Dinozaurii contraatacă

Adversar înverșunat al modernității și deschiderii democratice, PSD este disperat să reprime orice formă de manifestare care îi scapă de sub control.

Rodica Culcer 21.02.2017

De același autor

 

După ce ne-au copleșit cu zăhărelul mă­ri­rilor de pensii, salarii și burse, dinozaurii pesediști conduși de Liviu Dragnea, dezamăgiți de protestul civic împotriva ambițiilor lor de impunitate pentru corupție și abuzuri de tot felul, au hotărât să recurgă la bâtă, cealaltă componentă a politicii lor tradiționale de „stick and carrot“ - literal, „bâtă și morcov“, echivalent cu „bi­ciul și zăhărelul“. Ne­mul­țumiți deci că zăhărelul transportului gratuit pen­tru studenți a fost folosit de aceștia pentru a se deplasa de la Cluj la București, unde au participat la protestele din Piața Victoriei, parlamentarii au decis să limiteze gratuitatea doar la călătoriile dintre centrul universitar și localitatea de baș­tină a studenților. Oare dacă s-ar fi dus la Cotroceni, să-l înjure pe președinte, s-ar mai fi pus problema acestei limitări? Inutilă întrebare, mai ales că la Cotroceni nu am văzut pe nimeni care să poată fi suspectat că ar avea vârsta sau preo­cu­pă­rile unui student. Mai grav este că amen­damentul în cauză a fost depus de fostul ministru pesedist Eugen Teodorovici îm­preună cu senatorul PNL Florin Câțu, spre rușinea lui. Rușine de care a încercat să se spele ulterior, retrăgându-și nefericitul amendament, dar care nu a făcut decât să ne amintească de deriva din PNL, hrănită probabil și de apropierea de Antena 3, post unde performează gauleiterul Mircea Badea. Acesta i-a acuzat pe studenți că „sche­lălăie după bani publici“ ca niște „mi­logi“, încheindu-și mesajul #rezistaţi fără bani publici! cu un elegant „Marș!“. Tot el a susținut fără re­zerve partitura fos­tei pere­miste Lia Olguța Vasilescu, dezlăn­țuită împotriva pă­rinților care și-au dus co­piii la demonstrație în Pia­ța Victoriei. Potrivit pre­sei, Mircea Badea, soldat fi­del, i-ar trimite pe părinții în cau­ză direct la pușcărie: „Ți-ai dus copilul la pro­test, pușcărie, așa cum mi-aș dori eu“. Doamna Va­silescu și-ar dori pro­ba­bil același lucru, deși deo­cam­dată salivează doar du­pă amenzile între 5.000-10.000 de lei pe care speră ca po­li­ția să le aplice părinților care și-au dus co­piii în Piața Victoriei. Puțin îi pasă că le­gea pe ca­re o citează penalizează de fapt utilizarea copiilor în scopul obținerii unui profit, nu participarea acestora la un eve­niment ci­vic. Într-o declarație publică des­tul de dezar­ticulată pentru un doctor în so­cio­lo­gie, d-na Vasilescu a încercat să ne con­vingă că părinții s-ar fi folosit de co­pii pentru a-și atinge un obiectiv po­li­tic, ceea ce, în viziunea ei, nici ea, nici Vic­tor Pon­ta nu ar fi făcut vreodată în cam­pania elec­to­rală, deși există destule fo­tografii care pro­bează contrariul. Urmează acum să ve­dem cât de obedientă se va dovedi Au­to­ri­tatea pentru Protecția Co­pi­lului și cum va trata plângerile anonime și pe cele ad ho­mi­nem, împotriva liderului USR Ni­cu­șor Dan, care și-a dus fetița în Pia­ța Vic­toriei.

 

Amenințările la adresa părinților care vor să-și educe copiii în spiritul democrației autentice, care presupune cetățeni au­to­nomi în gândire, nu supuși dependenți de favorurile statului, au demonstrat că PSD dis­pune în continuare de o armată de mi­litanți care pot oricând trimite o plângere penală, dacă partidul o cere. Nu va fi fost o întâmplare că o astfel de plângere a fost depusă prompt și la Poliția Locală Sector 1 împotriva proprietarului apartamentului din Piața Victoriei de unde au fost pro­iectate mesaje laser pe clădirile din zonă și pe turnul BRD. Tehnologia folosită în sprijinul unui protest civic se cuvine pe­nalizată, în optica unui partid care vrea să mențină înapoierea tehnologică și știin­țifică a țării pentru a-și proteja electoratul captiv. În același spirit, jandarmii minis­trului Carmen Dan, supusă a lui Liviu Drag­nea, au ridicat din Piața Victoriei pa­tru proprietari de drone folosite la fil­ma­rea protestelor. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns, pentru că este ridicol să trans­formi brusc dronele în avioane, doar pen­tru a-i acuza pe posesori de „pilotarea fă­ră licență a unor aeronave neînma­tri­culate“, penalizabilă cu închisoare de la trei la șase ani?

 

Bâta pesedistă are deci multiple forme de manifestare - de la amenințările repetate cu un mare miting de protest a pese­diștilor în Capitală, după modelul inter­vențiilor „IMGB / face ordine“ din 1990, la manipularea prin posturile de telev­i­ziu­ne arondate penalilor apropiați de PSD și culminând cu hărțuirea de către poliție a ce­tățenilor prea îndrăzneți, prea ima­gi­na­tivi, prea ca la oraș. Este firesc de altfel, pentru că PSD nu este doar descendentul FSN, care chema minerii la București pen­tru a „elibera“ cu bâtele Piața Univer­si­tă­ții, ci și al PCR, iar nostalgia „epocii de aur“ se manifestă pentru pesediști și într-o nostalgie a resurselor nelimitate pentru re­primarea oricărui germene de protest ce­tățenesc. Suspectez că Mecca dinozaurilor pesediști este astăzi Moscova lui Putin, un­de demonstranții sunt ridicați de poliție, iar politicienii din opoziție primesc con­dam­nări penale pe bandă rulantă sau sunt de-a dreptul asasinați. Adversar înver­șu­nat al modernității și deschiderii demo­cra­tice, PSD este disperat să reprime orice for­mă de manifestare care îi scapă de sub con­trol. Chiar dacă, spre deosebire de 1990, în 2017 opțiunile represive îi sunt li­mi­tate de apartenența la UE, coaliția PSD-ALDE nu se poate elibera de teama de jus­ti­ție a liderilor ei, domnii Dragnea și Tă­ri­cea­nu, așa că mineriada din secolul XXI va îmbrăca probabil diferite forme de atac la adresa democrației. Nu este deci mo­men­tul să ne lăsăm adormiți de cântecul de si­re­nă împăciuitor al premierului Grin­dea­nu, prelucrat intens, se pare, la Bru­xelles. Dimpotrivă, este momentul pentru a or­ga­ni­za mai eficient rezistența îm­po­triva „Im­pe­riului răului“. Așadar, #rezist, deci exist. Sau „cedez și dispar“. Ce preferați?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22