De același autor
Decizia Secției de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii de excludere a judecătoarei Camelia Bogdan din magistratură vorbește despre calitatea morală a acestor oameni chemați să vegheze asupra integrității și prestigiului actului de justiție și, mai ales, despre o înspăimântătoare lipsă de judecată într-o profesie în care discernământul e esențial. Dar asta nu este nici pe departe partea cea mai rea.
Partea cu adevărat îngrijorătoare a „afacerii Bogdan“ este semnalul pe care îl transmit judecătorii noului CSM: orice judecător care, de acum înainte, va lua în serios misiunea de a confisca și recupera prejudiciile și va fi un deschizător de drumuri în astfel de spețe riscă să împărtășească aceeași soartă.
Modul în care a fost executată sumar judecătoarea Bogdan probează că, dincolo de ranchiunele și frustrările personale ale unor magistrați, miza centrală o reprezintă descurajarea procesului de recuperare de către stat a bunurilor obținute în urma unor infracțiuni. Într-un moment în care în UE se vorbește tot mai mult despre mutarea accentului de pe condamnarea penală pe recuperarea bunurilor infracțiunii, într-un moment în care România încearcă să se alinieze acestui curent prin transpunerea în legislația românească a Directivei 24/2014 și prin înființarea Agenției Naționale de Recuperare a Bunurilor Indisponibilizate, CSM apucă în mod hotărât în direcția opusă. În România, ne spun judecătorii CSM, justiția se oprește la averile penalilor.
Judecătorii CSM au admis o plângere formulată de oamenii de casă ai lui Dan Voiculescu, care reclamaseră că judecătoarea Bogdan a primit suma de 10.000 de lei pentru că ar fi predat angajaților Agenției de Plăți în Agricultură pe tema corupției în cadrul unui program organizat de Ministerul Agriculturii, cu bani de la Banca Mondială, în timp ce era judecător într-un proces în care ministerul era parte. E vorba de procesul ICA-Voiculescu. Agenția Națională de Integritate, singura în măsură să se pronunțe asupra incompatibilității magistraților, nu a constatat însă așa ceva și a întocmit un raport care respingea argumentat toate acuzele. Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a infirmat însă raportul inspectoarelor care nu găsiseră nicio neregulă și a sesizat Secția de judecători, care a decis prompt să o excludă. Care este vina pe care au găsit-o judecătorii CSM Cameliei Bogdan? Că, prin susținerea unui seminar cu angajații APIA pe teme de corupție și recuperarea prejudiciilor, ar fi încălcat prevederile legale care interzic magistraților să predea cursuri altundeva decât în învățământul universitar sau în Institutul Național al Magistraturii. E absurd. Ce să mai vorbim de faptul că mulți magistrați sunt cooptați în astfel de activități de către instituții ale statului, ONG-uri sau diverse societăți, iar până acum nu s-a auzit de vreo excludere din acest motiv.
Care este „vina“ reală a judecătoarei Bogdan? Nu numai că l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare și a dispus confiscarea a 60 de milioane de euro, la cât a fost evaluat prejudiciul generat de privatizarea ICA. Dar Bogdan nu s-a oprit aici și a încercat să descâlcească firele care îl legau pe Voiculescu de Crescent și de numeroasele firme offshore pe care acesta le controla. Or, Crescent e legat de conturile Securității. Cei care au încercat s-o clarifice au plătit cu cariera. Mai mult, Camelia Bogdan a încercat să aplice în această chestiune a recuperării produsului infracțiunilor lui Voiculescu procedura confiscării de la terți, dar s-a lovit pe lângă opoziția adversarilor și de lipsa de colaborare, indiferența sau chiar ostilitatea autorităților române. Cazul Voiculescu nu e singurul în care Bogdan a acționat în acest fel. A mai făcut-o și în RAFO, Ovidiu Tender sau BCR, în care a încercat să pună sechestru pe bunurile transferate de aceștia pe numele unor terți în străinătate.
Mizele unui verdict de incompatibilitate în cazul judecătoarei Bogdan sunt cu mult mai mari decât soarta ei individuală. Pentru Voiculescu, miza imediată este să iasă din închisoare prin contestarea în anulare a verdictului de condamnare, dar marele premiu este revocarea hotărârii de confiscare a averii ilicite și stoparea vânătorii de sume ascunse în offshore-uri. Dacă avocații acestuia ar obține de la CEDO o confirmare a faptului că procesul a fost viciat de incompatibilitatea judecătoarei Bogdan, în imperiul infracțional al lui Voiculescu ar veni Crăciunul. Dar nu numai. Ar fi suficient ca unul dintre marile cazuri judecate de Camelia Bogdan să fie răsturnate, pentru ca să urmeze o reacție în cascadă în toate cazurile în care se pune problema confiscării de la terți. Unul dintre cei mai fericiți oameni de pe pământ ar fi, fără îndoială, Sebastian Ghiță.
Decizia Înaltei Curți în privința excluderii din magistratură a Cameliei Bogdan va deveni un moment de cotitură în istoria justiției românești pentru că poate marca fie - dacă decizia CSM este anulată - sfârșitul eforturilor rețelelor de criminalitate care sifonează avuția publică de a scăpa cu averea intactă și debutul unui proces amplu de recuperare a prejudiciilor, fie - dacă este admisă - sfârșitul reformelor care urmăresc confiscarea averilor frauduloase.