Înfrângerea lui Orban: Budapesta își retrage candidatura pentru Olimpiada din 2024

Dora Vulcan | 23.02.2017

Guvernul maghiar si Primaria din Budapesta au renuntat sa mai candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, un obiectiv simbolic major pentru premierul autoritar Viktor Orban, anunta Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Încă o victorie a tinerilor născuți după 1989 împotriva liderilor cu apucături autoritariste. De astă dată, în Ungaria. Un tânăr avocat, Andras Fekete-Gyor, l-a obligat pe Orban să retragă candidatura Ungariei în organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 - obiectiv cu valoare de simbol pentru Orban. Fekete Gyor și mișcarea sa, Momentum, au reușit să strângă în nici o lună aproape un sfert de milion de semnături pentru organizarea unui referendum privind oportunitatea organizării JO de către Ungaria. Orban a retras candidatura fără să mai aștepte organizarea referendumului. Fekete Gyor, născut în 1989, anul Revoluției anticomuniste, spune că revoluția anticomunistă nu s-a încheiat în Ungaria câtă vreme ea e o condusă de un lider cu apucături autoritariste.

 

 

 

Anuntul surprinzator vine dupa succesul urias al unei noi miscari civile, Momentum, formata din tineri (foto - Reuters), care a strans un sfert de milion de semnaturi intr-o luna impotriva organizarii JO, transmite Reuters.

 

 

 

Momentum (foto Reuters)

 

 

 

 

Momentum, organizatie a societatii civile, e condusa de avocatul Andras Fekete-Gyor (foto - 24.hu), nascut in 1989, anul in care Ungaria a scapat de comunism. Liderul miscarii spune ca revolutia anti-comunista nu s-a incheiat, pentru ca Ungaria e condusa de Viktor Orban, un lider cu instincte autoritare.

 

 

 

Andras Fekete-Gyor (foto 24.hu)

 

 

 

Momentum a colectat 226.000 de semnaturi pentru organizarea unui referendum in Budapesta, referendum in care locuitorii sa spuna daca sunt de acord sau nu cu organizarea Jocurilor Olimpice - un proiect extrem de costisitor, care ar fi putut secatui bugetul capitalei maghiare. Momentum a sesizat perfect ca obictivul simbolic al lui Orban si FIDESC nu este impartasit de cetatenii de rand si a lansat o campanie-fulger, care a speriat practic paartidul de guvernamant, scrie Reuters.

 

 

 

Liderul Momentum a declarat aseara ca Orban si FIDESZ au dat dovada de "lasitate" cand au retras candidatura Budapestei, fara a astepta rezultatul referendumului.

 

 

 

Reuters mai scrie ca, desi Momentum nu e inregistrat ca partid politic, succesul din aceasta campanie si faptul ca e formata din tineri fara pete si fara controverse ar putea transforma miscarea civila intr-o forta politica de temut atat pentru liderul autoritar Viktor Orban, cat si pentru opozita politica, extrem de slaba in acest moment.

 

 

 

De la venirea la putere in 2010, Orban a reusit practic sa captureze statul maghiar, conducand cu mana de fier institutiile, pe care le-a subordonat intereselor de partid. El foloseste o ideologie anti-europeana si anti-occidentala tot mai pronuntata, fiind in paralel un aliat al Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22