Kovesi, despre acuzatiile ca fabrica dosare: Mincini si calomni lansate de cei cercetati de DNA

E.b. | 08.02.2017

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti seara ca "este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare", aratand faptul ca intr-un dosar penal sunt implicati foarte multi magistrati.

Pe aceeași temă

 

Kovesi a adaugat ca probele stranse de procurori sunt readministrate in instante de catre judecatori.

 

Prezenta marti seara la Radio Romania Actualitati, Kovesi a fost intrebata cum comenteaza declaratiile unor persoane potrivit carora se fabrica dosare.

 

"Este un mit total neadevarat, as putea spune total mincinos si calomnios. Pentru ca un dosar, din momentul in care se depune o plangere penala, pana se finalizeaza cu o hotarare definitiva de condamnare, sa spunem, in acest dosar sunt implicati foarte multi magistrati, procurori si judecatori. De multe ori, peste 10, peste 15 magistrati, care functioneaza la parchete diferite, la instante diferite, care judeca in complete diferite. Toate dosarele procurorilor sunt judecate de judecatori. Judecatorii readministreaza probele dispuse de procurori in cursul urmarii penale. Este ridicol sa sustinem ca tot sistemul judiciar s-a coalizat sa fabrice dosare (...) Este exclus sa existe dosare fabricate, este o minciuna", a spus procurorul sef al DNA.  

 

Kovesi a fost intrebata si de faptul ca sunt persoane care spun ca "politia politica" poate lua pe oricine si oricand.

 

"Este un mit lansat de persoanele pe care noi le cercetam. Activitatea noastra este verificata din doua parti. In primul rand, atunci cand un procuror incalca legea, incalca atributiile de serviciu, se poate sesiza CSM si Inspectia Judiciara face o verificare a modului in care acesta si-a indeplinit atributiile de serviciu. In absolut tot ce facem in dosarele penale, masurile pe care noi le dispunem, probele pe care le administram, sunt verificate de judecatori care judeca. Daca un procuror, de exemplu, dispune o masura, orice persoana care este afectata de acea masura poate sa o conteste la judecator. Si judecatorul decide daca este corect sau daca procurorul nu a aplicat corect legea", a replicat sefa DNA.

 

De asemenea, Kovesi a fost intrebata daca in Romania se poate face un dosar unei persoane, chiar daca nu a facut nimic.

 

"Eu nu cred acest lucru. Sunt atacuri sistematice, concertate asupra DNA, pentru decredibilizare, pentru intimidare, pentru hartuirea procurorilor si nu numai, in general pentru hartuirea celor din sistemul judiciar. Nu exista persoane care sa fie cercetate sau anchetate pur si simplu. Atunci cand exista plangeri penale contra lor, atunci cand exista indicii ca au savarsit fapte penale, si, mai mult decat atat, nu in orice dosar in care se face plangere penala se ajunge la o trimitere in judecata", a afirmat Kovesi.

 

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti seara la RRA ca DNA a trimis, in anul 2016, 403 dosare in instanta, iar dintre acestea doar 4 au fost restituite definitiv la procurori.

 

"Anul trecut, procurorii au trimis in instanta 403 dosare. Dintre acestea, doar 4 dosare au fost restituite definitiv la DNA. Deci un procent de 1%. O restituire nu inseamna finalul procesului penal. O restituire nu inseamna ca persoana care a fost cercetata este vinovata sau nevinovata, pentru ca restituirea nu inseamna o solutie definitiva. Au mai fost situatii in care au fost restituite la DNA cauze, ulterior cand s-au judecat din nou s-au dat si solutii de condamnare. O restituire nu inseamna finalul procesului si nu inseamna un verdict de vinovat sau nevinovat", a spus Kovesi la Radio Romania Actualitati.

 

Kovesi a mai spus ca in ultimii trei ani DNA a trimis in judecata peste 1.170 de persoane pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cuantumul prejudiciilor fiind de aproximativ 1 miliard de euro. Tot in ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri in valoare de peste 1,5 miliarde euro, dintre care 600 milioane euro in anul 2016.

 

Kovesi a precizat ca este foarte important ca Ministerul Finantelor sa recupereze aceste sume si banii sa intre in bugetul statului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22