Grindeanu îl contrazice pe Tăriceanu şi cere CE clarificări legate de implementarea MCV

E.b. | 17.02.2017

Premierul Sorin Grindeanu va trimite la Bruxelles o listă cu probleme legate de recomandările din raportul MCV, astfel încât acestea să fie clarificate. Totodată, Grindeanu a precizat că a vorbit cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, despre stadiul implementării măsurilor din MCV.

Pe aceeași temă


  
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, joi, la sediul Comisiei Europene, că își dorește ca în anul 2019 să nu mai existe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România.

 

"Eu pot să vă asigur de (...) dorința noastră de a avea viteza corectă, astfel încât următorul raport să fie unul foarte bun (...). Îmi doresc 2019 fără MCV, normal", a declarat premierul Grindeanu, la Bruxelles, în timpul unor declarații de presă comune cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, conform Agerpres.

 

Totodată, Grindeanu a precizat că a vorbit cu Timmermans despre stadiul implementării măsurilor din MCV.

 

"O să transmitem, în perioada imediat următoare, clarificările pe care dorim să le avem din recomandările de pe MCV, astfel încât să știm exact ceea ce avem de făcut și să facem (...) pașii necesari, astfel încât să îndeplinim cât se poate de transparent, de deschis, cu viteza potrivită, (...) ceea ce avem de făcut și vom transmite către Comisia Europeană în viitorul apropiat aceste clarificări pe care ni le dorim", a explicat Grindeanu.

 

Potrivit lui Frans Timmermans, Comisia Europeană va răspunde solicitării premierului Grindeanu, pentru ca Executivul român să știe ce are de făcut.

 

"Am acceptat ce a spus domnul prim-ministru, că nu totul din rapoartele MCV este foarte clar (...) M-am angajat că vom clarifica într-adevăr ce e de clarificat, pentru ca Guvernul să știe foarte clar ce are de făcut. Și sunt de opinia fermă că, dacă veți rămâne pe această foaie de parcurs, veți ajunge acolo unde dorim. Unde dorim să ajungem? Într-o situație în care lupta are atât de mult succes, încât se ajunge într-un punct ireversibil. Fără nicio legătură cu discuțiile politice, să fie clar că este o manifestare a poporului, Guvernului și Parlamentului României, că se dorește să se ajungă într-o situație de ireversibilitate și cetățenii României să fie siguri că țara lor nu mai este în pericol de corupție. Despre asta este MCV", a mai afirmat Timmermans. 

 

 

**************************

 

La sfârşitul luni ianuarie, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), partid aliat cu PSD la Guvernare, declara că va discuta cu preşedintele Camerei Liviu Dragnea, cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru a transmite CE că nu mai doresc să coopereze în cadrul "mecanismului de verificare".

 

"În concluzie, o să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pe acest subiect, şi cu premierul Grindeanu, o să îl rugăm şi pe minsitrul de Externe să facem o consultare la care le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să mai cooperăm în cadrul mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare şi care, parctic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România", a spunea  preşedintele Senatului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22