PSD pierde. Cine câștigă?

Renăscutul spirit civic canalizat acum în proteste are și el o viață proprie, un suflu, care nu se poate alimenta doar din prostiile și mizeriile pe care le va mai face PSD. Mai trebuie ceva.

Andreea Pora 14.02.2017

De același autor

 

Demonstrațiile din ultimele două săptămâni au făcut de petrecanie elefantului pe spatele că­ruia au vrut să se legene Dragnea și penalii săi, trimițându-l la cimitirul cu ticăloșii. După cum arată chiar și sondajul lui Pieleanu, băiatul de casă al PSD-ALDE, adevărata victimă e în Kiseleff. Iar killerul tot aco­lo e. Dragnea a reușit să sufoce PSD-ul cu perna or­do­nanței - apăsată, e drept, de vreo 600.000 de mâini -, par­tidul pierzând ca în po­veș­tile cu vrăjitoare rele și se­toa­se de procente nu mai puțin de 10%. Alte case de sondare spun că PSD horcăie pe la 15-18%. Nici nu mai contează, important e recordul neegalat de vreun alt lider de partid. Sigur, dacă PSD ar avea minte în cap, mai puțini penali, opor­tu­niști, baroni și clientelă avidă de contracte, l-ar pune rapid pe făraș pe Dragnea. Sa­cri­fi­carea lui Iordache e propagandă de două pa­rale, nu-i prostește nici pe manifestanți, nici partidul. Nici măcar plecarea lui Grindeanu n-ar schimba lucrurile, pentru că PSD știe că așa-zisul premier e pus acolo să-i țină de șase lui Dragnea și să dea cu pixul în locul lui. Iar Strada știe și ea că orice alt prim-ministru ar veni nu va fi decât telecomanda din mâna lui Dragnea. Deci, Dragnea e problema. Dar și che­ia succesului pentru adversari.

 

Continuarea campaniei de băgat noroi în ven­ti­latoarele care îi împroașcă pe protestatari e un bun exemplu de cum poți să alimentezi furia Străzii și s-o faci să reziste și la mi­nus 10 grade. De cum poți să tai România în două până ajungi la os. Până o să ter­mi­ne Drag­nea și acoliții de nu­mărat ar­ginții pe care îi arun­că Soros peste Piața Victoriei, s-ar pu­tea să le mai zboare vreo 10 procente. Între timp, se pare că 14 pesediști vor să scape de cătușele puse de Dragnea și să-și cau­te vii­to­rul politic în alte zări. Neclare deo­camdată.

 

Și aici ajungem la miezul problemei: pierde PSD, dar cine câștigă (în afară, desigur, de Strada însăși)? Un prim beneficiar e pre­șe­din­tele, devenit un soi de lider al opoziției non­parlamentare, doar că procentele sale de în­credere nu se transferă decât în mică măsură la partide, la PNL și USR. Era previzibil. Și atunci? Ce se va întâmpla, încotro o va apuca toată această energie a Pieței? Riscul ca ea să se risipească și să obosească e enorm. Re­născutul spirit civic canalizat acum în pro­tes­te are și el o viață proprie, un suflu, care nu se poate alimenta doar din prostiile și mi­ze­rii­le pe care le va mai face PSD. Mai trebuie ceva.

 

Acest ceva a fost în 1990, după Piaţa Uni­ver­sității, Alianța Civică, mișcare care la vremea respectivă avea sute de mii de membri și ca­re a fost redutabilă. Transformarea în partid – PAC - a omorât-o. După Colectiv, deși ma­ni­festațiile de atunci au fost departe de am­ploa­rea celor de acum, mulți analiști au teoretizat pe marginea apariției unei mișcări civice. Sau au mizat măcar că USR va reuși să ca­pi­ta­li­ze­ze energia Străzii. N-a fost nici una, nici alta. Și acum, ca și la Colectiv, mișcările nu au avut lideri, organizare sau programe (spre deo­se­bi­re de Piața Universității și apoi Alianța Civică). Colectivul a fost o mișcare antisistem, PNL era și el direct vizat, deci nu avea cum să fruc­tifice electoral protestele. Desigur, ex­pli­ca­ția nu este doar asta. Piața Victoriei 2017 este însă clar anti-PSD, deci contextul este schim­bat. Măcar teoretic liberalii s-ar fi putut adă­pa fie din revenirea în forță a președintelui Io­hannis, fie din antipesedism. Au ratat din nou. Asemenea PSD, care își face praf victoria sub co­manda lui Dragnea, și PNL își face praf vii­torul politic sub bolovanul USL-ismului pe ca­re îl poartă încă în suflet și portofel. Până și în proteste, mesajul a fost ezitant, în sub­te­ran se simțea că ordonanța era pe placul mul­tora. Raluca Turcan, cu un mesaj corect din toate punctele de vedere, dar cam atât, nu e percepută ca lider. Și nici nu va fi, are alte ca­li­tăți, dar nu asta. Amânarea congresului clari­fi­cator, care să aducă un lider puternic, po­tri­vit momentului, este de departe cea mai ma­re greșeală. Perspectivele nu sunt bune, nici măcar pentru USR, asupra căruia planează de­ja semne de întrebare privind finanțarea cam­paniei electorale, la care nu a oferit un răs­puns articulat în spațiul public. Pentru Bă­ses­cu și PMP, protestele, recredibilizarea anti­co­rupției și a lui Kövesi au picat cum nu se poa­te mai prost. Jocul la două capete e uneori grotesc de-a dreptul. Pe de o parte, încearcă să nu fie complet contra curentului și cere ple­ca­rea lui Grindeanu și a lui Dragnea, pe de alta, ți­ne isonul PSD explicând necesitatea de­zin­cri­mi­nării abuzului în serviciu și a „proastei co­mu­nicări“. De fapt, protestele l-au scos din joc pe Băsescu și pretențiile lui de lider al op­oziției.

 

Așadar, dinspre partide nicio perspectivă, pur și simplu nu există în momentul de față vreo forță capabilă să preia mesajul protestelor și să-l potențeze politic. Dacă Piața nu produce singură un lider și o mișcare care să-i dea di­recție, ce se va întâmpla? Cât și cum va mai rezista spiritul civic?

 

Mai sunt doi ani până la alegerile prezi­den­ția­le, singurele care pot, in extremis, reconfigura majoritățile parlamentare. E un noroc, pentru că prezidențialele sunt singurele alegeri unde persoana contează mai mult decât mașinăria de partid. Iar în această schemă, Iohhannis a redevenit piesa de bază. În jurul lui, ca și al Pieței Victoria, e însă gol. La PSD e Dragnea cu al său unic proiect de țară: salvarea pe­na­li­lor de pușcărie. Pe termen scurt e suficient să țină treaz spiritul civic. Să-i mulțumim. Dar pe termen lung?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22