PSD pierde. Cine câștigă?

Renăscutul spirit civic canalizat acum în proteste are și el o viață proprie, un suflu, care nu se poate alimenta doar din prostiile și mizeriile pe care le va mai face PSD. Mai trebuie ceva.

Andreea Pora 14.02.2017
SHARE 18

De același autor

 

Demonstrațiile din ultimele două săptămâni au făcut de petrecanie elefantului pe spatele că­ruia au vrut să se legene Dragnea și penalii săi, trimițându-l la cimitirul cu ticăloșii. După cum arată chiar și sondajul lui Pieleanu, băiatul de casă al PSD-ALDE, adevărata victimă e în Kiseleff. Iar killerul tot aco­lo e. Dragnea a reușit să sufoce PSD-ul cu perna or­do­nanței - apăsată, e drept, de vreo 600.000 de mâini -, par­tidul pierzând ca în po­veș­tile cu vrăjitoare rele și se­toa­se de procente nu mai puțin de 10%. Alte case de sondare spun că PSD horcăie pe la 15-18%. Nici nu mai contează, important e recordul neegalat de vreun alt lider de partid. Sigur, dacă PSD ar avea minte în cap, mai puțini penali, opor­tu­niști, baroni și clientelă avidă de contracte, l-ar pune rapid pe făraș pe Dragnea. Sa­cri­fi­carea lui Iordache e propagandă de două pa­rale, nu-i prostește nici pe manifestanți, nici partidul. Nici măcar plecarea lui Grindeanu n-ar schimba lucrurile, pentru că PSD știe că așa-zisul premier e pus acolo să-i țină de șase lui Dragnea și să dea cu pixul în locul lui. Iar Strada știe și ea că orice alt prim-ministru ar veni nu va fi decât telecomanda din mâna lui Dragnea. Deci, Dragnea e problema. Dar și che­ia succesului pentru adversari.

 

Continuarea campaniei de băgat noroi în ven­ti­latoarele care îi împroașcă pe protestatari e un bun exemplu de cum poți să alimentezi furia Străzii și s-o faci să reziste și la mi­nus 10 grade. De cum poți să tai România în două până ajungi la os. Până o să ter­mi­ne Drag­nea și acoliții de nu­mărat ar­ginții pe care îi arun­că Soros peste Piața Victoriei, s-ar pu­tea să le mai zboare vreo 10 procente. Între timp, se pare că 14 pesediști vor să scape de cătușele puse de Dragnea și să-și cau­te vii­to­rul politic în alte zări. Neclare deo­camdată.

 

Și aici ajungem la miezul problemei: pierde PSD, dar cine câștigă (în afară, desigur, de Strada însăși)? Un prim beneficiar e pre­șe­din­tele, devenit un soi de lider al opoziției non­parlamentare, doar că procentele sale de în­credere nu se transferă decât în mică măsură la partide, la PNL și USR. Era previzibil. Și atunci? Ce se va întâmpla, încotro o va apuca toată această energie a Pieței? Riscul ca ea să se risipească și să obosească e enorm. Re­născutul spirit civic canalizat acum în pro­tes­te are și el o viață proprie, un suflu, care nu se poate alimenta doar din prostiile și mi­ze­rii­le pe care le va mai face PSD. Mai trebuie ceva.

 

