Augustin Lazăr spune că procurorul general trebuie numit de CSM, ca președintele ÎCCJ

Dora Vulcan | 09.02.2017

Șeful celei mai mari instanțe penale din țară, procurorul general Augustin Lazar crede că numirea pe postul pe care-l ocupă ar trebui făcută de CSM, așa cum este numit omologul său de la Instanța Supremă.

Pe aceeași temă

 

  

Mesajul procurorului general de pe pagina de Facebook a Ministerului Public:

 

”  Procedură “în oglindă” pentru numirea în funcție a Președintelui Înaltei Curți și a Procurorului General

 

În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură “în oglindă” în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

 

Poziția publică a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, dovedește o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public.”

 

 

Procedura actuala prevede ca procurorul general este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

 

In schimb, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este numit de presedintele Romaniei, la propunerea CSM.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22