Moscovici asteapta anunturi credibile din Romania, care va depasi tinta de deficit bugetar

E.b. | 24.02.2017

Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri economice si Financiare, a declarat, la Bruxelles, ca previziunile de iarna ale Comisiei Europene indica faptul ca Romania va rata tinta de deficit bugetat atat in acest an, cat si in 2018. "Am trimis o scrisoare autoritatilor romane pentru a sublinia riscul de depasire a pragului de deficit in acest an si anul viitor", a spus Moscovici

Pe aceeași temă

 

 

 

El a precizat ca asteapta din partea Guvernului de la Bucuresti "anunturi credibile" legate de "masurile necesare pentru a asigura incadrarea in pactul" de stabilitate bugetara.

 

"Va informez ca am trimis o scrisoare autoritatilor romane pentru a sublinia riscul de depasire a pragului de deficit in acest an si anul viitor", a spus Moscovici, intr-o conferinta comuna de presa cu Valdis Dombrovskis, vicepresedinte CE pentru euro si dialog social. Conferinta a fost prilejuita de Semestru european - pachetul de iarna privind progresele realizate de statele membre in domeniile social si economic.

 

Potrivit lui Moscovici a precizat ca estimarile de iarna ale Comisiei indica un deficit de 3,6 % din PIB in acest an si, daca se mentin actualele politici, de 3,9% din PIB in 2018, conform HotNews.ro.

 

Aceste dezvoltari provin dintr-o serie de reduceri de taxe combinate cu majorari de salarii si pensii, a subliniat Pierre Moscovici.

 

"Am indemnat autoritatile (romane) sa anunte in mod credibil, in timp util inainte de estimarea de primavara, masuri necesare pentru a asigura incadrarea in pactul bugetar", a afirmat Moscovici.

 

De notat ca aceste declaratii ferme vin dupa ce ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a fost la Bruxelles la inceputul acestei saptamani unde a discutat exact cu Valdis Dombrovskis si cu Pierre Moscovici despre evolutiile macroeconomice ale Romaniei si bugetul pentru 2017.

 

Reamintim ca premierul Grindeanu a promis in mai multe randuri ca deficitul bugetar va fi mentinut la nivelul de 3% sau sub aceasta cifra in 2016.

 

****************

 

România va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe și a majorării cheltuielilor publice, se arată în ultimul raport de țară al Comisiei Europeane.
 
 
Raportul, care a fost publicat miercuri, mai arata ca deficitul structural va urca la circa 4% din PIB si ca politica fiscală a României a devenit pro-ciclică în 2016, procesul de consolidare fiind inversat, ceea ce va duce la creșterea deficitului bugetar.

 

Totodata, nivelul de saracie al romanilor este in scadere, dar inegalitatea veniturilor ramane cea mai mare din Uniunea Europeana. Asta in conditiile in care cei mai bogati 20% dintre romani castiga de opt ori mai mult decat cei mai saraci 20%, cel mai mare raport din UE, potrivit raportului de tara publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22