Departamentul de Stat al SUA: Corupţia, practică răspândită în sectorul public din România

E.b. | 04.03.2017

Departamentul de Stat al SUA trage un semnal de alarmă pentru România în raportul anual cu privire la respectarea drepturilor omului în lume în 2016. Americanii spun că principalele probleme pe care le are ţara noastră sunt corupţia şi discriminarea romilor, inclusiv tratamentele aplicate acestora de poliţie şi jandarmi.

Pe aceeași temă

 

 

 

Raportul mai vorbeşte despre condiţiile din închisori, dar şi despre politizarea excesivă a presei româneşti.

 

Problema majoră a României, semnalată și în Raportul Departamentului de Stat, rămâne corupţia, în pofida progreselor înregistrate. „Coruptia rămâne o practică răspândită în sectorul public. Legile nu sunt implementate întotdeauna eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, se dedau în unele cazuri la practici corupte, fără a fi pedepsiţi. Imunitatea judiciară deţinută de foştii şi actualii miniştri, care sunt şi membri ai Parlamentului, a blocat, în unele cazuri, anchetele. Conflictele de interese, nerespectarea standardelor de comportament etic şi lipsa generală de probitate a celor din funcţii publice rămân problematice”, se arată în raport.

 

”Verdictele în cazurile de corupție au fost adesea inconsistente, cu sentințe care variază pe scară largă pentru infracțiuni similare. Punerea în aplicare a sentintelora intirziat adsea in mare parte din cauza unor probleme procedurale și administrative, în special în ceea ce privește confiscarea averilor.

Conflictele de interese, lipsa de respect pentru standardele de conduită etică în funcții publice au rămas probleme importante la nivelul guvernului. Corupția este larg răspândită în domeniul achizițiilor publice. Mita a fost comună în sectorul public, în special în domeniul sănătății”.

 

„Discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră”, mai arată documentul, care spune că „discriminarea sistematică în societate afectează accesul romilor la educaţie, condiţii de locuit şi îngrijiri medicale adecvate, precum şi la locuri de muncă”.

 

În ceea ce priveşte închisorile, documentul subliniază condiţiile de detenţie deficitare şi supraaglomerarea. „Condiţiile de detenţie rămân dificile şi nu îndeplinesc standardele internaţionale. Sistemul judiciar nu are suficient personal, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona eficient”, consideră Departamentu de stat.

 

 

 

"Ştirile şi tonul editorial reflectă vederile patronilor"

 

 

 

Un spaţiu amplu este rezervat şi situaţiei presei. „Deşi există presă independentă şi aceasta exprimă o varietate de vederi fără restricţii făţişe, politicieni şi persoane care au legătură cu politicieni şi grupuri politice fie deţin, fie controlează indirect numeroase instituţii de presă la nivel naţional sau local. Ştirile şi tonul editorial al acestor instituţii reflectă adesea vederile patronilor lor”, arată Departamentul de Stat american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22