Augustin Lazăr: Societatea civilă conștientizează tot mai mult prezența corupției

E.b. | 23.02.2017

La nivel european, coruptia a devenit un fel de ruleta, in care cei care isi incearca norocul castiga in 9 cazuri din 10, in totala impunitate. Este concluzia unui analist care a studiat (...) acest fenomen rusinos care nu trebuie tolerat in niciun mod, a spus Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, la bilantul DNA pe anul 2016.

Pe aceeași temă

  

 Lupta impotriva coruptiei este prevazuta in strategia de stat a Romaniei si in strategia de modernizare a Ministerului Public. Prin urmare, ea va ramane o prioritate ferma pentru Ministerul Public, sustine procurorul general.

 

Cititi mai jos principalele declaratii facute de Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, la bilantul DNA, conform ziare.com.

 

- Apreciez activitatea DNA din anul 2016 fiind considerabila, superior ca volum si calitate celei din anul 2015.

 

- Este foarte important sa ne redimensionam resursele in asa maniera incat sa putem sa ii facem fata. Numarul de cauze ramase nesolutionate a crescut, ramanand spre solutionare 7.500 de dosare, un stoc important. Acest lucru este datorat unei veritabile avalanse de cauze, circa 5.000 de noi dosare.

 

- DNA va trebui sa gaseasca resursele necesare solutionarii acestei cauze.

 

- In circa o treime dintre cauze, colegii nostri au reusit sa dea solutii in pana un an de cand au fost sesizate. Cauzele pe care le are DNA in lucru si pe care in mare masura le trimite in judecata sunt voluminoase, complexe, vizand persoane cu inalte functii, care beneficiaza de consiliere juridica inalt calificata, precum si de sustinere din partea unei bune parti a media.

 

- Intelegem cu totii gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA isi desfasoara activitatea, adesea sub amenintari constante.

 

- Trebuie sa remarcam aici si calitatile oficiale ale celor trimisi in judecata. Analiza activitatii DNA ne ofera si ocazia reflectarii asupra conduitelor etice ale magistratilor.

 

- In legatura cu puterea judecatoareasca, remarcam ca DNA nu a aplicat standarde diferite, cand a anchetat magistrati.

 

- Societatea civila constientizeaza tot mai mult prezenta coruptiei, atat in institutiile publice, cat si in mediul privat. Printre infractiuni, se remarca cea de abuz in serviciu, in special cand are o finalitate coruptiva.

 

- Desi DNA isi desfasoara activitatea sub presiune media, misiunea DNA de combatere a coruptiei trebuie continuata fara ezitare.

 

- Trebuie sa cunoastem foarte bine deciziile CEDO, sa fim foarte atenti la actele de urmarire penala, ca sa fie efectuate in conditiile respectarii drepturilor fundamentale.

 

- De asemenea, va trebui sa identificam resursele necesare pentru a putea instrumenta intr-un termen rezonabil si pentru a evita prescrierea unor fapte.

 

- Ne mai dorim, in 2017, ca activitatea noastra sa se focalizeze pe deontologia sistemului judiciar.

 

- Unii se gandesc sa stranga si sa faca mai severa raspunderea magistratilor, ceea ce nu mi se pare in regula, in afara de cazul in care vor sa intimideze.

 

- Un alt aspect pozitiv al DNA in 2016 este cel legat de recuperarea bunurilor. Statul roman are de confiscat suma de circa 200 de milioane de euro. A fost recuperata o suma de 5 milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22