Conturile lui Daniel Constantin, ministrul Mediului, blocate pentru datoria la Voiculescu

Dora Vulcan | 02.03.2017

Conturile lui Daniel Constantin, ministrul Mediului, sunt poprite, au confirmat joi, pentru Mediafax, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

„Conturile sunt poprite, în vederea derulării anchetei în dosarul respectiv, dar nu vă putem comunica sumele aflate sub sechestru”, au precizat reprezentanţii ANAF, transmite Mediafax.

 

 

 

Demersul ANAF a fost făcut pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru prejudicierea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). 

 

 

 

 

În perioada 2007-2008, Daniel Constantin a luat de la Dan Voiculescu 295.000 de euro. Mai exact, în 2007, a împrumutat suma de 100.000 de euro, cu scadenţă în 2016, iar în 2008 - suma de 195.000 de euro, cu scadenţă în 2017.

 

 

 

În declaraţia de avere, Daniel Constantin a precizat că a luat cu împrumut, de la Dan Voiculescu, 295.000 de euro în două tranşe, sume care urmau să fie rambursate etapizat.

 

 

 

Totul a început în 2007-2008, atunci când Daniel Constantin a împrumutat de la Dan Voiculescu 295.000 de euro. Mai exact, în 2007, a împrumutat suma de 100.000 de euro, cu scadenţă în 2016, iar în 2008, suma de 195.000 de euro, cu scadenţă în 2017.

 

 

Pe 8 august 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi plata prejudiciului de aproape 60 de milioane de euro.

 

 

Între timp, ANAF-ul a vândut mai multe imobile, aflate în proprietatea familiei Voiculescu.  Iar anul acesta, pe 27 februarie 2017, Fiscul a deschis un proces la Buftea, având ca obiect „validare poprire menţinere poprire”, în care Dan Voiculescu are calitatea de „debitor”, dar Daniel Constantin pe cea de „Terţ poprit”.

 

 

 

Cum a ajuns Daniel Constantin dator la Dan Voiculescu

 

În 2012, Daniel Constantin a povestit pe blog cum a ajuns să împrumute bani de la Dan Voiculescu, informează Adevărul.ro. El a arătat că a început colaborarea cu Dan Voiculescu în 2006 când a primit propunerea să fie director al unei companii de consultanţă pentru absorbţia de fonduri europene.

 

Daniel Constantin avea o experienţă de trei ani pe postul consilier pe probleme de integrare europeană în Ministerul Agriculturii. El mărturiseşte că a decis să treacă în mediul privat pentru a câştigă mai mulţi bani că să îşi întreţină familia.

 

 "Aşa a început colaborarea cu domnul Dan Voiculescu. Am preluat conducerea unei societăţi comerciale care nu avea niciun angajat şi pe care am lăsat-o, după ani de activitate, cu peste 25 de angajaţi şi cu un portofoliu important de proiecte aprobate de autoritatea de management. În anul 2007, am vândut apartamentul din Crângaşi şi am dorit să contractez un credit care să-mi permită să construiesc o casă pentru cei doi copii. Acesta este momentul despre care s-a scris insistent în ultmele zile, fără să mă întrebe nimeni care este adevărul. Aveam deja o mare parte din acte depuse la banca pentru a contracta acel credit, mă pregăteam chiar să le semnez, când domnul Voiculescu, aflând despre intenţia mea, mi-a propus să-mi împrumute dansul suma necesară pentru construcţia casei pe care o aveam deja proiectată. Vreau să precizez foarte clar, că în acel moment, eram directorul general al acelei societăţi comerciale şi aveam un venit foarte bun. Nu intenţionăm să intensific activitatea politică sau să mă întorc în administatia publică. Am considerat că gestul domnului Voiculescu era o dovadă de încredere, o recunoastre a faptului că am realizat performanţe importante în activitatea mea curentă. De altfel, mi-am dorit că împrumutul menţionat anterior să fie public, tocmai pentru că nu am nimic de ascuns la mijloc. Contractul de împrumut expiră în anul 2016-2017 putând fi prelungit oricând după această dată, precum poate fi rambursat în rate egale sau în orice altă formă în funcţie de posibilităţi", explică ministrul.     ⁠⁠

 

 

Cearta cu Voiculescu

 

 

 În timpul procesului din dosarul ICA, relaţiile dintre Daniel Constantin şi Dan Voiculescu s–au răcit. După condamnarea mogului, Constantin a  explicat într-un interviu, în martie 2015, de unde a început totul. El a explicat că totul a început după ce a refuzat să se implice în dosarul lui Voiculescu, în calitate de ministru al Agriculturii.

 

Din acel moment s-a dat ordinul ca la Antena 3 să înceapă linşajul împotriva sa.

 

 

Am avut discuţia vis-a-vis despre ceea ce se întâmplă în acel dosar, n-aş spune provocată de domnia sa, ci am simţit nevoia să spun că nu voi interveni niciodată în acel dosar. Am avut senzaţia că dânsul a înţeles, chiar dacă alţi membri ai familiei sale probabil că nu au înţeles, de aceea, până în momentul în care s-a întâmplat condamnarea din august 2014, nu am avut niciun fel de conflict. Sigur că după aceea condamnare am avut semnale că există o supărare şi că va începe un atac, la un moment dat. Imediat după 16 noiembrie, când au început atacurile, atacurile pentru schimbarea mea de la conducerea PC. Cred că acolo (la Antena 3 n.r.), la un post de televiziune patronat de domnul Voiculescu sau de familia domniei sale, evident o persoană din conducerea acelei trust a pornit, la un moment dat, o campanie de presă, cu care n-am nicio problemă, dar este evident când se pun titluri de genul ”Daniel Constantin a băgat 12 oameni nevinovaţi în puşcărie”, a mai declarat Constantin.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22