Ana Birchall și scandalul uitat: Cinci mii de euro oferiţi lui Mircea Geoană VIDEO

E.b. | 11.02.2017

Dacă pregătirea profesională a Ana Birchall, interimar la Justiţe, nu a ridicat încă semne de întrebare, un episod din trecutul său politic poate face acest lucru. Este vorba de cei 5.000 de euro pe care, după cum a recunoscut chiar ea, i-a înmânat lui Mircea Geoană pentru „un loc eligibil”.

Pe aceeași temă

 

 

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri  numirea Anei Birchall în funcția de ministru interimar al Justiției.

 

La 20 octombrie 2008, președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, ieșea să anunțe, după ședința săptămânală a Biroului Permanent, că Ana Birchall va candida pentru un mandat de deputat în colegiul SUA-Canada. Surse politice au susținut, la momentul respectiv, că decizia a fost mai multă impusă de Mircea Geoană, în condițiile în care erau suficienți membri ai conducerii centrale care nu agreau o candidatură a Anei Birchall. În final, aceasta avea să piardă mandatul în fața candidatului PDL Mircea Lubanovici, conform Digi24.ro.

 

După câteva luni bune, înainte de alegerile prezidențiale din 2009, este difuzată pe internet o înregistrare video în care liderul PSD Mircea Geoană apare luând bani de la o persoană. Anterior publicării înregistrării, președintele de atunci, Traian Băsescu, declarase că social-democrații „se filmează între ei și se vând” și a spus că deține o casetă cu imagini compromițătoare despre liderul PSD, dar că a refuzat să fie publicată.

 

În înregistrare, se vede Mircea Geoană, așezat, cel mai probabil în sediul PSD din Kiseleff, primind un teac de bani de la o persoană de sex feminin. Scurta discuție decurge astfel:

 

Femeie: Eu am aicea 5.000 de... euro. Contribuția mea la campanie.

 

Mircea Geoană: Ok.

 

Femeie: Dar, mă rog, vă ajută pe dumneavoastră acuma, dar asta-i contribuția mea în pregătirea unui loc eligibil pentru mine. Îmi cer scuze că sunt așa, eu am crezut că am și eu...”

 

 

 

 

La scurt timp, Ana Birchall a precizat, pe blogul său, că ea este persoana care i-a dat banii lui Mircea Geoană. „A existat o donație din partea mea, explicit destinată pentru campania electorală a partidului, din dorința câștigării a cât mai multor procente, procente care asigurau cât mai multe locuri eligibile, locuri eligibile pentru care mă pregăteam și candidam și eu în competiția internă din partid”, scria Birchall, în 14 decembrie 2014.

 

Aceasta a mai precizat că „suma constituie o donație absolut legală în cuantumul permis de lege”, „că toate sumele donate către PSD au fost legal înregistrate și publicate în Monitorul Oficial” și că „orice alte speculații pe acest subiect sunt tendențioase și neconforme cu realitatea”.

 

Ulterior, la publicarea în Monitorul Oficial a donațiilor primite de PSD în cursul anului 2008, în dreptul numelui Anei Birchall apare suma de 90.000 de lei.

 

O singură mențiune ar putea fi făcută la argumentația ei de atunci: în 2008, se candida uninominal, deci mai multe procente pentru PSD nu însemnau automat „cât mai multe locuri eligibile”. Ceea ce s-a și văzut în cazul colegiului SUA-Canada și al Anei Birchall, conform Digi24.ro.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22