Economistul BNR, despre Europa cu doua viteze: Atitudinea ar trebui sa fie de incurajare

E.b. | 03.03.2017

"Opinia mea este ca scenariul acesta, al Europei cu doua viteze - al treilea din cele cinci evocate de Claude Juncker - nu inchide usile niciunei tari terte", a spus Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale.

Pe aceeași temă

  

 

"Acest lucru nu pare sa se fi inteles foarte bine in Romania. Depinde asadar numai de eforturile si demersurile depuse de aceste tari terte de a intra in nucleul dur. Si cand ma refer la nucleul dur, nu discut doar despre Eurozona, ci si despre spatiul Schengen.  In mod normal, atitudinea noastra ar trebui sa fie de incurajare, nu de descurajare", sustine Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, conform HotNews.ro.

 

Lazea a precizat ca pozitia sa este una personala, care nu angajeaza in vreun fel institutia pe care o reprezinta.

 

"Sa nu uitam ca decizia este una politica. Problema e complicata de faptul ca pentru eventuala aderare a la zona euro trebuie ca toata lumea trebuie sa-si faca temele. Si subliniez:toata lumea! Nu este doar o decizie, cum inca se mai crede la noi, care apartine doar Bancii Nationale, care tipareste niste bancnote...Toate sectoarele economiei trebuie sa se aduca pe sine la parametrii competitivi si comparabili europeni. Ceea ce sigur, cu ne pot face de azi pe maine. Noi  indeplinim foarte putine dintre criteriile reale de aderare: nivelul PIB/capita, structura economiei, gradul de deschidere, ca sa nu mai vorbesc despre disparitatile regionale, energointensivitatea eoconomiei. Dar ideea este sa ne ambitionam si sa ne facem temele cu totii",  a mai spus Lazea.

 

Disputa legata de o Europa cu doua viteze s-a intensificat in ultimele saptamani in special din cauza unei rezolutii aprobata de Parlementul European, care ar fi urmat sa contureze diferentieri intre statele din zona euro si cele din afara acestei zone.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22