Ce va reține istoria din evenimentele actuale?

Petru Tomegea | 07.03.2017

Pe aceeași temă

Privind perioada noastră antebelică, nu se poate să nu observăm un acut simț al istoriei pe care  l-au avut personalitățile marcante de la revoluția pașoptistă până la Marea Unire. Simțul acesta acut al istoriei coincide cu perioada „de aur“ a României – marii bărbați de stat au vrut să marcheze istoria neamului lor.

 

Ce s-a întâmplat după Reîntregire? Încet-încet, simțul istoriei i-a părăsit pe politicieni, făcând loc unui alt simț, acela al imediatului, al clipei, dublat de un egoism-individualism în creștere, concomitent cu pierderea idealurilor mărețe și nobile, cu micșorarea până la caricatură a mizelor și a reușitelor naționale. Este perioada când interesul național al cetățenilor n-a mai coincis cu acela al conducătorilor politici, fie rege, fie guverne. Nu se putea ca bolșevicii și URSS să nu speculeze momentul.

 

Să nu vă închipuiți că, dacă ne-au lipsit evenimente înălțătoare, istoricii n-au avut ce reține: transformarea graduală a poporului român în populație ușor de manipulat, pierderea unei bune părți din teritoriul național și a tezaurului, deportarea evreilor și a țiganilor, aroganța și abuzurile Gărzii de Fier, tribulațiile veros-amoroase ale lui Carol al II-lea, asasinate politice, instabilitatea politicii noastre interne, sărăcirea și bolile populației, concomitent cu îmbogățirea protipendadei, izolarea internațională...

 

Dar să nu credeți că n-am avut și personalități ale căror statui le venerăm, Iorga, Titulescu, Maniu..., însă numărul politicienilor lipsiți de forță și de chemare pentru patria lor a fost copleșitor. Războiul gestionat amatoristic și homo sovieticus au pus capăt unui regim și așa aflat în descompunere.

 

Bolșevicii au schimbat rolul istoriei, din disciplină științifică devenind vector politic propagandistic. Realitatea faptului nu a mai contat, ci imaginea creată de structurile specializate ale PCR. Astfel că românii s-au trezit în cea mai glorioasă epocă, una „de aur“, „societatea socialistă multilateral dezvoltată“, în care personalitatea umană se dezvolta „plenar“, iar patria lor era văzută evoluând „spre comunism în zbor“delirium tremens, sărăcie lucie!

 

În acest climat de realitate contrafactuală, revoluția „lor“ din 1989 a asigurat continuitatea atitudinii manipulatorii asupra istoriei, iar politica a contat doar pe suportul de imagine în funcție de care s-au mișcat „masele populare“. Nici vorbă de simțul istoriei nici în ceea ce privește ieșirea la suprafață a noilor-vechi formațiuni politice, nici evoluția liderilor, noua guvernare apărând, nici nu putea altfel, sub o falsă identitate.

 

Lipsind adevărații „bărbați de stat“, lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici azi, iar simțul istoriei nu dă semne să determine schimbări ale cursului politic, nici ale atitudinii majorității politicienilor față de conceptul de bună guvernare și modernizare a României.

 

Ba din contra, pentru adormirea simțului istoriei, nu doar al elitelor, ci și mai ales al cetățenilor, istoria este înlocuită de scenarii conspiraționiste, multe venite din trecutul serviciilor securistice de propagandă. Se creează astfel istorii paralele ai căror actanți sunt fantome precum oculta mondială, finanța evreiască, „agenturili“ de care vorbea Ceaușescu. Alături de acestea se află „binomul“, DNA, serviciile secrete, multinaționalele, unii ambasadori, iar mai marele lor cică este președintele neamț. Situația copiază preceptele romanului 1984 de Orwell.

 

Așadar, ce va reține istoria, din moment ce actanților politici nici nu le pasă de ea? În locul reușitelor guvernării, vom avea o mare de peste 600.000 de protestatari cu lanternele aprinse și un guvern care se ascunde după colț să-și scape jupânii de belele în justiție; vom mai avea o majoritate săracă a poporenilor și câțiva lideri putred de bogați din salariu de la stat; vom fi mai departe o biată țară la coada UE, dar cu lideri debordând de fericire și bunăstare proprie, măreți, aroganți, șmecheri... care se vor încolona încet, dar sigur, spre lada de gunoi a istoriei. Care nu iartă.

 

Petru Tomegea

Februarie 2017

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22