Tudorel Toader, fost judecător CCR propulsat de Tăriceanu, în cărți pentru Justiție

Dora Vulcan | 21.02.2017

Tudorel Toader, fost judecator la CCR, este numele vehiculat pentru ocuparea postului de ministru al Justiției, după ce până și Dana Gârbovan, președinta UNJR, a refuzat oferta premierului Grindeanu arătând că nu e dispusă să renunțe la cariera în magistratură pentru un post de ministru.

Pe aceeași temă

 

 

Tudorel Toader a devenit judecator la Curtea Constitutionala in 2006 in timpul guvernarii Tariceanu, fiind propus pentru aceasta functie de grupul PNL. Rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi a fost si este un apropiat al liderului ALDE, dar si al altor lideri PNL. EL a fost avocatul fostului prefect PNL de Iasi, Radu Prisecaru, condamnat la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie. In 2009, judecatorul a fost fotografiat cand a venit la o petrecere organizata de deputatul PNL Relu Fenechiu.

 

In 2012, Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care au votat pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu, desi era evident ca nu fusese realizat cvorumul de 50%.

 

Recent, Tudorel Toader a facut cateva precizari pentru Radio Romania Iasi cu privire la abuzul in serviciu, subiectul principal al controversatei ordonante de urgenta 13.

 

"Abuzul in serviciu, repet, ca infractiune nu a suferit niciun moment de intrerupere, de suspendare. El s-a aplicat si se aplica in continuare", a declarat acesta in interviul citat, in care a oferit mai multe explicatii pe subiect.

 

De asemenea, Tudorel Toader a fost unul dintre cei doi judecatori ai CCR care au facut opinie separata in cazul deciziei prin care Curtea a admis anul trecut exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului", scrie ziare.com.

 

Tudorel Toader si Maya Simona Teodoriu au apreciat atunci ca exceptia de neconstitutionalitate ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila, deoarece "nu avea legatura cu solutionarea cauzei" respective si era legata de "interpretarea si aplicarea legii, aspecte ce intra in competenta instantelor de judecata".

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la Sinteza zilei, că a avut discuţii cu mai multe persoane politice şi apolitice, printre care Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiţiei, urmând ca dialogul pe această temă să continue şi marţi, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

 

 

 "Am avut discuţii şi înainte de a merge la Bruxelles, am avut şi astăzi (luni - n.r.) cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcţie, fie că sunt foarte buni profesionişti în acest domeniu. Şi m-a interesat, dincolo de persoană, dar şi asta e foarte importantă, să văd cum văd aceşti specialişti, politici, lucrurile legate de justiţie. Să ştiţi că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Noi, până miercuri, avem şi coaliţia, şi Comitet Executiv Naţional la PSD, o să venim cu o propunere. (...) O să mai văd şi mâine, o să mă consult şi cu colegii mei şi o să vin şi cu această propunere", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3.

 

Numai că Dana Gârbovan a refuzat, între timp, oferta lui Grindeanu în favoarea carierei în magistratură.

 

 

 

Cine este Tudorel Toader

 

 

În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților judecător la CCR.

 

În declaraţia sa de avere, depusă anul trecut, Tudorel Toader deţine numeroase terenuri agricole şi forestiere în judeţul Vrancea. Cea mai mare suprafaţă este de 2,3 hectare de teren şi a fost cumpărată în 2005. Rectorul mai multe apartamente şi case în Iaşi şi Vrancea. Totodată, acesta are contractate credite de peste 80.000 de euro scadente în 2023. Veniturile declarate la mijlocul lui 2016 ajung la peste 266.500 lei anual, ca profesor la Facultatea de Drept şi peste 207.000 lei anula ca judecător al Curţii Constituţionale. Soţia lui Tudorel Toader este cadru didactic la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ şi medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi.

 

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în com. Vulturu (județul Vrancea). A urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990).

 

 

În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității "Al.I. Cuza" Iași. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. 

 

 

A fost învestit în această funcție la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care a expirat în 2016.

 

 

Penumbra lui Tudorel Toader

 

 

”Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza a fost atent cu soţia sa şi i-a aprobat acesteia o bursă de 30.000 euro din fonduri europene. În acea perioadă, Tudorel Toader era judecător la Curtea Constituţională.  Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, a fost membru al unei comisii care i-a aprobat soţiei sale o bursă postdoctorală de 1.000 euro pe lună pe o perioadă de aproape 3 ani, bani plătiţi din fonduri europene. DNA a aflat de această afacere pe când îl ancheta pe rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae”, scria în octombrie 2016 7 est.ro.