Acest ceva a fost în 1990, după Piaţa Uni­ver­sității, Alianța Civică, mișcare care la vremea respectivă avea sute de mii de membri și ca­re a fost redutabilă. Transformarea în partid – PAC - a omorât-o. După Colectiv, deși ma­ni­festațiile de atunci au fost departe de am­ploa­rea celor de acum, mulți analiști au teoretizat pe marginea apariției unei mișcări civice. Sau au mizat măcar că USR va reuși să ca­pi­ta­li­ze­ze energia Străzii. N-a fost nici una, nici alta. Și acum, ca și la Colectiv, mișcările nu au avut lideri, organizare sau programe (spre deo­se­bi­re de Piața Universității și apoi Alianța Civică). Colectivul a fost o mișcare antisistem, PNL era și el direct vizat, deci nu avea cum să fruc­tifice electoral protestele. Desigur, ex­pli­ca­ția nu este doar asta. Piața Victoriei 2017 este însă clar anti-PSD, deci contextul este schim­bat. Măcar teoretic liberalii s-ar fi putut adă­pa fie din revenirea în forță a președintelui Io­hannis, fie din antipesedism. Au ratat din nou. Asemenea PSD, care își face praf victoria sub co­manda lui Dragnea, și PNL își face praf vii­torul politic sub bolovanul USL-ismului pe ca­re îl poartă încă în suflet și portofel. Până și în proteste, mesajul a fost ezitant, în sub­te­ran se simțea că ordonanța era pe placul mul­tora. Raluca Turcan, cu un mesaj corect din toate punctele de vedere, dar cam atât, nu e percepută ca lider. Și nici nu va fi, are alte ca­li­tăți, dar nu asta. Amânarea congresului clari­fi­cator, care să aducă un lider puternic, po­tri­vit momentului, este de departe cea mai ma­re greșeală. Perspectivele nu sunt bune, nici măcar pentru USR, asupra căruia planează de­ja semne de întrebare privind finanțarea cam­paniei electorale, la care nu a oferit un răs­puns articulat în spațiul public. Pentru Bă­ses­cu și PMP, protestele, recredibilizarea anti­co­rupției și a lui Kövesi au picat cum nu se poa­te mai prost. Jocul la două capete e uneori grotesc de-a dreptul. Pe de o parte, încearcă să nu fie complet contra curentului și cere ple­ca­rea lui Grindeanu și a lui Dragnea, pe de alta, ți­ne isonul PSD explicând necesitatea de­zin­cri­mi­nării abuzului în serviciu și a „proastei co­mu­nicări“. De fapt, protestele l-au scos din joc pe Băsescu și pretențiile lui de lider al op­oziției.

 

Așadar, dinspre partide nicio perspectivă, pur și simplu nu există în momentul de față vreo forță capabilă să preia mesajul protestelor și să-l potențeze politic. Dacă Piața nu produce singură un lider și o mișcare care să-i dea di­recție, ce se va întâmpla? Cât și cum va mai rezista spiritul civic?

 

Mai sunt doi ani până la alegerile prezi­den­ția­le, singurele care pot, in extremis, reconfigura majoritățile parlamentare. E un noroc, pentru că prezidențialele sunt singurele alegeri unde persoana contează mai mult decât mașinăria de partid. Iar în această schemă, Iohhannis a redevenit piesa de bază. În jurul lui, ca și al Pieței Victoria, e însă gol. La PSD e Dragnea cu al său unic proiect de țară: salvarea pe­na­li­lor de pușcărie. Pe termen scurt e suficient să țină treaz spiritul civic. Să-i mulțumim. Dar pe termen lung?

Comentarii 18

Alexandru Viorica - 02-19-2017

...si de ce nu l-a resuscitat cineva pana acum? PNL a fost sustinut de presedinte, de guvern, de PSD, in USL, de presa... ce mai incoace si incolo... fiul risipitor... PNL este un lacas de snobi si vanatori ocazionali de putere ... atat...

Răspunde

Alexandru Viorica - 02-19-2017

Doamna! PSD castiga si cu sub 10%... stiti de ce? Pentru ca ati desfiintat opozitia... mai putin PNLul, care s-a distrus singur... Basescu nu a fost desfiintat de Piata ci de presa si politicieni.... vom afla si de ce... Dar ce convenabil vi se pare sa lansati ideea cum ca protestatarii au desfiintat PMP si pe Basescu... !!!!!!!!!!!!! De ce?

