Lansarea studiului critic „O vară de neuitat” în cadrul unei proiecţii speciale

Fara Autor | 13.02.2017

2017 / 02 / 17

Pe aceeași temă

Filmul O vară de neuitat, în regia lui Lucian Pintilie, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic scris de Andrei Gorzo şi editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet. Evenimentul este organizat în cadrul programului de educaţie cinematografică Education a l'image, ajuns la al nouălea an de activitate.

 

Proiecţia va avea loc vineri 17 februarie, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie, nr. 2). Intrarea este liberă. La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo, despre filmul O vară de neuitat şi importanţa sa în istoria cinemaului românesc, precum şi despre motivele care l-au convins să îi dedice acest studiu. 150 de broşuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil şi în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.

 

Éducation à l’image este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.

În fiecare an programul Education à l’image propune trei filme, după următoarea formulă: unul din cinematografia românească, unul din cinematografia franceză (ales în parteneriat cu Institutul Francez) şi unul din cinematografia internaţională.  Pentru anul şcolar 2016–2017, filmele alese sunt O vară de neuitat (r.: Lucian Pintilie), Les Demoiselles de Rochefort (r.: Jacques Demy) şi Oslo, 31 august (r.: Joachim Trier).

 

Din 2009 şi până acum, peste 6000 de elevi au putut viziona atât filme româneşti (A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Moartea domnului Lăzărescu, È pericoloso sporgersi), cât şi filme străine, regizate de autori ca Jean-Luc Godard, François Truffaut sau Stanley Kubrick. Discuţiile au fost moderate de critici de film precum Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Ileana Bîrsan, sau de cineaşti, precum Liviu Mărghidan, Iulia Rugină, Cătălin Cristuţiu sau Tudor Cristian Jurgiu.

 

Éducation à l’image este un proiect iniţiat de Ambasada Franţei în România şi organizat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22