De ce se va întoarce împotriva sa războiul lui Donald Trump cu presa

Dora Vulcan | 26.02.2017

Decizia șocantă a Casei Albe, anunțată prin secretarul de presă Sean Spicer, de a interzice accesul jurnaliștilor de la CNN, The New York Times, BuzzFeed, Politico, Los Angeles Times la întâlnirea informală cu presa de vineri, ca reacție la criticile presei față de lăudăroșenia și bravada sa, arată că administrația Trump se află sub asediu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Observația aparține lui Errol Louis, gazda "Inside City Hall," un show de noapte difuzat de NY1, în editorialul său de duminică publicat pe pagina CNN.

 

 

 

Trump a anunțat inclusiv că nu va participa la Dineul Corespondentilor de la Casa Alba, eveniment care, an de an, aduna sute de celebritati, politicieni si jurnalisti de seama.

 

 

In contextul in care Donald Trump a facut multe afirmatii publice false sau inselatoare, in ciuda evidentelor conflicte de interese si a legaturilor dubioase cu Rusia, Casa Alba a decis sa lanseze un atac total impotriva institutiilor de presa care au relatat in mod credibil despre greselile si slabiciunile Administratiei Prezidentiale.

 

 

Ar trebui sa ne asteptam ca presa sa se alieze si sa lupte pentru dreptul publicului de a fi informat si sa scrie despre guvernare fara sa se teama de represalii din partea oficialilor, sustine Louis. Deja, Associated Press si Time s-au retras de la informarea prezidentiala cand a devenit clar ca Trump incearca sa pedepseasca institutiile de presa care il deranjeaza.

 

 

Acest gest aduce aminte de un incident din 2009, cand Administratia Obama a incercat sa ingradeasca accesul Fox News la un interviu cu un oficial proaspat numit la Casa Alba, Kenneth Feinberg. A venit o replica prompta de la sefii ABC, CBS, CNN si NBC, care au spus ca vor renunta si ei la interviurile planificare cu Feinberg daca nu este inclus si Fox News. Asa ca, probabil, solidaritatea profesionala intre jurnalisti isi va spune si acum cuvantul. Dacă Obama și-a înțeles greșeala, nu este de asteptat ca atacurile lui Trump la adresa presei sa se opreasca in curand, dupa cum a sugerat chiar el la o conferinta de vineri.

 

 

"Vreau sa stiti cu totii ca luptam impotriva stirilor false. (Jurnalistii - n.red.) au obligatia profesionala, ca membri ai presei, sa fie onesti. Insa, dupa cum s-a vazut in timpul intregii campanii, chiar si acum, stirile false nu spun adevarul", a declarat Donald Trump.

 

 

Este o varianta mai putin dura la calificativul "gunoi” cu care a gratulat presa în timpul campaniei sale prezidentiale.

 

 

Nici consilierul republicanului, Steve Bannon, nu a fost mai elegant. "Presei ar trebui sa ii fie rusine, sa taca din gura o perioada si doar sa asculte. Presa are integritate zero, inteligenta zero si nu depune niciun fel de efort", declara el recent pentru The Times.

 

 

Dupa cum stie orice reporter experimentat, acest tip de discurs, cu insulte inutile, este sunetul scos de politicieni atunci cand adevarul ii face sa se simta incoltiti si inconfortabil. Acest sunet, de fapt, este un semnal ca jurnalistii trebuie sa riposteze. Si asa se va si intampla, noteaza Errol Louis. In Administratia Trump exista prea multe conflicte de interese financiare ca sa fie ignorate, iar eforturile Casei Albe de a ingradi libertatea jurnalistilor sa relateze despre implicarea Rusiei in alegeri este un motiv de a lua atitudine.

 

 

Casa Alba in mandatul lui Trump reprezinta un colos de subiecte pentru jurnalistii de investigatii, datorita faptului ca presedintele inventeaza aproape zilnic tot felul de lucruri si posteaza pe Twitter informatii false. Institutiile de presa au obligatia sa atraga atentia publicului atunci cand Trump spune minciuni, iar aici incepe conflictul. 

 

 

Minciunile halucinante ale lui Trump

 

 

  • Trump a spus ca si-a pierdut sute de prieteni in atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, jurnalistul Mike Daly l-a rugat sa numeasca unul singur, insa nu a primit un raspuns nici pana in ziua de astazi.

 

  • Trump a mai sustinut ca in acea zi tragica a vazut mii de musulmani sarbatorind pe strada, insa si acest lucru s-a dovedit a fi fals.

 

  • Presedintele a mai spus ca serviciile de informatii habar nu au cine s-a aflat in spatele atacurilor informatice din timpul campaniei prezidentiale, intr-un moment in care acestea stiau foarte bine ca Rusia a fost de vina.

 

  • Asa-zisul atac terorist din Suedia etc

 

 

Personalul de la Casa Alba, prea laș sa il dezvete pe Trump de obiceiul de a inventa lucruri, este ocupat sa lamureasca afirmatiile confuze ale presedintelui si sa porneasca lupte de necastigat cu organizatiile de presa. 

 

 

Este o munca ce nu poate da rezultate, dar care le va oferi jurnalistilor nenumarate ocazii de a spune o poveste veche intr-o varianta moderna. Va fi ca in "Hainele cele noi ale imparatului" cand, mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor afla adevarul, conchide Louis.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22