Răspunde

Vicentio B. - 02-17-2017

@ George C. "PARS SANITATIS VELLE SANARI EST !" (Seneca) ceea ce se poate traduce prin "O parte a vindecarii este, sa vrei sa fi vindecat". Se pare dle. "George C." ca merita sa dati atentia cuvenita acestui adagio latin. Nu comentez alterata/rudimentara dvs. "incursiune" vs. Andreea Pora, indusa vizibil in format PSD, recte A3. Lasati insa impresia ca, pentru comentariile dvs., sunteti platit destul de .. anemic. Totusi, in cadrul acestei "indemnizatii", va propun sa repetati citerea comentariului meu intitulat "EXPRESIS VERBIS" de atatea ori, pana ce percepeti NU ceea ce doriti dvs. adica in sensul LIBENTER HOMINES ID QUOD VOLUNT CREDUNT" preluat de mine de la CESAR., CI ceea ce este firesc/logic. CONCRET: 1. Eu am scris. "STAT TOTALITAR, in care 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, adica o MINORITATE, au REUSIT, in conditiile bine cunoscute, sa aduca la PUTERE (Guvernare) un Partid, care prin PREMEDITARE induce zilnic o masiva DEZINFORMARE, deci MANIPULARE ,..." iar dvs. ati perceput (va citez) . " 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, adica o minoritate a reusit sa ajunga la putere,.. " ceea ce este vizibil DEFORMAT, ALTERAT in substanta !. 2. EU sunt CETATEANUL unei Tari minuate, puternice in Lume, pe care o iubesc, respect, si traiesc intr-un oras al acesteia, situat la 2.100 Km. de Piata Victoriei !. Asa dupa cum in condittii de stabilitate mentala ar fi fost necesar sa stiti, si anume ca, un cetatean strain NU poate alege in Romania si NICI nu poate face parte dintr-un Partid din Romania, indiferent de orientare. Asa ca, perceperea facuta de Dvs cu privire la persoana mea.(va citez) : " Colegii dvoastra de idei din Piata Victoriei (PNLDL + USRI) ...." se afla in acelasi tipar, vizibil DEFORMAT, ALTERAT in substanta !. 3. Ati OMIS si incontestabila realitate si anume ca cei la care va referiti ""PNLDL + USRI", NU se aflta la Guvernare, asa ca vorbiti de doua SEGMENTE , care sunt total diferite ! NU ma refer la orientarea politica, CI la modul dvs. de comparare, din nou vizibil DEFORMAT, ALTERAT in substanta !. POATE, evident in contextul ALTERAT, sunteti in cunostinta de cauza privind VINOVATII faptului si anume, dece Romania a fost acționata in justitie de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justiție pentru ca nu a închis 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme, cu risc ridicat pentru sanatatea oamenilor și mediu ? PS. ATENTIE ! Daca, TOTUSI, va plac anumite calcule, facute insa de ALTII, pentru care solicitati raspunsuri si multumiti "anticipat", va sugerez, cu evidenta buna- credinta, in a da atentia cuvenita la relatia 5 + 5 + 5 + 5 = 555 si spuneti, NUMAI prin adaugarea unei sigure liniute la termenul din stanga (5+5+5+5) cum puteti realiza valabilitatea matematica a acesteia. Multumesc anticipat !

Răspunde

Clod - 02-17-2017

Georgica tata, lasa-ne cu vrajeala asta ieftina marca A3. Curge civismul si corectitudinea pe tine.Lasa-ne, ca ti se vad trandafirii aia 3 pe sub haina. Si apropos de procente, in aia 17,9% sunt inclusi si mortii din Teleorman.Hai pa!

Răspunde

Clod - 02-17-2017

Nu va inteleg Mie personal mi s-a parut ca dl.Basescu a avut o atitudine de bun simt.A recunoscut ca este in conflict de interese pe tema OG 13, relativ la fica domniei sale, careia ii era favorabila, motiv pentru care s-a abtinut de la comentarii pe aceasta tema.Mie oersonal, asa cum am spus, mi s-a parut corecta pozitia sa.Nu inteleg unde este jocul la 2 capete de care pomeneati.Poate imi puteti explica.In rest sunt de acord 100% cu cele spuse de dvs.in acest articol, cu precizarea ca desii nu stim exact cine si cat castiga, stim exact cine pierde din aceasta situatie."NOI".

