Mircea Dumitru se disociază de apelul Academiei Romane: Nu mă regăsesc în multe dintre idei

Iulia Mincu | 09.02.2017

Mircea Dumitru sustine pe pagina sa de facebook ca nu se regaseste în stilistica, retorica şi ideile susţinute în apelul Academiei Române. Dumitru precizeaza că, până la momentul publicării textului, nu a cunoscut conţinutul scrisorii, pe care ii apare semnatura.

Pe aceeași temă

 

 

Un număr de 82 de academicieni, între care Micea Dumitru, Victor Voicu, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Spinei, Dinu C. Giurescu, Ionel Haiduc şi Eugen Simion, au transmis miercuri o scrisoare deschisă cu un puternic accent nationalist si ceausist.

 

Mircea Dumitru susţine că a fost întrebat, în urmă cu trei săptămâni, dacă vrea să semneze un text care avea legătură cu situaţia geopolitică a ţării.

 

”Am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susţinerea unităţii şi a integrităţii teritoriale şi nevoia de a depăşi conflictele mari din societatea românească prin dialog activ şi cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deşi toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervenţiilor mele din ultima vreme în spaţiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni şi m-am declarat de acord cu ele. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar şi preşedintele SUA, urmată apoi şi de întâlnirea cu preşedintele Federaţiei Ruse”, a scris Mircea Dumitru, joi seara, pe Facebook.

 

”Conţinutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi”, mai scrie academicianul, deşi scrisoarea a fost remisă presei în urmă cu o zi. ”Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi şi să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare”.

 

El adaugă că în urmă cu câteva zile a iniţiat un apel public prin care denunţă ”derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept”.

 

”Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulţi colegi din Universitatea din Bucureşti, şi pe care eu l-am iniţiat, denunţ derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept şi mă exprim fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept. Regret situaţia creată şi cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept şi ale democraţiei”, a încheiat academicianul.

 

Intoxicarea cu "razboiul civil" sau "hibrid" si mesajele anti-UE

 

Apelul Academiei Române vine în contextul în care unii politicieni români din zona coaliției guvernamentale au salutat Brexitul, au vorbit despre „forțe oculte” care încearcă să dezbine România, au adus în discuție posibilitatea unui război civil sau a unui război hibrid în România. 


Asta pentru că sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a se opune OUG 13 pentru modificarea Codurilor Penale și pentru a cere ca lupta anticorupție să continue.


Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE și președintele Senatului, a fost lăudat de Sputnik după ce s-a declarat dezamăgit de Uniunea Europeană, a denunțat „forțe oculte” care conduc România și a spus că britanicii au ieșit din UE deoarece „au ajuns să nu își mai conducă singuri țara”. El a numit BREXIT „o decizie de curaj a britanicilor”.

 

„Președintele Senatului a mărturisit o mare dezamăgire față de UE, mai precis față de regimul la care UE supune România”, a scris Sputnik

 

„Constat din păcate că în România anului 2016 că din ce în ce mai mulţi români au sentimentul de lipsă de suveranitate, au sentimentul că România nu mai este condusă demult din interior ci din afară”, a declarat Daniel Constantin, co-preşedinte ALDE.

 

Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va propune ca România să nu mai coopereze în cadrul MCV.

 

De asemenea, Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei SRI din Parlament, a declarat că este îngrijorat de un scenariu ca cel al Maidanului de la Kiev care a pornit „tot de la demonstrații de tipul ăsta” și a rus la ruperea țării. Politicianul PSD a mai spus că trebuie analizate măcar scenarii precum cel al „războiului hibrid”. De asemenea, Adrian Țuțuianu a cerut Serviciului Român de Informații să investigheze companii multinaționale care și-ar fi îndemnat angajații să participe la protestele din stradă din ultimele zile. 

 

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că  actuala situație din România poate fi începutul unui război hibrid, precizând că, deși „e greu să se întâmple ce s-a întâmplat în Ucraina”, acest lucru nu e exclus.

 

Ieri, cea de-a noua zi de protest consecutivă de când Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanța de urgență 13 pentru modificarea Codurilor Penale, în mai multe orașe din țară. Cel mai mare protest a avut loc duminică, când 600.000 de persoane din toată țara au cerut demisia Guvernului Grindeanu și ca lupta anticorupție să continue

 

Textul Apelului

 

ACADEMIA ROMÂN/APEL

 

IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ

 

Apelul unor academicieni români

Către Poporul Român,

Către instituţiile Statului Român

 

Având în vedere poziţia Academiei Române, de instituţie identitară fundamental ă, aflată de  un secol  şi jumtate în serviciul Naţiunii Române,semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii,caracterizate printr-o continua şi alarmantă încercare de erodare a identităţii,suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudinipolitice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi PoporuluiRomân (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei,denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin dupănoi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivăa tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale), preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pebaze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone, ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni, ne pronunţăm cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale, solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept.

 

Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toţi locuitorii acestui pământ, ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exempludeînţelepciune şi de patriotism, ne adresăm oamenilor politici, invitându isăconlucreze cu  responsabilitate

Şi patriotism  pentru binele României,  cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor româneşti, eveniment pe care poporul român l-a aşteptat, pentru care a suferit, a lucrat şi a luptat atâtea veacuri şi pe care l-a realizat cu atâtea jertfe.

 

Să ne cinstim eroii, săfim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpânăpe pământul său, educatăşi prosperă, o ţarăa Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească.

 

Aşa să ne judece viitorul!

 

Iniţiat de academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Păun şi semnat de un mare număr de membri ai Academiei Române.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22