Europarlamentar: Inacceptabil sa-l asociezi pe Iohannis cu nazismul, prin minciuni

E.b. | 24.02.2017

Eurodeputatul german Markus Ferber s-a aratat dezamagit dupa vizita sa in Romania si a condamnat atacurile impotriva minoritatii germane si presedintelui Klaus Iohannis. Este inevitabila continuarea Mecanismului de Cooperare si Verificare impus Romaniei in urma cu 10 ani, a mai subliniat Ferber.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Markus Ferber​ exclude aderarea Romaniei la spatiul Schengen din cauza marilor deficite inregistrate in combaterea coruptiei.

 

 

"Sunt extrem de dezamagit ca, la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, nu s-au facut progrese in combaterea coruptiei si in eforturile de creare a unei justitii independente" - astfel a rezumat Markus Ferber, care e si vicepresedinte al Fundatiei Hanns Seidel, rezultatele convorbirilor purtate la Bucuresti cu politicieni si reprezentanti ai societatii civile, conform ziare.com.

 

Tocmai ultimele tentative ale Guvernului condus de Sorin Grindeanu de a stopa urmarirea in justitiei a numeroase cazuri de coruptie arata lipsa vointei de a rezolva problemele existente.

 

De aceea este inevitabila continuarea Mecanismului de Cooperare si Verificare impus Romaniei in urma cu 10 ani, a subliniat Ferber. "Nici integrarea Romaniei in spatiul Schengen nu intra in discutie din cauza marilor deficite constatate la autoritatile de urmarire judiciara", a spus europarlamentarul.

 

  

Eurodeputatul german a condamnat in termenii cei mai duri atacurile la adresa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si impotriva minoritatii germane.

 

"Este inacceptabil sa-i asociezi prin minciuni si calomnii pe presedintele tarii si pe minoritatea germana cu nazismul. Astept o distantare clara a Guvernului Romaniei de aceste calomnii", a insistat Ferber.

 

Nici investitorii germani din Romania nu au scapat de defaimari in ultimele saptamani. "Firmele bavareze sunt cei mai mari investitori din Romania, generand mii de locuri de munca. Este inacceptabil ca angajamentul lor sa fie patat de asemenea minciuni defaimatoare", a aratat el.

 

Ferber l-a aparat in continuare pe presedintele Iohannis, dupa ce Guvernul l-ar fi acuzat ca nu a facut nimic pentru romanii afectati de Brexit.

 

"Putem asigura drepturile angajatilor europeni din Marea Britanie doar printr-o prestatie comuna la nivel european. Abordari nationale, de genul celor dorite de Guvernul Romaniei de la presedinte, ingreuneaza impunerea intereselor europene comune in raporturile cu guvernul britanic. "Iohannis actioneaza inteligent si in interesul compatriotilor sai la nivel european, demers in care guvernul ar trebui sa-l sprijine", a aratat Ferber.

 

Ferber s-a aratat bucuros de demonstratiile societatii civile la adresa actualului Guvern.

 

"De 10 ani tot spun ca reformele necesare nu trebuie facute de dragul institutiilor europene, ci spre binele propriilor cetateni. Oamenii din Romania au inteles acest lucru si protesteaza in strada pentru asta. Acum este sarcina responsabililor politici din Romania de a implementa cererile poporului", a precizat Ferber.

 

 

*******************

 

Legat de minciunile la care se referea Markus Ferber​, un bun exemplu il da Brindusa Armanca in aricolului Cazul Fabritius. B1 TV concurează RTV, publicat in Revista 22.

 

"Un caz recent arată că difuzarea de știri false are în fundal politica păr­ti­ni­toare a publicației sau a ca­na­lului TV, iar nu o simplă eroa­re sau ne­glijență", scria Armanca.

 

 

Mai jos, un fragment din articol.