Răspunde

George C - 02-16-2017

Domnule Vicentio B, daca 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, adica o minoritate a reusit sa ajunga la putere, atunci colegii dvoastra de idei din Piata Victoriei (PNLDL + USRI) cam cat la suta dintre alegatorii cu drept de vot reprezinta? Multumesc anticipat pentru calcul!

Răspunde

George C - 02-16-2017

Doamna Pora, pai apropo, hai sa clarificam cine va plateste. In spiritul transparentei civice, anticomuniste, va invit sa dati publicitatii finantatorii GDS si 22. Multumesc anticipat!

Răspunde

Vicentio B. - 02-16-2017

"LIBENTER HOMINES ID QUOD VOLUNT CREDUNT" (Cesar) @?????? (2017.02.14) & FLORIAN D. MIREA (2017.02.15). NU pot fi acuzat/banuit de afinitati format PSD. DAR: in momentul cand in dl. “SASE – semne de intrebare” formuleaza imperativ “Cum comentați totuși că la comisia senatorială condusă de senatorul Șerban Nicolae, nici un … “ esti NEVOIT sa cunosti substanta si anume Legea in speta ! Ceea ce, pare evident, NU este cazul. Rog sa ma contrazica ! In cee ace il priveste pe FLORIAN D. MIREA cu la fel de imperativa opinie “Serban Nicolae trebuie urgent destituit de la conducerea respectivei comisii senatoriale.”, DESI imi confirma afirmatia anterioara privitoare la inclinatia acestuia (ma citez): “ de a folosi verbul ‘a trebui’, evident, in ceea ce priveste pe ALTII! “, se etaleaza a fi si TOTAL STRAIN de ceea ce in fond NU ar TREBUI sa fie. In speta: chiar folosirea termenului notiunii de “destituit”, denota o CRASA – IMPROVIZATIE, deoarece termenul corect este “REVOCARE”. In mod concret, exista urmatoarea legiferare privind Comisia a carei Presedinte este Serban Nicolae (citez) : “Componenţa Comisiei se stabileste de Senat, in termenul hotarat de Biroul permanent, prin negocieri astfel încat sa se respecte configuratia politica a Senatului, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare si se aproba cu votul deschis al majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea grupurilor parlamentare. In aceleaşi conditii se aprobă si REVOCAREA si inlocuirea oricarui membru al comisiei, la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus iniţial.”. Ca atare, FLORIAN D. MIREA, cel puti din motive de minimal AUTO – respect, ar TREBUI sa se exprime clar: cum se poate realiza PRACTIC/CONCRET ceea a afirmat imperativ prin folosirea verbului “a trebui “ !

Răspunde

Andreea Pora - 02-16-2017

Puteti sa indicati cine ma plateste in afara de revista 22? Probabil ca o sa inginati dupa A3 si Dragnea ca Soros sau vreo alta forta oculta, pentru ca dupa limbajul pe care il folositi cam aceea e zona din care proveniti. Nu-i bai, doar ca va rog sa va mutati ”latratul” acolo. Macar aveti un limbaj commun.

