De același autor
La protestul de duminică de la Timișoara au apărut pancarte noi, care arată cât de sensibilă și sincronizată este piața cu actualitatea: „Dragnea, jos labele de pe presa liberă!“ și „Je suis Mircea Marian“. Facebook, vehiculul cel mai antrenat în aceste zile pentru a purta mesaje, a distribuit informația că Liviu Dragnea i-a făcut jurnalistului Mircea Marian plângere penală pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale și șapte instigări: la atentat la securitatea națională, la violare de domiciliu, la ură și discriminare, la tulburarea liniștii publice și ultraj. Toate aceste grave acuzații pentru o postare pe Facebook, care îl viza pe Liviu Dragnea, pornind de la constatarea că Facebook este spațiu public. Lăsăm procurorii să se ocupe, însă trebuie explicat contextul și adăugate câteva observații. Mircea Marian este un jurnalist experimentat, cu o carieră remarcabilă în presa centrală, de la Mediafax, Adevărul și TVR până la Evenimentul zilei, unde a lucrat ca senior editor pe zona politică timp de nouă ani. A părăsit „bulina roșie“ anul trecut dintr-o evidentă incompatibilitate cu noua politică editorială (deși nu a făcut publice motivele), pentru a prelua rolul de senior editor la cotidianul România liberă. Este cunoscut stilul ironic al jurnalistului, unul dintre cei mai buni cunoscători ai contextului politic postdecembrist, dar și unul dintre cei mai critici. Nu și-a ascuns niciodată poziția intransigentă față de oamenii politici certați cu legea și față de atentatele PSD, nu puține, la valorile democratice. A fost pus pe lista neagră prezentată public de ministrul PSD al Internelor chiar în timpul protestelor, alături de alți colegi de breaslă ca Lucian Mândruță, Cătălin Tolontan, Emilia Șercan ș.a., ca agitator.
Plângerea penală a lui Dragnea a fost publicată integral pe luju.ro, site autointitulat „juridic“, aflat la dispoziția celor angajați în atacul împotriva justiției. După numeroasele acuzații din plângerea penală, unele sancționabile cu închisoare, jurnalistul a scris pe Facebook: „Sunt cel mai rău terorist din România și mă mir că nu am fost arestat încă. Dar nu e timpul pierdut“.
Abordarea din plângerea penală ilustrează cum se plasează Dragnea în societatea românească, tocmai când partea ei progresistă protestează în Piața Victoriei. Descris ca „jupân“ de cei care îl critică azi, incluzându-l aici pe primarul Iașiului, care îi reproșa conducerea partidului cu pumnul, Dragnea consideră aluziile ironice ale jurnalistului la persoana sa ca un atac la securitatea națională, într-o suprapunere paranoidă care ar întări proiecția sa de „stăpân al inelelor“. Ca demnitar cu drept la protecție SPP, Dragnea simulează vulnerabilități lipsite de veridicitate, în plus documentul acuză „acțiuni împotriva ordinii constituționale“, exagerări avocățești care, însă, îl descriu perfect pe Dragnea-jupânul, obișnuit cu interviuri docile și servile ca la RTV, televiziune lăsată de Ghiță, cu limbă de fugă, la dispoziția sa.
Acțiunea în justiție de acum a lui Liviu Dragnea, căreia i se adaugă o plângere împotriva procurorului Papici, autor al dosarului finalizat cu doi ani închisoare cu suspendare, nu trebuie minimalizată, fiindcă arată intenția de a descuraja orice atingere la persoana sa. „Legea defăimării“, proiectul lui Dragnea eșuat pe moment, viza același lucru referitor la grupurile sociale a căror defăimare se pedepsea cu amenzi până la 60.000 lei. Restrângerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este posibilă cu actuala majoritate politică. Recomandările europene vorbesc despre acceptarea expunerii la critică a demnitarilor și autorităților, ceea ce nu e cazul unor politicieni retrograzi, cum se găsesc din abundență azi la cârma țării. Dacă „Legea defăimării“” ar fi fost în vigoare, pancarte și scandări din piețele protestelor publice de azi, ca „PSD ești un gunoi / Ai dat timpul înapoi“, „PSD / Ciuma roșie“ sau „Noi în frig / Voi la răcoare“, ar fi atras amenzi uriașe.
Poziția de lider maximus arogată de Dragnea după alegerile recente se află în maxim contrast cu percepția sa printre manifestanți, ilustrată pe pancarte pline de umor: „Dragnea nu uita / Așteptăm și cartea ta“, „Make Dragnea nothing again“, „Dragnea, nu fi trist / La-nchisoare ai dentist“, „Dragnea-connecting people“ sau „Dragnea, ai încurcat-o: a ieșit nevastă-mea la protest“.