Directorul SRI, audiat in Comisia de control: SRI nu se va implica niciodata politic

Vlad Toma | 09.02.2017

Eduard Hellvig, directorul SRI, este audiat astazi de Comisia de control asupra activităţii SRI din Parlamentul Romaniei, alaturi de Carmen Dan, ministrul de Interne, pe tema incidentelor care au avut loc in Piata Victoriei in timpul protestelor.

Pe aceeași temă

 


UPDATE: "Niciodata SRI, in mandatul meu, nu va fi implicat politic in nicio activitate de asemenea gen", a declarat Eduard Hellvig, directorul Serviciului Roman de Informatii, inainte de sedinta comisiei SRI in care se va discuta despre protestele din ultima perioada si despre violentele care au avut loc miercurea trecuta. Eduard Hellvig a fost convocat la Parlament de catre Adrian Tutuianu, preşedintele comisiei de control al SRI.

 

"Discutam despre protestele care au avut in ultima perioada si activitatile desfasurate de Serviciul Roman de Informatii si Ministerul de Interne. Discutia are loc pe baza scrisorii transmise institutiilor mentionate. La punctul doi vom discuta despre executia bugetara pentru anul 2014, masurile dispuse de Curtea de Conturi si modul in care SRI si-a indeplinit obligatiile de punere in aplicare a acelor masuri", a spus si Tutuianu.  

 

La intrebari repetate despre ce s-a intamplat miercurea trecuta la proteste si despre informarile trimise de SRI ministerului de interne privind gruparile violente care au atacat fortele de ordine, Hellvig a raspuns de mai multe ori ca detaliile vor fi oferite de Adrian Tutuianu, conform HotNews.ro.

 

***

 

In urma violentelor care au avut loc la protestele din 1 februarie, intre SRI si Ministerul de Interne a aparut o intreaga disputa. SRI a anuntat intr-un comunicat ca a informat ministerul de Interne in privinta ultrasilor care participau la protestul din Piata Victoriei, in timp ce Ministerul a negat ca ar fi primit astfel de informatii.

 

Presedintele Iohannis a criticat-o atunci pe Carmen Dan, ministrul de Interne al Romaniei, pentru modul in care a fost gestionata situatia ultrasilor violenti din Piata Victoriei, cerand lamuriri scrise in privinta modului in care a avut loc interventia jandarmilor.

 

Presedintele Iohannis a afirmat ca toate manifestatiile din tara au fost pasnice pana la interventia unor demonstranti violenti. Iohannis a criticat dur modul in care ministerul de Interne a gestionat situatia dupa aparitia demonstrantilor violenti, precizand ca au existat toate informatiile necesare in privinta acestora:


"Un grup sau grupuri de demonstranti violenti au intrat in Piata Victoriei cu scopul de a strica manifestatia. Felul in care ministerul de Interne nu a gestionat situatia si felul in care jandarmii au actionat fata de instigatori ma nemultumeste profund.Toata lumea din structurile de forta a avut toate informatiile necesare. La Ministerul de Interne s-a stiut exact cand, unde si ce grupuri se pregatesc sa sparga demonstratia. In loc sa-i izoleze unde s-au adunat, i-au lasat liberi sa se amestece printre demonstrantii pasnici, punand in pericol nu doar demonstratia, ci sanatatea si chiar viata romanilor simpli care s-au dus sa demonstreze pasnic. Foarte grav mi s-a parut ca doamna ministru de Interne a spus ca nu a stiut nimic. E cu atat mai grav, inseamna ca nu conduce ministerul si doar sta in minister. E inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne si Jandarmeriei lamuriri scrise. De ce si cum a fost posibil sa fie lasate elemente violente sa distruga o manifestatie pasnica cu tot Ministerul de Interne de fata?", a mai spus presedintele.
 

Iohannis a declarat ca Ministerul de Interne trebuie sa lamureasca informatiile legate de o eventuala incitare si organizare a violentelor din piata, precizand insa ca nu are deocamdata dovezi certe in aceasta privinta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22