Răspunde

Cozma ioan mangalia - 02-16-2017

stimata redactie 22 o cunosc pe dna pora de cand activa la b1 tv -timp de 2 ani slogsnul ei era : nu sunt bani de pensii si salarii . statul se imprumuta sa plateasca pensii si salarii .parca era o moara stricata! acum este antipesedista . nu-i contest afinitatile politice , dar nu sunt sincere..ea primeste bani buni pentru aceste pareri . in capitalism nu e nimic rusinos acest lucru : stapanul pe car-l slujesti te plateste! grav este ca ea sustine ca este independenta si critica pt. binele colectiv ! pai numai cei antipesedisti sunt romani ? ceilalti trebuie gazati? numai cei din piata detin adevarul ,iar ceilalti sunt prosti ? daca sunt atat de destepti ,de ce nu s-au dus la vot ,sa-si aleaga pe cine vor sa-i reprezinte? de ce madam nu te inscrii intr-un partid ,sa devii lider si sa ne aduci fericirea ? nu crezi ca latratul la luna nu mai impresioneaza? 16 febr

Răspunde

Vicentio B. - 02-16-2017

@Florian D. Mirea. Personal, NU stiu de pe ce Meridian vorbiti, dar se poate constata faptul ca aveti o anumita inclinatie: folosirea repetata a verbului " a trebui", evident, in ceea ce priveste pe ALTII! !. In acest context, va amintesc substanta "Daca vad o nedreptate si nu fac nimic s-o indrept, sunt laş." (Confucius)

Răspunde

Vicentio B. - 02-16-2017

EXPRESIS VERBIS Stimata Doamna Andreea Pora, In opinia mea, cred ca ar fi fost mai UTIL in loc de a pune semnul intrbarii la " PSD pierde. Cine câștigă?", sa scrtieti despre faptul ca, traiti intr-un STAT TOTALITAR, in care 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, adica o MINORITATE, au REUSIT, in conditiile bine cunoscute, sa aduca la PUTERE (Guvernare) un Partid, care prin PREMEDITARE induce zilnic o masiva DEZINFORMARE, deci MANIPULARE , actiunile fiind facute, coordonate, repet cu INTENTTIE, in pricipal de Liviu Dragnea, Serban Nicolae, CP Tariceanu, etc.,. Aceasta MEGA - DEZINFORMARE, de fapt PROPAGANDA prin INFORMATII FALSE, are valoare DELICTUALA stipulate in Codul Penal si anume Art. 166 Propaganda în favoarea statului totalitar: Propaganda în vederea instaurării unui stat totalitar, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Propaganda constă în răspândirea, în mod sistematic, sau în apologia unor idei, concepţii sau doctrine cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi. Art. 168/1 Comunicarea de informaţii false: Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 02-15-2017

Ar trebui o noua Alianta Civica, daca s-ar gasi liderii credibili si capabili care sa si-o asume. Problema este ca, desi protestatarii din Piata Victoriei, au maturitate civica si forta combativa, energiile lor nu se concentreaza inca intr-o noua forta politica majora. Ei sunt segmentati in grupuri, sunt atomizati, multi protesteaza doar pe cont propriu, fiindca lipseste un liant, un factor care sa puna protestul la un numitor comun, pentru a-i da forta unei bombe atomice care sa pulverizeze sistemul osificat si sclerozat actual si sa-l inlocuiasca cu ceva mai bun. Un Mesia nu va cobori din ceruri, ca sa le arate tuturor protestatarilor calea de urmat. Ei insisi trebuie sa isi dea un program, sa isi stabileasca, fie si provizoriu, niste lideri, sa se infrateasca la modul efectiv, ceea ce nu este un lucru usor, avand in vedere ca toti sunt oameni cu doxa si cel mai mare sacrificiu pe care ar trebui sa-l faca un om cu doxa ar fi renuntarea de sine, renuntarea la orgoliile personale. Toti trebuie sa isi dea seama ca nu exista nici o perspectiva si nici o sansa, daca nu se infratesc, daca nu isi asuma un program, daca nu conced sa se subordoneze unor lideri, pentru a fonda o noua miscare politica, al carei principiu de baza trebuie sa fie vechea deviza a Aliantei Civice: "Numai impreuna vom reusi". Ce program va fi conturat si ce lideri vor trebui recunoscuti, asta este marea provocare, pentru a evita, dupa succesul initial, esecul care poate urma, daca nu se va face nimic pentru a-l preveni. Toti protestatarii sunt oameni inteligenti si de valoare, dar lideri nu pot fi decat cativa, care trebuie in mod obligatoriu sa fie desemnati si acceptati de toti ceilalti, in baza unor principii si a unui program.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 02-15-2017