 

 

Tudorel Toader este acum rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. In universitate se discuta deja despre viitorul rector interimar, au mai declarat sursele mentionate pentru Hotnews.ro.

 

 

 

Numele său este menţionat într-un dosar înregistrat la DNA Iaşi în anul 2011, scrie  www.7est.ro.

 

 

 

Totul a ieşit la lumină în momentul în care DNA Iaşi, dar şi Agenţia Naţională de Integritate luaseră la verificat toate proiectele europene în care fusese remunerat Vasile Astărăstoae. S-a ajuns aici după extinderea cercetărilor în dosarul de corupţie care viza implementarea platformei de E-Learning prin intermediul firmei Maguay cu tehnologie Microsoft, iar verificările suplimentare au fost declanşate şi ca urmare a faptului că se constatase faptul că rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae fusese plătit în câteva proiecte de europene.

 

 

 

 

 

Unde dai şi unde crapă!

 

 

Cercetările au fost necesare deoarece se suspecta faptul că Astăstoae se afla în conflict de interese sau cel puţin in incompatibilitate, deoarece în multe dintre proiecte rectorul UMF Iaşi avea putere de decizie. Într-un astfel de proiect apare şi numele lui Tudorel Toader. Culmea, numele lui Tudorel Toader apare tot într-un context în care se suspecta un conflict de interese.

 

 

 

1000 de euro pe lună de la UE

 

 

Într-unul dintre proiectele derulate de UMF cu finanţare europeană, Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a asigurat implementarea şI, alături de soţia sa a fost unul dintre principalii beneficiari ai finanţării. Astfel, pe lângă remuneraţia pe care o putea primi în calitate de expert al proiectului, în cadrul proiectului a fost aprobată şi o bursă de 1.000 euro pe lună pentru soţia sa Elena Toader. Proiectul s-a numit „Studii post doctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate”, şi s-a derulat în perioada 1.06.2010 – 31.03.2013, fiind finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)-2007 – 2013. Valoarea totală a finanţării a fost de 13.941.974 lei, iar în cadrul acestui proiect au fost selectaţi un număr de 40 de beneficiari ai unor burse post-doctorale, care au fost selectaţi pentru o perioadă de 31 de luni. Cei 40 de „specialişti” trebuiau să provină din cel puţin 7 domenii: medicină, ştiinte economice, sociologie, filozofie, asistenţă socială, drept, teologie.

 

 

 

Tudorel Toader şi-a evaluat soţia - scrie 7est.ro

 

 

Selecţia s-a derulat în cel mai pus stil mioritic ce încurajare a nepotismului, scrie sursa citată. Printre beneficiari se numără rude ale cadrelor didactice de la UMF şi Universitatea Cuza, dar şi Elena Toader  profesor la Facultatea de Bioinginerie din cadrul UMF Iaşi. Publicăm în facsimil documentele care arată că Tudorel Toader a fost membru al comisiei de experţi care a selectat inclusiv persoanele care au beneficiat de aceste burse dar şi lista celor care au primit cei 1.000 euro lunar, listă pe care figurează şi Elena Toader. Un calcul matematic simplu arată că Elena Toader a încasat 31.000 euro cu sprijinul soţului. 

 

 

 

Tudorel Toader neagă acuzațiile

 

 

Actualul rector al Universităţii Al. I. Cuza a fost contactat de reporterii 7Est. Acesta a refuzat să facă vreo afirmaţie telefonic, însă a formulat un punct de vedere prin e-mail.

 

 

Nu am făcut parte din echipa de experţi care au evaluat proiectul temei de cercetare, proiect întocmit şi depus de către soţia mea. Experţii au făcut parte din echipe diferite, în funcţie de specificul temelor de cercetare. Indiferent de echipa din care au făcut parte, experţii au avut rolul de a evalua proiectele temelor de cercetare postdoctorală, fără să facă ierarhii, fără să participe la procesul de selecţie a candidaţilor. Nu am desfăşurat nici o activitate în legătură cu cercetarea postdoctorală desfăşurată de către soţia mea”, susţine Tudorel Toader în răspunsul trimis redacţiei 7est.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22