Grindeanu nu stie ori nu vrea sa stie ce fonduri europene au fost absorbite anul trecut

E.b. | 22.02.2017

Premierul Sorin Grindeanu a sustinut in repetate randuri in ultimele zile ca in 2016 Romania a absorbit zero fonduri europene, dar acest lucru nu este adevarat, potrivit datelor oficiale.

Pe aceeași temă

 

 

Grindeanu a facut aceasta afirmatie cu diverse ocazii, atat in declaratii publice, cat si in timpul unor emisiuni de televiziune la care a fost invitat. De exemplu, in cadrul emisiunii Realitatea Romaneasca difuzata sambata, Sorin Grindeanu a spus de 5 ori ca anul trecut, adica in mandatul lui Dacian Ciolos, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost zero.

 

Mai mult, Sorin Grindeanu s-a folosit de aceasta informatie pentru a-l ironiza pe presedintele Klaus Iohannis, care s-a aratat sceptic cu privire la bugetul pe acest an pregatit de guvernul PSD-ALDE, conform ziare.com.

 

"Daca privesc in raport cu ceea ce a fost anul trecut, cand a fost Guvernul respectiv (Guvernul Dacian Ciolos - n.red.), normal ca esti sceptic cand ai zero la fonduri europene. Oamenii ne-au votat sa facem treaba si am propus si avem un program de guvernare ambitios, avem un buget ambitios, care cuprinde o componenta extrem de importanta pe fonduri europene. Sigur, daca compari 5,2 miliarde de euro cat ne-am propus sa atragem anul acesta cu zero, probabil ca pare asa cum a spus domnul presedinte", a afirmat Sorin Grindeanu luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, conform Agerpres.

 

Platforma Factual.ro, care verifica politicile si declaratiile publice din Romania, a studiat datele oficiale existente si a constatat ca Sorin Grindeanu a dezinformat.

 

"Declaratia lui Sorin Grindeanu este falsa. Din executia bugetara aferenta anului 2016 privind sumele incasate de Romania din fonduri europene reiese ca in tara au intrat aproximativ 7 miliarde de euro", conform Factual.ro, care au verificat datele oficiale existente atat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, cat si pe site-ul Ministerului de Finante.

 


Factual.ro mai precizeaza ca sumele de mai sus "includ beneficiari publici si privati".

"Date finale privind beneficiarii publici nu exista, momentan fiind disponibile doar executii preliminate care nu sunt nici ele egale cu zero", subliniaza sursa citata.

 

 

********************

 

 

Domnul Sorin Grindeanu nu reuseste, dupa aproape doua luni de guvernare, sa iasa din logica unor afirmatii false facute de PSD in campania electorala. Cu atat mai mare este dezamagirea mea cu cat acum datele oficiale ii sunt la indemana, nu trebuie decat sa le ceara ministrilor din subordine.

Greaua mostenire in domeniul fondurilor europene nu exista, domnule Grindeanu, incercati sa guvernati transparent si sa construiti pe baza politicilor si proiectelor demarate anul trecut in loc sa aruncati fumigene usor de demontat precum 'zero fonduri europene', a scris Dacian Ciolos, pe Facebook.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22