Șah dat de Dragnea contestatarilor din partid: ar putea coopta UDMR la guvernare - surse

Dora Vulcan | 07.03.2017

Liderul PSD Liviu Dragnea a invitat UDMR sa intre la guvernare inca din luna februarie, imediat dupa adoptarea legii bugetului, iar de atunci sunt discutii permanente pe aceata tema, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

O decizie ar urma sa fie luata pana in iunie, la sfarsitul sesiunii parlamentare, scrie Hotnews.ro.

 

 

La rândul său, UDMR ar dori o serie de gesturi si concesii din partea PSD pentru a putea justifica o eventuala decizie in fata electoratului .

 

 

Mutarea deschide spatiul de joc pentru Dragnea: pe de-o parte, ar putea reconfigura oricand guvernul, pe de alta parte isi consolideaza majoritatea parlamentara amenintata de miscari interne, scrie Hotnews în analiza sa.   

 

 

Daca PSD reuseste sa convinga UDMR sa intre la guvernare, noul cabinet va trebui sa treaca prin Parlament deoarece se schimba culoarea politica a majoritatii. Or, printr-o astfel de miscare Dragnea ar putea pune in discutie mai multe posturi de ministri, inclusiv a premierului Grindeanu, daca doreste sa o faca. Or, relatiile dintre cei doi s-au racit considerabil dupa anularea ordonantei 13 in mod unilateral.

 

 

Apoi, discutiile privind eventuala cooptare la guvernare a UDMR ar slabi capacitatea de negociere a gruparii Ponta si a lui Daniel Constantin din ALDE, care ameninta majoritatea lui Dragnea in Parlament.

 

 

De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Dragnea ar fi dorit sa-l propuna pe Victor Ponta intr-o functie de ministru in Guvern tocmai pentru a-l calma pe fostul premier, dar ar fi fost refuzat de Sorin Grindeanu. Potrivit surselor HotNews.ro, Ponta ar fi fost de acord cu numirea, dar i-ar fi transmis lui Dragnea ca nu va fi acceptat niciodata de Klaus Iohannis in vreo functie in Guvern.

 

 

Reamintim ca Victor Ponta a avut in ultima pieroada o serie de intalniri cu premierul Grindeanu la sediul Guvernului. Din tabara fostului premier, la ultima remaniere guvernamentala, Dragnea a reusit totusi sa o impuna pe Rovana Plumb, in semn de curtoazie fata de tabara Ponta.

 

 

Coalitia PSD-ALDE a semnat un protocol de colaborare parlamentara cu UDMR in decembrie 2016, care prevede intre altele o analiză pe fiecare sesiune parlamentară referitoare la stadiul acestei colaborări.

 

 

Cel mai probabil, UDMR va solicita ca de obicei cel putin doua ministere si o functie de vicepremier, insa Kelemen Hunor nu este interesat sa intre in executiv, au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

 

 

Pe de alta parte, liderii maghiari doresc ca PSD sa comita o serie de gesturi simbolice in privinta unor teme sensibile (problema utilizarii limbii materne in scoli, problema steagurilor, a liceului romano-catolic din Targu Mures etc) pentru a putea justifica ulterior in fata propriului electorat o eventuala intrare la guvernare alaturi de partidul condus de Dragnea.

 

 

 

analiza integrală a Hotnews,

AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22