Tăriceanu susţine apelul naţionalist al Academiei: Suveranitatea României ar fi în pericol

E.b. | 10.02.2017

În timp ce doi dintre semnatarii mesajului naționalist apărut pe site-ul Academiei Române spun că se disociază de acesta, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, sprijină demersul şi susţine mesajul controversat al mai multor academicieni.

Pe aceeași temă

 

 

Academia Română a lansat ieri un apel, cu un puternic accent naționalist, la păstrarea „identității, suveranității și unității naționale” și a denunțat încercările „recurente de „regionalizare” a României sau de creare de enclave autonome pe baze etnice”. Apeleul era legat, indirect, de mitigurile de protest din ultima vreme, care ar putea duce la scindarea ţării.  

 

Apelul academicienilor este foarte apropiat de retorica liderilor PSD/ALDE legată cu marile proteste din ultimele zile, declanşate tocmai de ordonanţele Guvernului contra luptei anticorupţie.


Conservarea identităţii naţionale a devenit astăzi inseparabilă de asumarea unei identităţi europene şi de afirmarea unei identităţi democratice. Până acum democraţia nu a locuit în alt trup decât în cel al statului naţional. Suveranitatea naţiunii este nu numai o garanţie a păstrării identităţii, dar şi cea mai curajoasă şi raţională metodă de apărare a democraţiei.


Scrisoarea este un semn că Academia Română redevine în spaţiul public ceea ce a fost la începuturile sale, anume locul central al dezbaterilor intelectuale, un loc al angajamentului civic, locul în care marile teme de societate pot fi examinate nu numai în deplină libertate, dar şi prin convocarea vocilor celor mai competente. Naţiunea, scria cândva Ernest Renan, este un referendum cotidian. Prin această scrisoare, membrii Academiei Române au iniţiat cel mai important referendum la care atât instituţiile, cât şi cetăţenii sunt chemaţi să aleagă din nou, în numele naţiunii noastre: suveranitatea, identitatea şi unitatea”, arată Tăriceanu, într-o declarație publicată pe site-ul ALDE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22