Serban Nicoilae trebuie urgent destituit de la conducerea respectivei comisii senatoriale.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 02-15-2017

Ar trebui o noua Alianta Civica, daca s-ar gasi liderii credibili si capabili care sa si-o asume. Problema este ca, desi protestatarii din Piata Victoriei, au maturitate civica si forta combativa, energiile lor nu se concentreaza inca intr-o noua forta politica majora. Ei sunt segmentati in grupuri, sunt atomizati, multi protesteaza doar pe cont propriu, fiindca lipseste un liant, un factor care sa puna protestul la un numitor comun, pentru a-i da forta unei bombe atomice care sa pulverizeze sistemul osificat si sclerozat actual si sa-l inlocuiasca cu ceva mai bun. Un Mesia nu va cobori din ceruri, ca sa le arate tuturor protestatarilor calea de urmat. Ei insisi trebuie sa isi dea un program, sa isi stabileasca, fie si provizoriu, niste lideri, sa se infrateasca la modul efectiv, ceea ce nu este un lucru usor, avand in vedere ca toti sunt oameni cu doxa si cel mai mare sacrificiu pe care ar trebui sa-l faca un om cu doxa ar fi renuntarea de sine, renuntarea la orgoliile personale. Toti trebuie sa isi dea seama ca nu exista nici o perspectiva si nici o sansa, daca nu se infratesc, daca nu isi asuma un program, daca nu conced sa se subordoneze unor lideri, pentru a fonda o noua miscare politica, al carei principiu de baza trebuie sa fie vechea deviza a Aliantei Civice: "Numai impreuna vom reusi". Ce program va fi conturat si ce lideri vor trebui recunoscuti, asta este marea provocare pe care protestarii din Piata Victoriei ar trebui urgent sa stabileasca, pentru a evita, dupa succesul initial, esecul care poate urma, daca nu se va face nimic pentru a-l preveni. Toti protestatarii sunt oameni inteligenti si de valoare, dar lideri nu pot fi decat cativa, care trebuie in mod obligatoriu sa fie desemnati si acceptati de toti ceilalti, in baza unor principii si a unui program.

Răspunde

BASCA - 02-15-2017

Exista ceva in natia asta care o face sa se clatine si sa se impleticeasca cand ti-e lumea mai draga,cat mai pot dura efectele unei terapii cu otrava comunista,nedigerata si neinghitita niciodata cu voia persoanei,afara de acomodacii si saraciile analfabete?

Răspunde

?????? - 02-14-2017

Cum comentați totuși că la comisia senatorială condusă de senatorul Șerban Nicolae, nici un membru al comisiei nu a solicitat supunerea la vot a participării reprezentantei Ministerului Public ,la discuțiile comisiei, lăsându-l pe senatorul Șerban Nicolae să i-a o astfel de decizie fără a avea și opinia comisiei senatoriale ?

Răspunde

victor - 02-14-2017

Nu mai incriminati USL-ismul pentru ca gresiti. Pentru liberali, Basescu a reprezentat la un moment dat marele inamic si pentru a-l infrunta, au facut pactul contra firii cu PSD. Dar toti liberalii stiau si Crin Antonescu a specificat de mai multe ori, alianta va functiona pana la inlaturarea lui Basescu iar apoi fiecare partid isi va vedea de drumul lui. Astazi PNL este atat de slab reprezentat tocmai pentru ca vechii simpatizanti au asistat neputinciosi la fagocitarea PNL de catre PD. Doar un presedinte dintre vechii si consacratii liberali mai poate resuscita acest partid. Probabil Ludovic Orban este solutia salvatoare. Parerea mea.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22