 

 

Telespectatorilor ca­re încă frec­ventează te­le­vi­ziu­nile de știri nu le scapă schim­barea de ton și subiecte a pos­tului B1 TV, tot mai ase­mă­nător cu RTV și Antena 3 în proferarea de opinii și in­for­ma­ții du­bi­oase. Ediția din 15 fe­bruarie 2017 a emisiunii Do­sar de politician anun­ța pe burtiere Tun imo­biliar și FDGR a lu­at 88.000 de imobile„Și acum dezvăluirea se­rii... Fiți foarte atenți ce va continua“, anun­ța cu suspans reali­za­torul Mănăstire, sti­mu­lându-l pe invitat, Radu Golban, unul dintre co­rifeii Antenei 3„Cine era șeful acestui Grup Etnic German în pe­ri­oada interbelică, acești vajnici amici ai lui Hit­ler?“, continuă în­tre­ba­rea. Mereu dispus să vină cu „bombe“ răsu­fla­te din spațiul ger­man, Golban răspunde fără să respire: „Bu­ni­cul domnului Fabritius“.

 

E vor­ba de Bernd Fa­britius, originar din Sibiu, membru al Bun­des­ta­gului din 2013, fost președinte al Asociației Sașilor Transilvăneni. De aici încolo, începe să curgă manipularea, bazată pe un fals: „bu­ni­cul“ Fritz Fabritius, fondator al Gru­pului Etnic German și arătat cu degetul de Gol­ban și Mă­năs­tire ca fiind cel care „a bătut pal­ma cu Bi­serica Catolică și Evanghelică pen­tru trans­ferul proprietăților în patrimoniul Gru­pului“ nu este bunicul lui Bernd Fabritius. Con­si­de­ra­te „insulte grave“, afirmațiile din emi­siune „sunt false și lipsite de orice temei“, a de­cla­rat pentru Deutsche Welle parla­me­n­ta­rul Fa­britius, vicepreședintele Comisiei pentru afa­­ceri juridice și drepturile omului a Adunării Par­lamentare a Consiliului Europei (APCE), du­pă ce prima sa reacție pe Facebok a fost „nu am nicio rudă, nici bunic, nici străbunic cu prenumele de Fritz. Numele bunicului meu este Ion/Iohann Fabritius. Nu am nicio le­gă­tu­ră cu Fritz Fabritius născut în 1883 și decedat în 1957 (cf. Wikipedia) prezentat ca bunic al meu. Nu voi îngădui o asemenea calomnie pu­blică. Mă voi plânge presei din România și CNA să ia măsuri legale“.

 

Verificarea era sim­plă, pentru orice jurnalist cu minimă expe­ri­ență: o întrebare adresată lui Fabritius, ve­ri­fi­ca­rea în arhive (inclusiv Arhivele Statului dau cota UD: Bv-F-00001-46-PA-12 pentru Fritz Fabritius), verificare în istoricul Grupul Etnic German, ușor de găsit în germană și română etc. Surse există, nu era un mister de ne­dez­legat. Ce a determinat recircularea la B1 TV a unor detractări dezmințite cu ceva ani îna­in­te, după ce au fost publicate pe site-uri sus­pecte, demne de a fi filtrate, ca justițiarul.ro, sau pe bloguri cunoscute pentru opinii discri­mi­­natoare ca octavpelinblog sau blogul lui Ion Coja, fost politician al Vetrei Românești de tris­tă amintire? O spune încă de la început in­vi­tatul care îl deconspiră pe Bernd Fabritius ca apropiat al președintelui Iohannis care ar fi re­trocedat Forumului Democratic German 88.000 de imobile.

 

Altăinformație falsă: erau doar 11 imobile, retrocedate conform legii. Nici aici nu s-a făcut vreo verificare. În plus, ca voce critică a guvernului actual, Fabritius tre­buia executat, conform politicii postului. „Cri­tica mea rămâne justificată. Protecția po­li­ticienilor corupți și condamnați penal nu co­respunde principiilor statului de drept și nu poa­te fi nici în interesul românilor, nici al ce­lor­lalți europeni“, le răspunde detractorilor par­lamentarul german, raportor al APCE pen­tru res­pec­tarea statului de drept în țările din Europa de Est. Între timp, înregistrarea emi­siunii a dispărut de pe site-ul B1 TV.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22