Tariceanu, satisfacut de hotararea CCR legata de OUG 13: DNA a facut un abuz de putere

E.b. | 28.02.2017

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, si-a exprimat satisfactia cu privire la decizia CCR legata de existenta unui conflict constitutional intre Directia Nationala Anticoruptie si Guvern in cazul controversatei OUG13 si a acuzat DNA ca comis un "abuz de putere" in momentul in care a deschis dosarul.

Pe aceeași temă

 

 

 

Tariceanu este cel care a sesizat Curtea Constitutionala dupa ce DNA a decis sa cerceteze felul in care a fost initiata si adoptata OUG13, sustinand ca procurorii anticoruptie si-au incalcat atributiile cu care au fost investiti de lege.

 

Presedintele Senatului a comentat decizia de azi a Curtii spunand ca aceasta a constatat "o incalcare grava a principiului puterilor in stat" si ca "DNA si-a arogat atributii pe care nu le are din punct de vedere constitutional"., conform ziare.com.

 

Tariceanu a comentat si anuntul facut luni de DNA, potrivit caruia a fost clasata o parte din dosar, iar cealalta a fost declinata catre Parchetul General.

 

"Am observat o miscare tactica menita sa inlature probabil rusinea care putea sa planeze asupra DNA ca urmare a unei decizii a CCR: au decis clasarea unei parti din dosar si trimiterea la PG. Probabil au intuit ca vor pierde in fata CCR si au intreprins aceasta miscare. Lucrurile nu sunt mai putin grave pentru ca DNA a clasat o parte din dosar. Acest conflict a fost si ramane in continuare sa fie solutionat pentru viitor", a comentat Calin Popescu Tariceanu.

 

 

Tariceanu a sustinut ca ancheta DNA in cazul Ordonantei 13 a reprezentat "o premiera in lumea democratica si in democratile parlamentare, o premiera nedorita".

 

"Decizia CCR vine sa aduca lucrurile in normalitate. Sigur ca ma bucur, dar e nefiresc sa ma bucur de normalitate (...) Interventiile mele repetate se dovedesc ca au fost corecte. Cei care au facut referiri la mine ca nu doresc ca in Romania sa functioneze justitia, ca doresc slabirea justitiei, ca am un discurs anti-justitie, acest lucru se dovedeste cu totul fals.

 

Ceea ce a facut DNA poate fi calificat ca un abuz de putere (...) Abuzul de putere inseamna coruptia puterii, paradoxul este ca institutia chemata sa combata coruptia sufera de coruptia puterii lipsita de orice control democratic. E regretabil (...)

 

Curtea a spus foarte clar ca pentru deciziile guvernului singurul in masura sa se pronunte este electoratul si nu instrumentele de politica penala pe care le aplica Parchetul, in speta DNA.

 

DNA nu doreste sa respecte ordinea constitutionala si incearca sa se impuna ca o putere in stat", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.

 

 

 

********************

 

 

Intr-un comunicat remis presei dupa ce a fost anuntata decizia CCR, Parchetul General a anuntat ca "Motivarea Curtii Constitutionale va fi determinanta pentru viitorul curs al anchetei" in cauza cunoscuta generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonantei 13".

 

In acest dosar inregistrat luni pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt cercetate infractiuni de favorizarea faptuitorului, prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri si fals intelectual.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22