera universitară - Victor Ponta ar putea pierde dreptul de a preda chiar şi ca asistent universitar. Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane, a anunţat că va pune în aplicare decizia oficială a ministerului imediat ce o astfel de decizie va exista.

 

Beneficii materiale - Victor Ponta ar putea fi obligat să returneze sporul de doctorat (15% din salariu) în cazul în care l-a primit. Potrivit ultimei declaraţii de avere, el nu raportează venituri pe care să le fi obţinut ca profesor universitar. Universitatea sau angajatorul său trebuie să recupereze în instanţă banii obţinuţi.

 

Pierderea calităţii de avocat - „Noi avem o sesizare în acest sens, cred că sunt chiar două. În măsura în care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunoştinţă, e de datoria Consiliului baroului să analizeze situaţia. Sigur că şi noi ne putem autosesiza, va fi în discuţia Consiliului, fie în iulie, fie în august. Oficial nu mă pot pronunţa“, a declarat presei Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti. Decizia pune însă în discuţie toate contractele de consultanţă juridică încheiate de Ponta şi efectele lor juridice. Pentru o eventuală excludere din avocatură, legea spune că baroul ar trebui să ceară în instanţă anularea deciziei de intrare în avocatură.

 

În ianuarie 2015, Monica Macovei a cerut Baroului excluderea lui Ponta din avocatură pe motiv că a intrat „fără examen“, folosind titlul de „doctor“. Numai că, la acel moment, nu exista o decizie oficială de retragere a titlului. Macovei a iniţiat demersul după ce Victor Ponta a notificat printr-o scrisoare, în decembrie 2014, Universitatea din Bucureşti că vrea să renunţe la titlul de doctor şi să se înscrie la un nou doctorat, odată cu retragerea sa din politică. Demersul a rămas fără nicio finalitate.

 

 

 

Istoria plagiatului pontist

 

29 iunie 2012 – CNATDCU a decis că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un „plagiat de tip copy-paste“. Consiliul a luat teza de doctorat „pagină cu pagină pentru că s-a dorit să fie facută o analiză din punct de vedere profesional“, a anunţat preşedintele Comisiei, Marius Andruh. În aceeaşi zi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat componenţa şi regulamentul de funcţionare ale CNATDCU, astfel încât Consiliul să nu mai poată avea atribuţii pentru a stabili dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată.

 

19 iulie 2012 - Consiliul Naţional de Etică din subordinea ministerului a decis că Victor Ponta nu a plagiat. Componenţa Consiliului a fost schimbată de fostul ministru Liviu Pop. În presă s-a vorbit chiar despre sesizarea „ilegală“ a comisiei.

 

20 iulie 2012 - Comisia de Etică a Universităţii din București a decis că Victor Ponta a plagiat. Potrivit raportului comisiei, „elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 de pagini“ ale tezei sale de doctorat.

 

26 iulie 2012 - Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că fostul CNATDCU a fost constituit pe criterii politice, „un lucru teribil de nefericit“, motiv pentru care a decis reconstituirea lui din „propunerile universităţilor“.

 

august 2012 - Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofițeru au depus la Parchetul General o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Plângerea se referea la lucrarea Răspunderea în dreptul internaţional umanitar, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 şi la care coautor este Daniela Coman şi care include în intregime teza de doctorat a lui Ponta.

 

5 septembrie 2012 - Noua componenţă a CNATDCU a fost mărită de la 21 la 44 de membri din ordinul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Se produce o diluare a componenţei critice a Consiliului.

 

27 noiembrie 2012 - Grupul pentru Dialog Social a inițiat strângerea de semnături pe o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, prin care îi cerea acesteia să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta. Scrisoarea a strâns peste 3.500 de semnături din mediul academic și i-a fost înmânată Ecatrinei Andronescu, fără niciun rezultat însă.

 

14 martie 2013 - Parchetul a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice a cărţii de către un expert de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anunţat că nu începe urmărirea penală împotriva lui Ponta şi a invocat expertiza ORDA care spune că între lucrările comparate „nu există identitate totală de structură, ci doar o identitate parțială de structură“ şi că „nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrărilor, tipul caracterelor utilizate și paginațiile sunt diferite“.

 

martie 2013 – La un an de la verdictul Universităţii din BucureştiMinisterul Educației a respins raportul, dar l-a avizat favorabil pe cel al Consiliului Național de Etică (CNE) al ministerului, care a decis că premierul nu a plagiat.

 

martie 2014 – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de Victor Ponta, soluţie care fusese dată de Parchetul General.

 

16 decembrie 2014 - Ponta a trimis o scrisoare deschisă rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, în care îl anunță că vrea să renunțe la titlul de doctor, deși legea nu prevedea o astfel de procedură.

 

29 decembrie 2014 - Guvernul a modificat Legea educației prin ordonanță de urgență, astfel încât renunțarea benevolă la un titlu academic să poată deveni posibilă.

 

25 februarie 2015 - Camera Deputaților a adoptat ordonanța de urgență, dar fără prevederea prin care Ponta putea renunța la titlu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22